Otvoreno pismo kolegama:Prestanite krasti naše tekstove!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Otvoreno pismo kolegama: Prestanite krasti naše tekstove!

Molimo kolege da ubuduće ne kradu naše tekstove jer to je, podsjetićemo ih, neprofesionalno, nezakonito pa i bezobrazno i uvredljivo

Prestanite krasti naše tekstove!

Već duže vrijeme čitaoci nas upozoravaju da nekoliko medija u Bosni i Hercegovini svakodnevno krade naše tekstove i informacije i potpisuje ih kao svoje autorsko djelo. Dugo smo ignorirali ovu pojavu, ali ona je posljednjih dana dobila tolike razmjere da smo prinuđeni na reakciju.

Na stranici Žurnala jasno je navedeno: “Dozvoljeno prenošenje sadržaja bez dozvole izdavača uz obavezno navođenje izvora.” Mislili smo da je ova rečenica jednostavna i svakom razumljiva, ali sada smatramo da ju je ipak potrebno dodatno objasniti.  

U prvom dijelu rečenice stoji - “Dozvoljeno prenošenje sadržaja bez dozvole izdavača…” To znači da svaki medij može prenijeti naš tekst bez pismene dozvole izdavača. Iako je takva dozvola praksa većine medija u svijetu, pa i kod nas, mi smo odustali od nje jer smo smatrali da što šira javnost u Bosni i Hercegovini treba da bude informirana o problemu korupcije u našoj zemlji.  

U drugom dijelu rečenice koji glasi  - “uz obavezno navođenje izvora”, dodali smo samo jedan mali uslov za koji smo smatrali da ne bi trebao biti preveliki napor za bilo koje uredništvo. Dakle, sve što smo tražili je da novinar ili urednik negdje navedu da su tekst pronašli na našoj stranici.

Ipak, već duže vrijeme nekoliko medija u Bosni i Hercegovini objavljuje tekstove Žurnala bez ispunjenja čak i tog malog uslova. Sigurni smo da su dobro razumjeli pomenutu rečenicu, pismeni su ljudi, novinari takorekuć. Također smo sigurni da za ispunjenje našeg malog uslova uvijek mogu pronaći dovoljno volje i snage, bez obzira na pritisak posla.

Molimo kolege da ubuduće ne kradu naše tekstove jer to je, podsjetićemo ih,  neprofesionalno, nezakonito pa i bezobrazno i uvredljivo. Ukoliko nastave s tim, informiraćemo javnost o kojim medijima se radi, na koji način potkradaju naša autorska prava i kojim uredničkim trikovima se pri tome koriste. Naravno, kao što je to i uobičajena praksa novinara Žurnala, za sve navode ponudićemo odgovarajuće dokaze i priložiti dokumentaciju.
Ukoliko to ne bude dovoljno pronaći ćemo i druge načine da zaštitimo naša prava.

Redakcija Žurnala