Mala škola hemije i fašizma:Profesorica objašnjava porijeklo nacističkog pozdrava: To nije "Sieg Heil", to je "Za dom spremni"
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Profesorica objašnjava porijeklo nacističkog pozdrava: To nije "Sieg Heil", to je "Za dom spremni"

Pašalić-Lhotak nije bila samo profesorica hemije, već i istorije i to one najgore-nacističke

Profesorica objašnjava porijeklo nacističkog pozdrava: To nije "Sieg Heil", to je "Za dom spremni"
FOTO: poskok.info

Maturanti gimnazije Marko Marulić u Tomislavgradu, matursko veče koje mnogi nazivaju i ispitom zrelosti, verovatno će najviše pamtiti po profesorici hemije, Ivici Pašalić-Lhotak.

Fotografija i informacija koju je objavio portal poskok.info, svedoči da Pašalić-Lhotak nije bila samo profesorica hemije, već i istorije i to one najgore-nacističke. Inače, u školi su nam rekili da je profesorica zamrzla status profesorice u školi i da je sada zastupnica HDZ-a BiH u skupštini Hercegbosanske županije.

Na grupnoj fotografiji sa učenicima, ova profesorica i zastupnica je nacističkim pozdravom poslala više nego jasnu poruku.

Ona nije željela da komentariše ovu fotografiju. Kaže da ona i njeni učenici znaju šta ona znači. Ona je više insitirala da sazna ko je ovu fotografiju posalo portalu poskok.info.

- Ko je taj čuvar Jugoslavije koji je poslao ovu fotografiju? Mene to zanima. Kada to saznam, ja ću vam sve ispričati - rekla je Pašalić-Lhotak.

Vješto izbjegavajući odgovor, profesorica je pokušala da nam održi kraću lekciju istorijata ovog pozdrava. Rekla nam je da to nije samo nacistički pozdra.

A prije nego što smo završili razgovor, profesorica je i definitivno objasnila zašto se na ovaj način fotografisala sa maturantima gimnazije u Tomislavgradu.

- Da vam kažem, ovo nije bio "Sieg Heil" pozdrav, već "Za dom spremni", jeste li sada zadovoljni - upitala je.

Direktor gimnazije Jozo Mašić kaže da profesorica nije ni bila pozvana na matursku proslavu, već je došla kao roditeljka. Njezine dvije kćerke su maturantice gimnazije.

- Kao direktor ne mogu komentirati njezino ponašanje. Ona više nije naša djelatnica, ona je sada zastupnica u županijskoj skupštini. Međutim, osobno, svakako da ovo ne odobravam - rekao je Mašić.

Iz čitave ove priče, možda se može izvući i jedna, ako smemo reći, pozitivna stvar.

Naime, primetićete da se jedan učenik nije pridružio veličanju fašizma.

Naprotiv, on je svojim pozdravom rekao baš suprotno – SMRT FAŠIZMU!

(zurnal.info)