Počelo suđenje Mutapu i ostalima:Pretučen zaštićeni svjedok iz slučaja Memić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Počelo suđenje Mutapu i ostalima: Pretučen zaštićeni svjedok iz slučaja Memić

Tužilac Hasanspahić je kazao da je od 88 svjedoka njih 15 zatražilo zaštitne mjere. Jedan od zaštićenih svjedoka je napadnut, a tužilaštvo trenutno provjerava da li napad ima veze sa optuženima

Pretučen zaštićeni svjedok iz slučaja Memić
Memicccc

 

 

U Sudu BiH danas je počeo sudski proces grupi optuženoj za organizirani kriminal i zataškavanje ubistva Dženana Memića. Na optuženičkoj klupi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te uposlenik Crystal hotela Muamer Ožegović.

 

Lažiranje dokaza

 

Tužilac Ćazim Hasanspahić najavio je da će Tužilaštvo saslušanjem 12 vještaka, 88 svjedoka, od kojih je 15 zatražilo zaštitne mjere, te ulaganjem 166 materijalnih dokaza van svake razumne sumnje dokazati navode iz optužnice.

Tužilac je spomenuo i to da je jedan od zaštićenih svjedoka napadnut, a da ga je napadač prethodno pitao “da li je on zaštićeni”. Ovaj svjedok je tom prilikom zadobio teške povrede, a Tužilaštvo trenutno provjerava da li ovaj napad ima veze sa optuženima.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, ova kriminalna grupa koju je organizirao Zijad Mutap za cilj je imala prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Mutap i Dupovac su, pisalo se još ranije, u čitav slučaj pokušali uvući automobile zeleni Renault clio, kako bi prikazali da je to vozilo koje je udarilo Dženana Memića.  

Prema optužnici, Mutap je stupio u kontakt sa Dupovcem koji je u to vrijeme bio šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS i dogovorili su sastanak u restoranu “Royal” u Vogošću. S njima je tada bio i zaštićeni svjedok M-10 od kojeg je Dupovac zatražio da pronađu zeleni Renault clio, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan.

U optužnici se navodi, mada je to već ranije i spominjano u javnosti, da je Dupovac obećao zaštićenom svjedoku i još jednoj osobi, prema uputi Zijada Mutapa, novčanu korist, te da im je tom prilikom rekao da “prilikom pronalaska tog vozila mogu  počiniti sve osim ubistva”.

Alisa Ramić je, podsjetimo, jedini svjedok onoga što se dogodilo Dženanu Memiću, ali da se već pet godina brani da se ne sjeća ključnog događaja.  U optužnici se, između ostalog, navodi da je svjesno prikrila sve činjenice i okolnosti koje su joj bile poznate, kao i činjenice koje su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića i izvršilaca krivičnog djela.

Umjesto toga je stvorila privid da se ne sjeća konkretnog događaja i da ima gubitak svijesti, dok iz medicinske dokumentacije proizilazi da je bila svjesna i komunikativna prilikom pregleda u noći sa 8. na 9. februar 2016.

Optuženi Barić je policajac MUP-a KS i terete ga da je propustio da izuzme Alisin krvavi džemper koji je kasnije s KCUS-a vraćen njenoj porodici i uništen.

“Makazama je izrezan taj krvavi dio. Od Dženana je izuzeta vreća puna odjeće, a od Alise samo crne farmerice I kožna jakna. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo”, izjavio je tužilac Hasanspahić na jednom od ranijih ročišta na kojima se razmatrao prijedlog za određivanjem pritvora.

Tužilac je tada pitao “zbog čega je policajac Barić različito postupao prema Dženanu I Alisi po pitanju izuzimanja odjeće”.

Optuženog Ožegovića, koji je u noći stradanja Dženana Memića, u hotelu Crystal radio kao recepcioner, terete da je izbrisao sporni snimak videonadzora za 08., 09. i 10. februar.

S obzirom na sumnju da on te snimke nije izbrisao sam, policija je po nalogu Tužilaštva BiH, 16. septembra pretresla stan vlasnika hotela Muamera Budnje, ali i hotel Crystal.

Isti dan pretresene su i prostorije saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, koji je radio jedan nalaz u slučaju Memić i tvrdio je da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Podsjetimo da porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget već pet i po godina ukazuju na to da je vještak Kovačević dao lažni nalaz.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste Budnjo i Kovačević izuzeta je određena dokumentacija.

 

Brutalna montaža procesa

 

Uoči suđenja u Sudu BiH, Dženanov otac Muriz Memić za medije je kazao da je pomalo skeptičan, da se očekuje veliki broj svjedoka, ali da je pitanje hoće li neko od njih mijenjati iskaze.

Optužnica protiv Mutapa i ostalih je, podsjetimo, rezultat prijave koju je protiv 45 osoba podnio advokat Feraget, a među kojima su Dalida Burzić, te kantonalni i federalni tužitelji, policajci i ljekari. Istraga protiv njih je nastavljena.

Memić je još ranije izjavio da je “montaža ovog procesa bila brutalna” i da “postoji milion i jedan dokaz zbog čega bi Dalida Burzić i ostali tužioci trebali biti procesuirani”.

Advokat Feraget već godinama ističe da bi se zbog slučaja Memić trebao mijenjati Zakon o krivičnom postupku.

 Suđenje ne stavlja 14. oktobra, a prvi svjedok će biti Muriz Memić.

(zurnal.info)