Miroslav Mićo Kraljević, karijera kidnapera:Presuđeni otmičar izabran je za novog gradonačelnika Vlasenice!

Pod okupacijom

Miroslav Mićo Kraljević, karijera kidnapera: Presuđeni otmičar izabran je za novog gradonačelnika Vlasenice!

Miroslav Mićo Kraljević priznao je da je u jesen 2010. godine učestvovao u otmici Laze Vidakovića, odbornika “Naše stranke” u Skupštini opštine Osmaci

Presuđeni otmičar izabran je za novog gradonačelnika Vlasenice!

Pobjeda Miroslava Miće Kraljevića na izborima za načelnika Vlasenice šokantna je činjenica, koja nijednog razumnog čovjeka ne bi smjela ostaviti ravnodušnim.  

Ne zato što je Mićo Kraljević kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već što je riječ o (ne)čovjeku koji je prije par godina učestvovao u otmici Laze Vidakovića, tadašnjeg odbornika “Naše stranke” u opštini Osmaci, držao ga zatočenog danima u Srbiji i na kraju sramotno kažnjen sa 4.000 maraka.

Kraljevićev izbor za načelnika Vlasenica pokazuje da je djelovanje političke elite u Republici Srpskoj u rušenju moralnih vrijednosti i nametanju makijavelističkog principa da se vlast mora održati po svaku cijenu, pustilo korjenje u samom narodu, čija velika većina djeluje robotizovano, slijepo i poslušnički podržavajući poteze te političke elite, bez obzira koliko ti potezi bili.

Na stranu to što je SNSD kandidovao presuđenog kidnapera za načelnika opštine, ali je zaprepašćujući odgovor građana Vlasenice na Kraljevićevu kandidaturu. Oni su mu dali povjerenje na izborima i tako pokazali da su spremni da u naredne četiri godine o njihovoj sudbini odlučuje presuđeni otimačar!

PRIZNANJE OTMICE

Miroslav Mićo Kraljević, u to vrijeme narodni poslanik SNSD-a, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, priznao je da je u jesen 2010. godine učestvovao u otmici Laze Vidakovića, odbornika “Naše stranke” u Skupštini opštine Osmaci.

Potom je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci i uslovno je kažnjen sa 4.000 KM.  
Kraljević je, zajedno sa Branislavom Boškovićem, tadašnjim SNSD-ovim načelnikom opštine Osmaci, kidnapovao odbornika “Naše stranke” Lazu Vidakovića.

Vidakovića je 1. septembra 2010. godine oko 17 sati izvjesni Pero Radić, Boškovićev prijatelj, pozvao da se nađu u kafani na području Kalesije. Radić ga je, kako je tvrdio, pokušao ubijediti da razgovara s Boškovićem, nudeći mu i novac da pređe u tabor njegovih odbornika. Potom je u kafanu došao sam Bošković, tražeći da pređe kod njega, kako bi formirali novu skupštinsku većinu. Vidaković je ponudu odbio.

Dvojica momaka strpala su ga u službeni automobil opštine Osmaci, kojim je upravljao Bošković , i odatle ga odvezli do Drine, u okolini Kozluka, gdje su ga čamcem prebacili na drugu stranu. Bošković je, navodno, prešao automobilom preko granice i sačekao ih s druge strane obale, odakle su ga prebacili u trospratnicu u okolini Beograda. U toj kući čuvala su ga dvojica momaka koji su govorili ekavicom, kako je svjedočio Vidaković.

Njegovo zatočeništvo u Srbiji, kako se ispostavilo, organizovao je Miroslav Mićo Kraljević. Nakon nekoliko dana Vidaković je ostao sam u kući, iskoristio priliku i pobjegao kroz prozor. Pošto je imao nešto novca kod sebe, uspio je da se prebaci do Novog Sada, potom do Kamenice, pa preko Banje Koviljače do Malog Zvornika, gdje ga je sačekao zet, koji mu je donio lične dokumente, da bi se mogao vratiti u BiH.

Slučaj je okončan sramnim sporazumom o priznanju krivice i kaznom od 4.000 maraka, a još sramnije je da se ni tada ni danas niko iz SNSD-a nije ogradio od Kraljevića i njegovog nedjela. Ni Milorad Dodik, ni tadašnji premijer Aleksandar Džombić ni Igor Radojičić, u to vrijeme predsjednik Narodne skupštine RS. SNSD, ne samo da nisu osudili Kraljevićeve postupke, već su njegovom kandidaturom za načelnika Vlasenica pokazali da je Kraljević čovjek na kojeg ozbiljno računaju i da je njihov kadar od najvećeg povjerenja. Građanima su ponudili presudjenog otmičara, a većina gradjana tog mjesta na izborim je potvrdila je da nema ništa protiv da im na čelu opštine bude kidnaper.  

KAKO BIRAMO

Vlasenica je jedan od paradoksa loklanih izbora u RS, jedan u nizu primjera koji dokazuju da građani nisu birali načelnike opština na osnovu njihovih rezultata rada, već u skladu sa opštom političkom klimom u RS, koja je odavno lišena bilo kakvog promišljanja  o stvarnim vrijednostima, etici i dostojanstvu.

Tako je izbore izgubio dosadašnji načelnik Gradiške, SDS-ov Zoran Latinović (po mnogima jedan od najboljih načelnika u RS ikada), koji je za četiri godine uspio da vrati oko 14 miliona maraka kredita, koliko je opštinu zadužila prethodna SNSD-ova opština vlast, da sprovede niz infrastrukturnih projekata i unaprijedi živo stanovnika tog mjesta.

Slična situacija desila se u Prnjavoru, čiji je dosadašnji načelnik Siniša Gatarić (SDS) uspio da vrati osam miliona maraka dugova prethodne SNSD-ove vlasti ili u Rogatici, gdje je na izborima kažnjen Tomislav Puhalac (SDS), koji je u poslednje četiri godine uveliko unaprijedio opštinu.

Cinici kažu- očistili su te opštine od dugova da bi ih novoizabrani načelnici mogli ponovo zadužiti.

(zurnal.info)