Svjedokinja na suđenju u Bihaću otkrila :Prijetili su mi da se okanem političara, premijera i njegovih prijatelja

Istražujemo

Svjedokinja na suđenju u Bihaću otkrila : Prijetili su mi da se okanem političara, premijera i njegovih prijatelja

Zineta Durdžić putem aplikacije call recorder snimila je telefonski razgovor sa Razimom Halkićem u kojem on, između ostalog, spominje da je Zikriji Durakoviću nudio poziciju direktora Direkcije za ceste u zamjenu za glas. Svjedokinja navodi da joj je isto ponovio kada su se našli na kafi. Snimala je i razgovore sa drugim političarima među kojima je i premijer Mustafa Ružnić. Svjedokinja primila prijetnje dva mjeseca prije suđenja i to je prijavila FUP-u, ali je istovremeno potvrdila da joj optuženi Halkić nikada nije prijetio

Prijetili su mi da se okanem političara, premijera i njegovih prijatelja
Optuženi Razim Halkić i njegov advokat Jasmin Abdagić (Adi Kebo/zurnal.info)

Radi svoje sigurnosti sam putem aplikacije call recorder snimila telefonski razgovor sa Halkićem, ali i ostalim političarima, izjavila je pred Općinskim sudom u Bihaću Zineta Durdžić u nastavku suđenja Razimu Halkiću, optuženom za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužuje Halkića da je kao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a poslaniku Zikriji Durakoviću usmeno ponudio i obećao poziciju direktora Direkcije za ceste USK u zamjenu za glas na odluku o budžetu USK za tu godinu.

 

ISTO PONOVIO I NA KAFI

 

Halkić je, podsjetimo, o trgovini pozicijama u zamjenu za podršku vlasti govorio u telefonskom razgovoru sa Zinetom Durdžić, koji je ona i snimila, a snimak je u februaru prošle godine objavljen u medijima. Svjedokinja tvrdi da ona ovaj snimak nije dostavila medijima, niti bilo kome drugom. Predala ga je Federalnoj upravi policije kada su je pozvali da svjedoči.

Zineta Durdžić svjedočila u Općinskom sudu u Bihaću 

Svjedokinja navodi da je telefonski razgovor sa Halkićem snimala u vrijeme dok je bila u svojoj kući, te da se radi o aplikaciji koja je uvijek uključena, a po završetku razgovora postoji opcija da se on spasi ili izbriše. Razgovor sa Halkićem je sačuvala jer je govorio o kupovini poslanika i spominjao je da je „Zikriji nudio Direkcije, ali da on nije htio“.

Istakla je da joj je Halkić isto ponovio i kada su sjedili na kafi.

Tužilac Adnan Tulić je svjedokinji predočio 140 screenshoot fotozapisa razgovora koje je razmijenila sa Halkićem. Ona je potvrdila da je sa optuženim bila prijatelj i da su se više puta sastajali, ali je tome došao kraj nakon što je dobila poziv od FUP-a da svjedoči.

Zineta Durdžić, nastavnica razredne nastave koja je također i politički aktivna, osnivač je i jedne Facebook grupe, na kojoj je pod pseudonimom, objavljivala dokumente o kriminalu. U tu svrhu su je, kaže, kontaktirali razni političari od još aktuelnog premijera Mustafe Ružnića, njegovog savjetnika, te Nermina Ogreševića, ali i sam Halkić, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Cazinu. Halkić je, prema njenim riječima, izražavao nezadovoljstvo po pitanju političke situacije i govorio joj je u to vrijeme da podržava njen rad.

 

DURDŽIĆ: PRIJAVIĆU VAS I ZA e-ŠKOLE

 

Osim političara, obraćali su joj se i građani koji su imali probleme sa poslodavcima.

Htjela sam im biti na usluzi. Svi me znaju kao borca za prava građana“, kazala je. 

U sudnici je pušten audiosnimak telefonskog razgovora između svjedokinje i optuženog, a dio ovog razgovora su prošle godine objavili i mediji. U tom razgovoru spominje se i univerzitetska profesorica Vildana Alibabić koja je kao svjedok saslušana na prošlom ročištu. 

Advokat optuženog Jasmin Abdagić tražio je od Zinete Durdžić da objasni šta znači njena izjava koju je u tom telefonskom razgovoru uputila njegovom branjeniku da „Vildani treba obećati nešto radi sigurnosti“. Ona je na to kazala da su u prosvjeti imali problema i da je trebalo da na čelo ministarstva dođe neko poput Vildane jer je ona poštena i nikada ne bi radila kriminal.

Prijaviću vas i za e-škole“, uzviknula je u sudnici svjedokinja, te dodala da ona godinama prima prijetnje, a primila je ih i dva mjeseca prije suđenja, što je također prijavila FUP-u.

U jednoj od tih prijetećih poruka upozorena je da se "okani političara, premijera i njegovih prijatelja". Halkić joj, kazala je, nije prijetio. On je, podsjetimo, još nakon objave snimka ovog telefonskog razgovora u medijima sve negirao navodeći da se radi o montaži. 

 

ZA GLAS SU SKIDALI I ZVIJEZDU S NEBA

 

Podsjetimo da je Vildana Alibabić na prošlom ročištu opisala situaciju koja je 2021. godine vladala u USK, političkim partijama koje su činile skupštinsku većinu (NES i SDP), te o pokušaju kupovine ruku i trgovini ključnim pozicijama u javnim preduzećima navodeći da bi joj „skinuli zvijezdu s neba samo da dobiju 16 ruku“.

Poslanicima su za glas nudili i Na suđenju u Bihaću otkriveno kako su se dijelile pozicije Poslanicima su za glas nudili i "zvijezde s neba"

Zbog ove njene izjave tužilac je još ranije najavio formiranje novog predmeta protiv premijera Ružnića.

(zurnal.info)