Kako je država izdala Bihać:Predsjedništvo konstatuje ciljeve, građani najavljuju proteste
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Kako je država izdala Bihać: Predsjedništvo konstatuje ciljeve, građani najavljuju proteste

Nakon tri godine migrantske krize i oko deset hiljada migranata samo na teritoriji Unsko-sanskog kantona Predsjedništvo BiH “konstatovalo” je da su osnovni ciljevi BiH sprečavanje ulaska ilegalnih migranata i smanjenje trenutnog broja. Dok Predsjedništvo konstatuje ciljeve i traži planove građani Unsko-sanskog kantona najavljuju proteste

Predsjedništvo konstatuje ciljeve, građani najavljuju proteste
FOTO: zurnal.info

Predsjedništvo BiH ponovo traži od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku dostavi sveobuhvatan i detaljan plan radi rješavanja problema migrantske krize. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se pojačaju kadrovski i materijalni kapaciteti Granične policije BiH u svrhu zaštite granice Bosne i Hercegovine radi sprečavanja ilegalnih migracija. Predsjedništvo BiH podržava aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH na harmonizaciji i koordinaciji aktivnosti sigurnosnih agencija i policijskih snaga u skladu sa njihovim nadležnostima na planu zaštita granica BiH, očuvanju javnog reda i mira i zaštite lične i imovinske sigurnosti građana BiH” saopćili su iz Predsjedništva BiH nakon tri godine skoro potpunog ignorisanja migrantske krize u BiH.

Kako su čuvane državne granice najbolje govore primjeri iz prethodnih godina, koji su na kraju, zbog izostanka reakcija državnih institucija, i doveli do eskaliranja migrantske krize u, nepravedno je reći Bosni i Hercegovini - već u Unsko-sanskom kantonu. 

IRANSKI TURISTI

Novinari Žurnala prethodnih godina u više navrata su upozoravali o nelegalnim ulascima migranata iz Srbije u BiH ali i  nelegalnim prebacivanjima migranata od strane hrvatske policije na teritoriju BiH.  Većina migranta koji su ušli sa teritorije Srbije, ali i onih koje je hrvatska policija prebacivala na teritoriju BiH, smješteni su  u Unsko-sanskom kantonu. 

Podsjetiti ćemo da je prošle godine, otkako je pripadnike SIPA-e na istočnoj granici zamijenila Žandarmerija MUP-a Republike Srpske, za samo dva mjeseca iz Srbije na teritoriju BiH ušlo preko 7000 migranata.  Samo u prvih deset mjeseci prošle godine, u BiH je ušlo oko 26 hiljada migranata, a Granična policija Bosne i Hercegovine u istom periodu registrovala je svega 578 migranata. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić skrivao je  podatke o ilegalnom prebacivanju migranata iz Hrvatske u BiH. 

Kako su na istočnoj granici pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa MUP-om RS-a, propuštali migrante na teritoriju BiH, tako na zapadnoj granici bh. graničari uopće nisu registrirali akcije hrvatske policije koja svakodnevno u BiH ilegalno prebacuje migrante koje je zatekla na svojoj teritoriji.

Osim par saopćenja, ozbiljnih reakcija na ponašanje komšija i susjeda institucije Bosne i Hercegovine nisu imale. Državne institucije nisu adekvatno reagovale ni kada su novinari Žurnala  dokumentovali kako iranski turisti, kojima ne treba viza za Srbiju, za manje od 48 sati ilegalno ulaze u BiH. Turisti dođu jednim od tri redovna sedmična leta na relaciji Teheran-Beograd, a onda u roku 48 sati postanu ilegalni migranti koji prelaze na teritoriju BiH ili drugih zemalja koje graniče sa Srbijom. Srbijanske vlasti izbjegavale su readmisiju, odnosno povrat migranta u zemlju iz koje su došli.

NIGERIJSKI STUDENTI

Neophodno je podsjetiti i na slučaj u Velikoj Kladuši kada je hrvatska policija pod prijetnjom oružjem prebacivala migrante u BiH. MUP USK dokumentovao da je Policija Republike Hrvatske u oktobru 2018. godine pogodila traktorsku prikolicu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše. Tužilaštvo BiH ustvrdilo je da to nije granični incident dok je Hrvatska negirala da njihova policija puca na migrante u pograničnom dijelu sa BiH. 

Ista praksa nastavljena je i ove godine. U jeku pandemije korona virusa u martu ove godine zabilježeno je nelegalno prebacivanje migranata na teritoriju BiH od strane hrvatske policije. Prema podacima Amnesty International samo u aprilu ove godine zabilježeno je 1.600 nezakonitih vraćanja ili prebacivanje migranta od strane hrvatske policije na teritoriju BiH.  A tko se još sjeća slučaja nigerijskih studenta koje je hrvatska policija nelegalno prebacila u BiH?

Stoga ne treba da iznenađuju procjene da je oko deset hiljada migranta trenutno na teritoriji Unsko-sanskog kantona.  Pored skoro svakodnevnih incidenata na ulicama USK, samo u posljednjih sedam dana desila su se i dva ozbiljnija incidenta u kampovima gdje su smješteni migranti. Prvo su se sukobili migranti u kampu Miral da bi nakon sedam dana došlo do sukoba između migranata i policije u kampu Lipa. Stanje u USK dodatno komplikuje i ulazak koronavirusa u kampove gdje su smješteni migranti. 

Nakon što su građani u Velikoj Kladuši polovinom avgusta zaustavili autobuse sa migrantima odbijajući njihovo smještanje na teritoriji Općine, vlasti u Unsko-sanskom kantonu ubrzo su donijele odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona. Kako nije zaustavljeno dovoženje migranata iz ostatka Federacije i Republike Srpske, na područje Unsko-sankog kantona najavljeni su novi protesti građana u subotu 29. avgusta u Bihaću.

(zurnal.info)