Iznevjerana pravda:Povučena optužnica protiv 14 aktivista SDS -a, osumnjičenih za podmićivanje građana

Istražujemo

Povučena optužnica protiv 14 aktivista SDS -a, osumnjičenih za podmićivanje građana

Povučena optužnica protiv 14 aktivista SDS -a, osumnjičenih za podmićivanje građana

Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Doboju su u međusobnim odnosima prešli ogroman put – dugogodišnji smrtni neprijatelji preko noći su postali koalicioni partneri i saveznici, međusobne omraze su gurnute u stranu, a svi zajedno krenuli su u bolju budućnost. Radikalni preokret u odnosima dvije najjače političke partije na dobojskoj političkoj sceni polučio je i „odlične“ rezultate u radu dobojskog pravusuđa. Krenimo redom.

PODMIĆIVANJE GRAĐANA

Nakon četiri godine od pokretanja postupka protiv 17 aktivista SDS-a, optuženih da su podmićivali građane pred vanredne predsjedničke izbore 2007. godine i loklane izbore 2008. godine, tužilac Okružnog tužilaštva Goran Rubil je 16. januara povukao optužnicu protiv njih. „Obavještavam vas da je  Okružno tužilaštvo u Doboju  dana 16. januara 2012. godine  pismeno obavijestilo Osnovni sud u Doboju da povlači  optužnicu protiv aktivista SDS , koji su se teretili za podmićivanje građana pred lokalne izbore 2008. godine, a  konačnu odluku  o tome će donijeti nadležni sud“, saopštila je „Žurnalu“ Slobodanka Lukić, službenica za odnose s javnošću Okružnog tužilaštva Doboj.

Šokantan preokret i (naizgled) neočekivana odluka tužioca Rubila, tim prije što je optužnica povučena nakon što je počelo suđenje optuženim aktivistima SDS-a.

Mladen-bosic-webSlobodan Mitrović, bivši direktor Centra za socijalni rad i odbornik SDS-a u Skupštini opštine Doboj, te 16 aktivista ove stranke bili su optuženi da su opštinskim novcem podmićivali građane da na narečenim izborima glasaju za SDS. Svi oni su 28. septembra 2008. godine bili uhapšeni, pred tužilastsvom su se branili ćutanjem, a potom su pušteni da se brane sa slobode.

Zanimljivo je da je hapšenje uslijedilo samo dvadesetak dana nakon što je dobojski SNSD tužilaštvu podnio prijavu protiv aktivista rivalske stranke, optuživši ih za krivično djelo povreda slobode opredjeljenja birača i podmićivanje pri izborima ili glasanju. U obrazloženju SNSD-ove krivične prijave navedeno je da se „20 aktivista SDS-a lažno predstavljalo kao radnici opštinske uprave i da su nudili biračima 500 KM nakon provođenja izbora, ali uz uslov da na lokalnim izborima glasaju za ovu stranku i njene kandidate“. SNSD je uz krivičnu prijavu, kao dokazni materijal, dostavio i određene video i audio snimke.

Uslijedio je višegodišnji proces, u kojem je je protiv inkrimisanih dobojskih sds-ovaca podignuta, a potom i potvrđena optužnica, da bi im krajem prošle godine u Osnovnom sudu u Doboju počelo suđenje. Prema navodima optužnice, aktivisti SDS-a, predstavljajući se kao volonteri Centra za socijalni rad, koji prikupljaju podatke za izradu socijalne karte građana, od početka oktobra 2007. do početka oktobra 2008. godine obećavali su i nudili biračima jednokratne novčane pomoći. "Putem Udruženja penzionera su obećavali i nudili pomoć penzionerima i stipendije za učenike i studente putem opštine s namjerom da ih na vanrednim predsjedničkim izborima i lokalnim izborima navedu da glasaju za kandidate određene političke opcije", navedeno je u optužnici. Bivši direktor Centra za socijalni rad Slobodan Mitrović teretio se da je odobravao jednokratne novčane pomoći iako je znao da su namijenjene za podmićivanje građana da glasaju za SDS. Tokom svih tih godina, funkcioneri SDS-a u Doboju tvrdili su da se radi o montiranom političkom procesu, a nakon što je početkom decembra prošle godine počelo suđenje, podigli su članstvo na noge i organizovali proteste ispred zgrade dobojskog suda. Na čelu SDS-ve kolone bio je predsjednik Opštinskog odbora ove stranke i aktuelni načelnik opštine Doboj Obren Petrović, koji je isticao da je njegova stranka ranije zahtijevala izuzeće tužioca Gorana Rubila, ali da je to odbijeno. Petrović je gorljivo poručivao da je suđenje aktivistima SDS-a "samo nastavak političkog procesa na urušavanju SDS-a u Doboju koje je otpočelo političkim ubistvom Garića".

PSOVANJE MAJKE

obren_copyOdnosi SDS-a i tužioca Gorana Rubila poslednjih godina bili su incidentni i više nego neprijateljski. SDS je glavnom tužiocu RS Mahmudu Švraki prijavila tužioca Rubila, optužujući ga za "krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti".

U prijavi se navodeno da je Rubil početkom septembra prošle godine na sastanku kolegijuma Okružnog tužilaštva u Doboju lideru SDS-a Mladenu Bosiću psovao „srpku i četničku majku“, nakon što je SDS od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH zatražio da se preispita uloga tužioca Rubila u predmeti protiv Rajka Savića, koji je ubio Branislava Garića, visokog SDS-ovog funkcionera. SDS je tada upozorila VSTS „na nezakonit rad tužioca Rubila, u raznim predmetima, a posebno u onom kada je Rajko Savić, ubica potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, oslobođen samo zbog propusta tog tužioca".

Šta se preko noći promijenilo u odnosima SDS-a i tužioca Gorana Rubila?! Možda najbolju sliku daju sledeće činjenice: prvo smo pozvali Tužilastvo u Doboju, gdje su, navodno, ostali zatečeni našim pitanjem, jer, kao, nisu ni znali da je došlo do povlačenja tužbe protiv aktivista SDS-a. Nakon određenog vremena „Žurnalu“ je iz Tužilaštva proslijeđen odgovor. Potom smo pozvali Opštinski odbor SDS-a u Doboju, iz kojeg su nas uputili na poslanika ove stranke u parlamentu RS Borisa Jerinića.

Na naše pitanje da komentariše povlačenje optužnice, kratko je odgovorio da to ne može učiniti, jer nije upućen u cijeli slučaj. U centrali SDS-a iz Banjaluci takođe nisu bili upućeni, navodeći da čekaju zvaničnu informaciju. Interesantno je da su potpuno neupućeni ostali i svi ovdašnji mediji, koji se proteklih godina intezivno bavili ovim slučajem.

Neupućenost je vrlina u RS, a upućeni tvrde da je slučaj prestao biti slučaj kada je načelnik opštine Doboj Obren Petrović zaposlio Dražena Rubila, sina tužioca Gorana Rubila, u Centar za socijalni rad, u kojem radi najveći broj onih koji su bili optuženi. U toj instituciji nismo našli nikoga ko je ovlašten ili upućen da nam potvrdi informaciju o Rubilovom zaposlenju. Nakon svega, u Doboju slijedi idila, politika i pravosuđe idu ruku pod ruku, a svi tamošnji problemi, sudeći po nereakcijama iz stranaka, „zakopani su“ zajedno sa ubijenim Garićem.

(zurnal.info)