KADROVSKA POLITIKA U FEDERALNOJ POLICIJI:Pratilac Nasera Orića dobio posao specijalca

Istražujemo

KADROVSKA POLITIKA U FEDERALNOJ POLICIJI: Pratilac Nasera Orića dobio posao specijalca

Brat tužilac hapsio Orića i saradnike, a brat ministar zapošljava Orićeve saradnike. Čamparin savjetnik zaposlio i svog učenika Ibru Miladina

Pratilac Nasera Orića dobio posao specijalca

Naser Orić mu je uzor, trener i „zvijezda vodilja“. On se zove Berin Balijagić i njegovo ime je pod rednim brojem 1 na spisku „kandidata koji su dobili posao u Specijalnoj jedinici Federalne uprave policije“.

Da su članovi Komisije za prijem, kojom je iz sjene rukovodio federalni ministar policije Aljoša Čampara, samo pogledali Facebook znali bi da je Berin Balijagić vjerni pratilac Nasera Orića. Zajedno love, zajedno treniraju, zajedno se fotografiraju sa direktorom BH pošte. Na prvi pogled, reći će mnogi, nema ništa sporno. Ali vratimo se u ne tako daleku prošlost.

AKCIJA I REAKCIJA

Dubravko Čampara, brat federalnog ministra Aljoše, te 2008. godine bio je kantonalni tužilac. Upravo je on potpisao nalog na osnovu kojeg je uhapšen Naser Orić. Tužilac Čampara ga je sumnjičio, a potom i optužio da je sa svojim pratiocima reketirao poduzetnicu Đevu Okanović iz Tuzle. Kod  Orića je tada pronađen arsenal oružja zbog kojeg je kasnije pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora.

Akciju protiv Nasera Orića i njegovih saradnika, po  nalogu tužioca Čampare, proveli su pripadnici Specijalne policije FUP-a. Berin Balijagić tada je bio maloljetan, ali čim je napunio 18 godina, krenuo je u zajedničke poduhvate sa Naserom Orićem.

U oktobru 2014. godine Berin Balijagić zajedno sa Naserom Orićem formira Udruženje Klub borilačkih vještina „Asker  Akademija“. Balijagić je predsjednik Skupštine, a Orić predsjednik Udruženja. Tri godine intenzivnih priprema –poneki selfie sa Naserom Orićem i sasvim dovoljno da Berin Balijagić završi na prvom mjestu  rang liste primljenih specijalaca u Federalnu upravu policije. A kako će Balijagić dobiti dozvolu za pristup tajnim podacima, trebali bi znati čenici OSA-e, kojima sasvim sigurno nije promakla činjenica da je novopečeni policajac u kontaktu sa osuđenikom i kriminalno aktivnim licem –Naserom Orićem.  

 

Ibro Miladin za zapošljavanje u Specijalnoj policiji FUP-a nije imao preporuke Nasera Orića. No, njegove veze su itekako jake, pa je završio na četvrtom mjestu rang liste. Miladin je džudista, ugostitelj, pouzdan brat i od sada pouzdan specijalac. 

Njegov brat Almedin izbačen je iz SDP-a BiH, nakon što je, kao gradski vijećnik, preko noći promijenio mišljenje i odlučio da podrži Abdulaha Skaku u namjeri da postane SDA-ov gradonačelnik Sarajeva. Tada smo na Žurnalu objavili da je presudnu ulogu u lobiranju  Almedina Miladina i Denisa Stojnića imao Aljoša Čampara – ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Ipak, nije to jedina veza Ibre Miladina sa ministrom Čamparom. Trener novopečenog specijalca Miladina je Branislav Crnogorac – savjetnik ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

(zurnal.info)