Do donošenja Antikoruptivnog zakona:Prošle godine korupcija u javnim nabavkama progutala je 800 miliona maraka

Istražujemo

Prošle godine korupcija u javnim nabavkama progutala je 800 miliona maraka

Od oko četiri milijarde maraka utrošenih u javnim nabavkama u 2012. godini, čak 70 posto je realizovano bez javnog oglašavanja, što je rekordan procenat u svjetskim razmjerama, podaci su istraživanja koje je provelo Udruženje građana “Tender”

Prošle godine korupcija u javnim nabavkama progutala je 800 miliona maraka

Od oko četiri milijarde maraka utrošenih u javnim nabavkama u 2012. godini, čak 70 posto je realizovano bez javnog oglašavanja, što je rekordan procenat u svjetskim razmjerama, podaci su istraživanja koje je provelo Udruženje građana “Tender”.

To jasno pokazuje da se kontinuitet rasta korupcije nastavlja i da je učešće netransparentnih postupaka nabavki, provedenih putem direktnih sporazuma, konkurentskih zahtjeva i pregovaračkih postupaka bez objave, u ukupnoj vrijednosti potpisanih ugovora, dostigao rekordan procenat i u svjetskim razmjerama od oko 70 posto, što sve odgovorne za provođenje Zakona, ali i najodgovornije u, prije svega najvećim političkim partijama, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti mora itekako da zabrine, saopštio je novinarima u Banjaluci generalni sekretar “Tendera” Željko Grujić.

RAST KORUPCIJE

Poražavajuća je činjenica da je od oko četiri milijarde maraka, koliko se prema procjenama godišnje potroši u ukupnim javnim nabavkama, putem otvorenih postupaka, koji su jedini transparentni, u Službenom glasniku BiH oglašeno tek 6.376 nabavki, na osnovu kojih je potpisana ukupna vrijednost ugovora od 1.213.632.286,80 KM, što je tek 30 posto od ukupno utrošenih sredstava u javnim nabavkama.

Ako se ima u vidu spoznaja da se cijene u potpisanim ugovorima, po provedenim netransparentnim postupcima, u odnosu na jedino poštene otvorene postupke, koji se jedini javno oglašavaju, dodatno uvećavaju od 20 do 60 procenata, onda se sa pravom može konstatovati enormno godišnje učešće korupcije i do 800 miliona KM, upozorio je Grujić.

Korupcija u Bosni i Hercegovini raste iz godine u godinu, što potvrđuje i podatak da je u 2008. godini u procesu javnih nabavki učešće otvorenih postupaka u vrijednosti ukupnih ugovora bilo čak 91 posto, za razliku od prošle godine kada je ih je bilo tek 30 posto.

Zbog smanjene transparentnosti i neučešća dovoljnog broja ponuđača u protekloj godini 1.879 ili 37,5 posto oglašenih javnih nabavki otvorenim postupkom moralo je biti poništeno zbog nepostojanja dovoljnog broja kvalifikovanih ponuđača. Na smanjenje učešća broja ponuđača, a time i konkurentnosti, u značajnoj mjeri je doprinosilo i nezakonito naplaćivanje tenderske dokumetacije, čak u 4.756 ili 75 posto slučajeva, što je ponuđače nepotrebno koštalo više od 800.000 KM, rekao je Grujić.

“Tender” ključne razloge za sve organizovaniju pljačku sredstava poreskih obveznika i građana vidi u postojećim normativnim manjkavostima i nejasnoćama, ali prvenstveno u neprimjerenom i nezakonitom postupanju tri ključne institucije u ovoj oblasti: Agenciji za javne nabavke, Uredu za razmatranje žalbi i Suda BiH. Ovo udruženje smatra da nerad ove tri institucije ohrabruju i podstiču učesnike u javnim nabavkama na razne mahinacije i zloupotrebe. Osim toga, “Tender” upozorava da Savjet ministara BiH uopšte nije razmatrao izvještaj o radu Agencije za javne nabavke za 2011. godinu, ocjenjujući da to može značajno otežati donošenje novog Zakona o javnim nabavkama.

RAZLOZI ZA PLJAČKU

Generalni sekretar “Tendera” Željko Grujić istakao je da je donošenje novog antikoruptivnog Zakona o javnim nabavkama izuzetno važno, navodeći da je upravo ovo udruženje 30. decembra prošle godine svoju verziju zakona uputilo političkim partijama, te zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Donošenjem novog zakona, u skladu sa svim predloženim kvalitetnim i efikasnim rješenjima i mehanizmima, temeljenim isključivo na stavovima iz Direktiva EU, najboljim iskustvima iz zakona evropskih zemalja, kao i naših susjeda, provedenim istraživanjima i bogatim iskustvima privatnih preduzeća učesnika u javnim nabavkama, sadašnje učešće korupcije u javnim nabavkama u procentu znatno većem od 20 posto, bilo bi svedeno na iznos ispod 5 procenata, čime bi se godišnje moglo uštediti i više od 600 miliona KM, istakao je Grujić.

Potpredsjednik UG “Tender” Rajko Kecman rekao je da su Hrvatska i Srbija donijele nove zakone o javnim nabavkama zbog potrebe da se zaštite javna sredstva.

Mi već pet godina nudimo antikoruptivna rješenja, koja su već mogla BiH učiniti jednom od antikoruptivnijih zemalja. Nažalost, Agencija za javne nabavke BiH nudi treću verziju nacrta novog zakona, kojom se otvara još veći prostor za korupciju. Nevjerovatno je da jedna takva institucija može da stane na stranu koruptivnog lobija u državi, upozorio je Kecman.

On smatra da će “Tender”, u saradnji sa nevladinom mrežom ACCOUNT, uticati na političke partije, zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH da se donese antikoruptivni zakon o javnim nabavkama. Kecman je podsjetio da Agencija za javne nabavke nije prihvatila amandmane “Tendera” na postojeći zakon o javnim nabavkama.

Zašto? Nastoje da do narednih izbora ostane pat pozicija i da se dalje eksploatišu sredstva poreskih obveznika i građana u interesu korumpiranih pojedinaca, naglasio je on.

(zurnal.info)