Vlada Kantona Sarajevo:PREMIJER ZELJKOVIĆ OBEĆAO: Građani KS-a neće ostati bez vode, struje, prijevoza i bolnica
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PREMIJER ZELJKOVIĆ OBEĆAO: Građani KS-a neće ostati bez vode, struje, prijevoza i bolnica

Zeljković tvrdi da je najava obustave električne energije kantonalnim preduzećima "politička igra koja za cilj ima rušenje Vlade KS-a, ali da ministri aktuelne vlade neće biti taoci niti pristati na ucjene"

PREMIJER ZELJKOVIĆ OBEĆAO: Građani KS-a neće ostati bez vode, struje, prijevoza i bolnica
Suad Zeljković

Građani Kantona Sarajevo neće i ne smiju ostati bez vitalnih funkcija u smislu vode, struje, prijevoza i bolnica - kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković povodom najave JP "Elektroprivreda BiH" o isključenju struje Grasu i drugim kantonalnim javnim preduzećima.

Zeljković tvrdi da je najava obustave električne energije kantonalnim preduzećima "politička igra koja za cilj ima rušenje Vlade KS-a, ali da ministri aktuelne vlade neće biti taoci niti pristati na ucjene".

- Vlada KS-a nije blagajnik da plaća tuđe račune. Javna preduzeća su dužna da vode poslove i rješavaju svoje dugove - kazao je Zeljković te istakao da nikakvog kumulativnog plaćanja duga neće biti od Vlade, ali da ova vlada u svojoj nadležnosti može pomoći firmama.

Kazao je da će prvobitni cilj biti da se dođe do kompromisa, ali u slučaju da električna energija bude isključena, Vlada KS-a će podnijeti krivične prijave jer građani ne smiju ostati bez osnovnih funkcija.

Naveo je da bi se u tom slučaju išlo na opciju alternativnih prijevoza.

- U stanju sam moliti cijeli svijet, dovest ću 200 autobusa ako treba, ali građani neće ostati bez prijevoza - kazao je Zeljković.

Ministar saobraćaja u KS-u Jusuf Bubica je istakao da problemi u Grasu traju 15 godina i da se traži adekvatna ličnost koja bi mogla riješiti ovaj problem.

Kazao je da je osnovni problem u ovom preduzeću loša unutrašnja organizacija i višak radnih mjesta, a da zbog toga dugovanja konstantno rastu i prelaze cifru od 130 miliona KM.

Bubica navodi da se isplatom 3,3 miliona KM za struju ne bi riješio problem u ovom preduzeću te da o problemima Grasa treba razgovarati na najvišem stepenu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Grasa Omer Hadžiomerović je potvrdio izjavu Bubice da je unutrašnja organizacija osnovni problem lošeg poslovanja Grasa, a po njegovim riječima preduzeće bi u narednoj godini moglo poslovati bez dugova.

Hadžiomerović je Vladi KS-a uputio odluke koje se tiču rekonstrukcije sistema poslovanja, a koje bi preduzeće digle na noge.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac je kazao da će u narednih deset dana kriminalističkom odjelu i tužilaštvu predati revizorski izvještaji o stanju u javnim preduzećima.

Kazao je da neko mora odgovarati i platiti cijenu zbog trenutne situacije, precizirajući da aludira na sve one direktore i ostale koji su preduzeća i aktuelnu Vladu doveli u ovu situaciju.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović je u vezi  s pitanjem vodovoda kazao da je razgovarao s direktorom Elektroprivrede te se nada da će u narednih nekoliko dana potpisati ugovor koji se tiče dogovora da KJKP Vodovod i kanalizacija isplati svoj dug do polovine naredne godine.

Kazao je i da su u protekla tri dana uplatili početnih 450.000 KM.

On je istakao da je povećanje cijena vode pokazalo dobre rezultate te da mjesečna faktura od 850.000 KM više neće predstavljati problem ovom javnom preduzeću.

(Fena)