Šuti i plaćaj:Premijer Nikšić državnim službenicima plaća odštetu od 6 miliona KM

Istražujemo

Premijer Nikšić državnim službenicima plaća odštetu od 6 miliona KM

Vladi Federacije svakodnevno pristižu obveze po pravosnažnim presudama u korist državnih službenika

Premijer Nikšić državnim službenicima plaća odštetu od 6 miliona KM
Nermin Nikšić ; FOTO: mostarlife.com

Jedna od "skupljih" ishitrenijih odluka federalnih vlasti, a kako je Žurnal svojevremeno pisao, je umanjenje primanja uposlenicima organa javne uprave i sudske vlasti u Federaciji 2009. godine, a da prethodno nije bila izmjenjena lagislativa koja se ticala njihovih radnih prava.

Želja federalnih vlasti da se nabrzinu "umiju" sliku o javnoj potrošnji u Federaciji, i predstavnicima MMF-a i bh javnosti poruče kako se tobože štedi, poreske je obveznike u konačnici koštala više od 6 miliona KM!  

Tadašnji federalni premijer Mustafa Mujezinović dičio se svojim potezom, te pričao kako će umanjenjem plata birokratiji, budžetu Federacije donijeti milionske uštede.

Međutim, njegovu i stručnost njegovih tadašnjih saradnika, u praksi uskoro počinju demantirati prve tužbe uposlenika protiv Vlade Federacije BiH.

UPOSLENICI PRISTALI NA DVOKRATNU ISPLATU

Aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić najprije se ponašao kao da problem ne postoji.

Međutim, kada su Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu počeli donositi i prve presude na štetu Vlade, i kada su još 2011. godine morali platiti 97.617 KM za prve odštete uposlenicima, a javni revizori upozorili na još neizmirenih 6.005.228 KM, ne računajući još 12 posto od tog iznosa za zatezne kamate, Nikšićeva Vlada odlučuje spašavati što se spasiti može.

Međutim, jedino što su mogli tada uraditi je dogovor s uposlenicima koji trenutno rade u institucijama, da se odreknu dijela potraživanja.

Vlada je 24. januara ove godine dala saglasnost na još jednu vansudsku nagodbu s grupom uposlenika koju zastupa advokatska kancelarija Amile Eterović iz Sarajeva.

Advokatica Eterović nije mogla kazati o koliko je novca riječ, niti koliki je broj uposlenika obuhvaćen tužbama koje je radila njena kancelarija, ali je za Žurnal kazala da su nagodbom uposlenici koje su oni zastupali pristali da se odreknu novca koji im slijedi po zateznim kamatama, te da pristaju i da im novac bude isplaćen u dvije rate.

Dio novca se već isplaćuje a drugi dio bi trebalo da bude isplaćen do kraja ove godine.

Vlada Federacije je tako za najmanje milion KM smanjila ukupnu svotu koju treba da plati, i "kupila" sebi malo vremena, jer imaju još nekoliko mjeseci da smisle način kako da iznađu novac.

I uprkos tome što je Nikšićeva Vlada naslijedila ovaj problem, i mada u javnosti žele ostaviti utisak velikih boraca za zaštitu javnog novca, nikako da otvore pitanje ko će i kad napokon odgovarati zbog ovakve i sličnih štetnih odluka vlasti. Posljedice već plaćaju poreski obveznici u Federaciji.

(zurnal.info)