:PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBiH: Formirana komisija za ispitivanje "slučaja Mikulić"

Novosti

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBiH: Formirana komisija za ispitivanje "slučaja Mikulić"

Ministar Zoran Mikulić je jučer saslušan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kao osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu položaja

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBiH: Formirana komisija za ispitivanje "slučaja Mikulić"

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu inicijativu o formiranju parlamentarne ad hoc komisije koja treba da ispita okolnosti o "slučaju Mikulić", odnosno okolnosti vezane za istragu protiv federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

Prije nego su poslanici većinom glasova odobrili tu incijativu, na niz njihovih pitanja  Mikuliću koji je u tom trenutku prisustvovao sjednici Predstavničkog doma, on je između ostalog kazao da se dopušta da se ministar privodi radi zaštite kriminalaca.

To nema nigdje, dodao je.

Ministar Zoran Mikulić je jučer saslušan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kao osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu položaja.

Ispitivanje je naredilo Tužilaštvo BiH zbog nedozvoljenog izmještanja zaštićenog svjedoka Tužilaštva iz sarajevskog u zenički kazneno-popravni zavod, u kojem se zaštićeni svjedok nikako ne smije nalaziti zbog opasnosti po njegovu sigurnost i život.

Poslanica Hafeza Sabljaković, članica Demokratske narodne zajednice, danas je u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta zatražila od Mikulića dostavljanje izvještaja ubuduće, iz kojeg treba vidjeti da li se poštuju ljudska prava u kazneno-popravnim zavodima, koje su teškoće tamošnjih zaposlenika, "a sve to kako bismo poduzeli određene radnje preventivno a ne kada dođe do nemilih situacija kao što je ova posljednja”, kako je rekla.

Ministar je, odgovarajući ovoj poslanici, uz opasku "da je njoj važnija zaštita kriminalaca od zakonskih ovlasti ministra", izjavio da je zenički zatvor jedan od najsigurnijih zatvora.

NIKŠIĆ: Mikulić nije prekršio nadležnosti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, povodom slučaja ministra pravde Zorana Mikulića, izjavio je da su nadležnosti ministra vrlo jasne i da ih on nigdje nije  prekršio. 

-Ono što mu se najviše stavlja na teret kako je ugrozio zaštićenog svjedoka... u dopisu koji je došao od tog istog tužiteljstva stoji kako je život tog svjedoka u KPZ-u Sarajevo ugrožen i da traže da čovjek ide na uslovni otpust. Podsjetit ću da sam  podnio bezbroj krivičnih prijava koje niko ne procesuira, a interesantno je da, kada se radi o ministru Mikuliću, da se radi na njima - izjavio je, između ostalog, premijer novinarima.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH odobrili su na današnjoj sjednici većinom glasova inicijativu o formiranju parlamentarne ad hoc komisije koja trabe da ispita okolnosti o slučaju istrage  protiv ministra Mikulića.


Inicijativu o formiranju komisije je službeno predložio poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH, stranke čiji je Mikulić također član.

Ministar je jučer saslušan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kao osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu položaja.

Kako su prenijeli mediji, ispitivanje je naredilo  Tužiteljstvo BiH zbog izmještanja zaštićenog svjedoka Tužiteljstva iz sarajevskog u zenički kazneno-popravni zavod, u kojem on ne bi smio biti zbog opasnosti po njegovu sigurnost i život.



(Fena)