DOK SU RADNICI NA MINIMALCU:Preduzeće ZOI 84 zaboravilo svoj hotel u Dubrovniku vrijedan 20 miliona eura!

Istražujemo

DOK SU RADNICI NA MINIMALCU: Preduzeće ZOI 84 zaboravilo svoj hotel u Dubrovniku vrijedan 20 miliona eura!

Žurnal saznaje: Hotel Vis 2 u Dubrovniku vrijedan više od 20 miliona eura vlasništvo je ZOI 84! Za to vrijeme preduzeće je u teškoj financijskoj situaciji, dižu se krediti, radnici se otpuštaju ili primaju minimalnu platu

Preduzeće ZOI 84 zaboravilo svoj hotel u Dubrovniku vrijedan 20 miliona eura!

Preduzeće ZOI84 u teškoj je financijskoj situaciji. Dižu se krediti za sanaciju i oporavak.  Donose odluke o minimalnoj plati. Imovina se stavlja pod hipoteku i izdaju zgrade. Otpuštaju radnici. Sistematizacija je jedino riješenje, više puta tvrdio je direktor Midhat Hubijar.

Da li je situacija zaista toliko teška? Nije! Jer preduzeće ZOI 84 posjeduje milionsku imovinu i to  na jednom od najskupljih područja u regiji. Hotel "Vis 2"  u mjestu Gruž kod Dubrovnika, površine 9.041 m2 i zgrada od 1.040 m2 u vlasništvu je države Bosne i Hercegovine, preciznije preduzeća ZOI84. Ove činjenice nisu svjesni ni u nadležnoj Agenciji za privatizaciju.

- Obavještavamo Vas da preduzeće “ZOI 84“ Sarajevo nema prijavljenu imovinu iz pasivnog podbilansa u Registru pasivnog podbilansa koji se vodi kod ove Agencije. Ukoliko posjedujete podatke o postojanju takve imovine, molimo da nam dostavite iste kako bismo se mogli očitovati po tom pitanju, navodi se u odgovoru na naš upit iz Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo.

Ono što ne znaju u agenciji vrlo lako smo provjerili u uredu za odnose s javnošću Grada Dubrovnika.

- Sukladno telefonskom razgovoru u nastavku vam šaljemo informacije vezane uz vlasništvo hotela „Vis 2“. Vlasnik hotelske zgrade (č.zgr. 968 k.o. Gruž) i zemljišta oko hotela (č.zem. 824/2 k.o. Gruž) je država Bosna i Hercegovina (tvrtka ZOI 84.), dok je č.zem. 824/1 k.o. Gruž pomorsko dobro.


Foto: dubrovački.hr

Uzmemo li u obzir da je prosječna vrijednost kvadratnog metra zemljišta u mjestu Gruž kod Dubrovnika oko 2300 eura, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da je samo zemljište na kojem se nalazi Hotel "Vis 2" vrijedi više od 20 miliona eura. O atraktivnosti lokacije govori i podatak da je u neposrednoj blizini ovog hotela svoju vilu kupio i Edin Džeko, a u krugu od 500 metara nalazi se i zgrada našeg proslavljenog trenera Vahida Halilhodžića.

U vrijeme bivšeg direktora ZOI 84 Nedžada Ajnadžića govorilo se i o eventualnoj obnovi hotela i pokretanju turističke ponude. Ta ideja nikad nije realizirana.

U međuvremenu,pokrenuta je procedura za prodaju još jednog hotela u vlasništvu ZOI84. Početna cijena Hotela Igman sa pripadajućim zemljištem je 5 miliona maraka.

Iz upravne zgrade u centru Sarajeva radnici su deložirani u Zetru, a zgrada stavljena pod hipoteku i na izdavanje. Digli su se krediti za sanaciju firme.

NETRANSPARENTNO TROŠENJE


‭Preduzeće ZOI84 krajem 2014 godine od Kantona Sarajevo dobilo je 2,5 miliona maraka za sanaciju piste za brzo klizanje u krugu Zetre i magacinskih prostorija koji se nalaze ispod piste . Početak radova je bio sa 01.05.2015. godine, a završetak sa 01.10.2015. godine. Danas je situacija takva da je od magacinskog prostora površine 10.000 m2 obnovljeno samo 1000 m2 za robne rezerve. Čitav prostor izgleda gore nego prije “sanacije”.(vidi galeriju)

-Postavljene su tepsije koje kupe vodu,‭ ‬za Žurnal kaže Sedik Selimović,‭ ‬član Sindikata ZOI84.

 

Gdje je utrošen novac‭? ‬Odgovor na ovo‭ i‬ druga‭ ‬pitanja koja smo postavili‭  ‬Upravi ZOI84‭ ‬nismo dobili sa obrazloženjem da je‭ ‬direktor Midhat Hubijer na godišnjem odmoru.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo na slično poslaničko pitanje dalo je nejasan odgovor:‭

- Projektant po osnovu istog je bila IPSA institut Sarajevo,‭ ‬a izvodač radova GPI d.o.o.‭ ‬Konjic.‭ ‬Izvođač radova je u Izvještaju dao mišljenje da se u konkretnom slučaju radi o‭ ‬"zarobljenoj‭" ‬vodi,‭ ‬te da su u daljem postupku,‭ ‬o svom trošku,‭ ‬spremni angažovati pravno ovlašteno lice,‭ ‬kako bi bio izvršen uvid u projektnu dokumentaciju kao i dokumentaciju o izvođenju radova i ugrađenim materijalima na svim pozicijama.‭

Osim toga, u sindikatu navode da direktor od njih‭ ‬krije i ugovore kome je i za koliko novca izdao njihovu upravnu zgradu u‭ ‬centru Sarajeva,‭ ‬u ulici Branilaca Sarajeva. Ova zgrada je i garancija za kredit od‭ ‬8‭ ‬miliona maraka za sanaciju njihove firme, koji navode nije transparentno utrošen.‭ ‬Nisu se uplaćivali doprinosi‭ ‬radnicima‭ ‬i obaveze prema dobavljačima.

Zbog svega sumnjaju da se radi o zloupotrebi položaja i prikrivanju privrednog kriminala.‭ ‬U aprilu ove godine protiv direktora su podnijeli krivičnu prijavu državnom Tužiteljstvu.‭ ‬Nakon podnošenja prijave,‭ ‬dešavale su se čudne stvari.

- Tužiteljica Amira Sedlarević odlazi na godišnji odmor.‭ ‬Nakon godišnjeg odmora odlazi na bolovanje.‭ ‬Nakon bolovanja odlazi na drugu dužnost a predmet je na čekanju da se da drugom tužitelju,‭ ‬kaže Sedik Selimović,‭ ‬član Sindikata ZOI84.

Odgovor iz državnog Tužiteljstva do objave ovog teksta na adresu Žurnala nije stigao.

(zurnal.info)