POČETAK PROPASTI BUDŽETSKIH POSLOVA:„Prointer“ obavijestio Poresku upravu RS da je izgubio partnerstva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POČETAK PROPASTI BUDŽETSKIH POSLOVA: „Prointer“ obavijestio Poresku upravu RS da je izgubio partnerstva

 „Prointer“ (s kojim „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika) obavijestio je direktora PU RS Gorana Maričića da je u tenderskom problemu zbog izgubljenih partnerstava sa svjetskim IT kompanijama. AJN BiH nema javni stav, stručnjaci za javne nabavke upozoravaju da bi preostali privatni partneri mogli da ucjenjuju institucije, javna preduzeća i ustanove, kojima je ugroženo poslovanje.

„Prointer“ obavijestio Poresku upravu RS da je izgubio partnerstva
Foto: Capital.ba

„Prointer“, redovni IT tender pobjednik u Republici Srpskoj, povezan sa porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je za osam godina sa javnim sektorom sklopio ugovore vrijedne nevjerovatnih 224.345.332 KM, obavijestio je direktora Poreske uprave RS Gorana Maričića da više nije partner svjetskih IT kompanija, da je izgubio licencna prava te da bi Poreska uprava sada trebalo da izabere novu firmu koja nije na „crnoj svjetskoj IT listi“, otkriva Žurnal.  

U dopisu koji je u posjedu Žurnala, stoji i živopisan prijedlog:

„Postojeći izvršilac usluga je obavijestio ugovorni organ o mogućnosti da predmetni okvirni sporazum bude ustupljen drugom dobavljaču koji ima potrebna licencna prava, pri čemu ustupanje okvirnog sporazuma neće dovesti do izmjene sadržaja okvirnog sporazuma.“

Maričić je potom detaljno izanalizirao Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine pa ustvrdio da ovo i nije loša ideja, jer „nije izričito zabranjeno mijenjenje ugovora“. Sugestivno se obratio Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine i pobrojao mogućnosti.

Iako ostala dijeljenja iz budžeta po osnovu diskutabilnih IT ugovora u dopisu nije spominjao, predmet njegovog upita samo je okvirni sporazum za softverske licence potpisan 28. aprila prošle godine, a koji važi do 31. decembra ove i vrijedan je 369.533 KM sa uračunatim PDV-om.


I Žurnal je zanimalo mišljenje Agencije. U krajnje nepreciznom i uopštenom odgovoru, a koji je potpisala direktorica mostarske podružnice Sanja Ćubela, kratko stoji da „Agencija daje mišljenje na konkretne upite ugovornih tijela te su odgovori koncipirani u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, u zavisnosti na šta se konkretni upit odnosi“.

„Odgovor pomenutom ugovornom tijelu se odnosio na odredbu članka 75. ZJN BiH“, zaključila je.


A istina je da s ovim više nikakve veze nema ZJN BiH, iako ugovor iz njega proističe, već pitanje obligacionih odnosa.

Monitori javnih nabavki, angažovani na portalu „Pratimo tendere“, objašnjavaju da ugovorni organ kojem je ugroženo poslovanje, ukoliko ga je ponuđač obavijestio 30 do 60 dana prije isteka roka u kojem može da pruža usluge, mora da poništi okvirni sporazum i raspiše novi tender. S druge strane, ako vremena nema, jasno je da jedina preostala mogućnost pregovarački postupak.

„Moguće je i da svjetska kompanija, koja ima pravo po autorstvu, predloži svoje partnere u državi“, napominju.

„Prointer“ je nedavno izgubio partnerstvo sa SAP-om i ugovor neće biti produžen nakon 23. marta, kada ističe. Na zvaničnoj stranici ove njemačke kompanije stoji da su joj sada partneri u Bosni i Hercegovini „Planet Softa“, firma Vedrana Jarića u čijoj upravi sjedi bivši gradonačelnik Banjaluke iz SNDS-a Igor Radojičić, i „BH Telecom“, kojim upravljaju kadrovi SDA.

Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KMPARTNERSTVO SA SAP-OMProinteru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KM

„U ovom slučaju, kada je 'Prointer' došao u situaciju u kojoj jeste, preostale dvije kompanije mogu da povećaju cijene i da se dogovore i praktično podijele tržište. Koluzija je zapravo veoma štetna i ogroman prostor za korupciju“, upozoravaju monitori.

Inače, tenderska nezajažljivost firme s kojom, prema priznanju Milorada Dodika, „sarađuje“ njegov sin Igor, još 2019. prvi put je došla na naplatu.

Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ 6. marta te godine raskinule su ugovore o saradnji sa „Prointerom“. U nekoliko navrata zahtijevale su objašnjenje u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“ posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, Dodik je pred poslanicima u parlamentu RS konačno i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

Kompanija IBM je još 2019. raskinula ugovor sa „Prointerom“ZBOG SUMNJIVIH TENDERAKompanija IBM je još 2019. raskinula ugovor sa „Prointerom“

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.“

U februaru prošle godine, mjesec i po nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo sa „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“.  To sada čini i SAP.

(zurnal.info)