Na području Prijedora do sada je pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih:Prijedor: Ukopano 48 žrtava ubijenih u ljeto 1992. godine

Novosti

Prijedor: Ukopano 48 žrtava ubijenih u ljeto 1992. godine

Prijedorčani, porodice stradalih, preživjeli u ratnim stradanjima i prijetalji u subotu su se oprostili od identifikovanih žrtvava, među kojima je najmlađa Zlate (Himzo) Hrnić koja je imala 15 godina kada je ubijena, a najstarija Muharem (Juso) Grozdanić, rođen 1924. godine

Prijedor: Ukopano 48 žrtava ubijenih u ljeto 1992. godine

U Prijedoru je u subotu klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop 48 identificiranih žrtava s tog područja, ubijenih u ljeto 1992. godine.

Klanjanje dženaze za eshumirane i indentifikovane nevino stradale Bošnjake predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je naglasio da oni koji su počinili teške zločine u Prijedoru moraju biti privedeni pravdi.

- Zlo koje se dogodilo u Prijedoru, a kojem danas svjedočimo, treba se pobijediti i u sebi, a nakon toga spriječiti i oko sebe. Trebali smo svjedočiti o dobru, ali svjedočimo zločinu koji se dogodio nad nevinim ljudima.

Ove naše dženaze koje obavljamo od Srebrenice do Prijedora su u stvari naše svjedočenje i naše podsjećanje koliko ljudsko zlo može biti veliko, koliko može biti snažno i koliko mu se trebamo svi zajedno odupirati - istakao je Kavazović.

On je ukazao da trebamo biti bolji ljudi, da trebamo jedni prema drugim osjećati bliskost i jedni prema drugima činiti dobro.

Upitao je i zašto današnjoj dženazi, žrtava koje nakon 21 godine nalaze smiraj, nije prisustvovao gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Prijedorčani, porodice stradalih, preživjeli u ratnim stradanjima i prijetalji u subotu su se oprostili od identifikovanih žrtvava, među kojima je najmlađa Zlate (Himzo) Hrnić koja je imala 15 godina kada je ubijena, a najstarija Muharem (Juso) Grozdanić, rođen 1924. godine.

Zajedno su ukopana i tri brata Bešići, od kojih su dva blizanca. Hase i blizanci Suad i Nihad, imali su 21 godinu kada su ubijeni u Kozarcu, a pronađeni su u masovnoj grobnici Podgradci na području Bosanske Gradiške. Istog dana su rođeni, istog dana ubijeni, u istoj grobnici pronađeni i zajedno su ukopani na dženazi u Prijedoru.

Porodicama ubijenih obratio se i Merzuk efendija Hadžirušidović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, te bihaćki Muftija Hasan efendija Makić, dok se uime porodica od šehida potresnim stihovima oprostila Mitheta Delkić.

Po riječima glasnogovornice Instituta za nestale osobe BiH Lejle Čengić, 48 žrtava koje su u subotu ukopane ekshumirane su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Stari Kevljani, Redak, Ljeskare, Korićanske Stijene, Hrastova Glavica, Lisac, Podgradci, Hambarine-Ćopići, Tomašica.

Na području Prijedora do sada je pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Najveće masovne grobnice koje su pronađene na području Prijedora Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava; zatim primarne i sekundarne masovne grobnice pronađene u prijedorskim rudnicima Ljubija i Tomašica, iz kojih je do sada ekshumirano 487 žrtava; masovne grobnice pronađene u prirodnim jamama Lisac i Hrastova Glavica iz kojih je ekshumirano 175 žrtava, uglavnom zatvorenika koncentracionih logora Omarska i Keraterm.

Prijedorske žrtve pronađene su na području tog grada, ali i na području još 16 drugih općina u BiH.

Do sada su pronađene i identificirane 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.

(Fena)