NAKON ŠEST GODINA:Pravosuđe u BiH još uvijek nije pronašlo ubice Davida Dragičevića

Istražujemo

NAKON ŠEST GODINA: Pravosuđe u BiH još uvijek nije pronašlo ubice Davida Dragičevića

Prošlo je šest godina, tokom kojih je porodica ubijenog Davida Dragičevića, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, tražila, i još traži, punu istinu smrti svoga sina i kaznu za one koji su organizovali i izvršili ubistvo. Davidove ubice, kao i nalogodavci zločina još su na slobodi.

Pravosuđe u BiH još uvijek nije pronašlo ubice Davida Dragičevića
David Dragičević

David Dragičević, 21-godišnji student elektrotehnike u Banjaluci, krenuo je prije šest godina u večernji izlazak, ne vrativši se potom u svoj dom. Slijedili su dani neizvjesnosti i potrage o njegovoj sudbini. Nažalost, 24. marta 2018. godine Davidovo beživotno tijelo pronađeno je na ušću Crkvene u Vrbas u blizini tvrđave Kastel. 

Prošlo je šest godina, tokom kojih je Davidova porodica, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, tražila, i još  traži, punu istinu smrti svoga sina i kaznu za one koji su organizovali i izvršili ubistvo. Davidove ubice, kao i nalogodavci zločina još su na slobodi.

U junu 2018. godine Okružno tužilaštvo Banjaluka pokrenulo je istragu protiv NN lica za ubistvo Davida Dragičevića, ali u tri godine rada na slučaju Davidovog ubistva istraga se nije pomjerala sa mrtve tačke. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka za to vrijeme podiglo je samo optužnice protiv kriminalističkih tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, koji su se teretili da su 25. marta 2018. godine namjerno bacili Davidov donji veš i tako uništili mogući dokaz o ubistvu mladića.

Tokom 2018. godine održano je nekoliko velikih skupova „Pravda za Davida“, a krajem decembra te godine policija je, primjenjujući brutalnu silu, rastjerala građane okupljene na Trgu Krajine i zabranila bilo kakvo dalje okupljanje „pravdaša“.

Banja Luka -  Pravda za Davida

Sutkinja Osnovnog suda u Banjaluci Radmila Medaković je 27. januara 2022. godine donijela presudu prema kojoj Marjanac i Bošnjak nisu krivi, navodeći da Tužilaštvo „nije uspjelo da dokaže namjeru optuženih da unište dokaze“.

Ranije je odbačena i prijava protiv patologa Željka Karana, zbog lažnog toksikološkog nalaza, odnosno njegovih tvrdnji da su u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića nađeni LSD, marihuana i alkohol. Pravi toksikološki nalazi, koji su urađeni kasnije, pokazali su da je to laž.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je 14. aprila 2021.  da od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzme predmet ubistva Davida Dragičevića.

„Posle razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o preuzimanju predmeta“, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Pogledajte Žurnalov film „Država protiv Davida“ koji rekonstruiše dešavanja tih dana u Banja Luci i ukazuje na osnovanu sumnju da je u pitanju ubistvo Davida Dragičevića, nekažnjeno ubistvo.

(zurnal.info)