Edin Gačanin reagira 2:Protiv mog klijenta nije pokrenuta istraga
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Edin Gačanin reagira 2: Protiv mog klijenta nije pokrenuta istraga

Protiv mog klijenta nije pokrenuta istraga

 Poštovani g. Avdić,

Obraćam Vam se nastavno na Demantij od dana 01.08.2019. godine u kojem smo demantovali navode iz Vaših tekstova pod nazivima „U BIH OPRALI VIŠE OD 10 MILIONA MARAKA : Novcem od droge opremali federalne specijalce“ i „ŽURNAL U POSJEDU ZAPISNIKA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Memija i Hodović oprali milione maraka sumnjivog novca“, objavljenih na portalu Zurnal.info od dana 19.07. i 25.07.2019.godine, na kojima ste Vi potpisani kao autor.

Dana 01.08.2019. godine ste objavili novi “bombastični” članak: “POVEZANI SA ITALIJANSKOM I JUŽNOAMERIČKOM MAFIJOM: Bosanski kartel Tito i Dino kontrolira narko tržište u Evropi”, sa gotovo identičnim optužbama, a koji je “začinjen” sa novim navodnim narko boss-ovima, odnsono navodnim saradnicima mog klijenta.

Nadalje, danas, 05.08.2019. godine, objavljujete najnoviji tekst pod nazivom: “EDIN GAČANIN DEMANTUJE, ŽURNAL DOKUMENTUJE: Kartelu Tito i Dino zaplijenjeno najmanje 14 tona kokaina”.

Iako nakon zaprimanja poslanog Demantija preporučenim putem, isti niste objavili, novi članak počinjete na način kao da se “svetite” mom klijentu, jer se usudio demantovati neistinite i neosnovane optužbe, citiramo: ”Žurnal će, stoga, od danas početi objavljivati brojne dokumente o ovom kartelu koji je meta istrage američke DEA-e i holandskog pravosuđa.”

Podjećam Vas, da smo Vas upravo u Demantiju od dana 01.08. pozvali, citiram: “Ovim putem pozivamo portal Zurnal.info i autora Avdu Avdića da javnosti prezentira dokaze na osnovu kojih iznosi neistinitosti izrečene u naprijed navedenim tekstovima vezano za gospodina Edina Gačanina, a ukoliko isto propusti, zahtjevamo javno izvinjenje i priznanje da su iste izmišljene i bez uporišta.“. 

Dakle, nije bilo potrebe da od danas “počnete objavljivati brojne dokumente o kartelu koji je meta istrage DEA-e i holandskog pravosuđa”, već ste trebali zaista objaviti dokaze na osnovu kojih mog klijenta kvalifikujete kao “presuđenog” kriminalca svjetskih razmjera.

S obzirom da iste niste prezentovali, već se opet krijete iza famoznog pojma “NAVODNO”, a za koji kao iskusan novinar znate da prosječan čitatelj neće obratiti pažnju, već će sliku formirati na osnovu vješto (ali neistinito) plasirane informacije.

Dakle, u cilju dolaska do potpune istine, a što duboko vjerujem da je u obostranom interesu, citiraću Vaše navode iz današnjeg članka:

-          Krenut ćemo od dokumenta naslovljenog kao "Zamolnica", kojeg je Ministarstvu pravde BiH 20. maja 2019. godine poslalo Kantonalno tužilaštvo Zeeland-West Brabant iz Brede - Holandija. Dokument nosi oznaku KRJ-U-2019019062 i tim aktom holandski tužilac od bh. pravosudnih institucija traži da mu se dostave informacije o "osumnjičenom Mirzi Gačaninu i njegovoj supruzi Rosi Van den Dungen", te bh. firmi SISTEMI D.O.O. Sarajevo. Na stranici broj dva holandski tužilac navodi da je 13. avgusta 2018. godine dobio "informaciju od američkih isljedničkih službi da se imenovani Gačanin bavi pranjem novca u Holandiji". 

"Iz raspoloživih informacija se vidi da je predmetno lice Gačanin već godinama predmet interesovanja zbog povezanosti i učećša u kriminalnim aktivnostima u međunarodnom švercu droge na relaciji između Holandije i Bosne i Hercegovine. On je NAVODNO član kriminalne grupe koja se zove "Dino en Tito", a koju vodi njegov rođak Edin Gačanin. Ova grupa NAVODNO odrađuje transporte kokaina između Južne Amerike i Evrope, i to na veliko", navedeno je u Zamolnici.

Iz navedenog je jasno, da Vi namjerno zanemarujete činjenicu, da moj klijent nije predmet istrage, te da protiv mog klijenta nije pokrenuta istraga, jer protiv njega nema čak ni osnova sumnje, a što je najmanji stepen utvrđenosti činjenica i obezbjeđenosti dokaza, ali Vam to ne predstavlja problem da Vi upravo njega direktno kvalificirate kao vođu narko kartela, kao da se radi o pravosnažno utvrđenoj činjenici.

Upravo takvim, zlonamjernim i neistinitim izvještavanjem, izvrtanjem činjenica činite klevetu protiv mog klijenta, te mu prouzrokujete nemjerljivu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Zakon o zaštiti od klevete FBiH (Službene novine Federacije BiH», broj 19/03 i 73/05), u članu 4., klevetu definiše:

-          KLEVETA - radnja nanošenja štete ugledu fizičkog ili pravnog lica iznošenjem ili pronošenjem izražavanja neistinitih činjenica identifikovanjem tog fizičkog ili pravnog lica trećem licu.

Kao što sam naprijed naveo, vjerujem da nam je istina svima u interesu, te Vas najljubaznije molimo i pozivamo:

-          da sa portala Zurnal.info povučete i obrišete objavljene članke u kojima se moj klijent neistinito kvalifikuje kao član, odnosno vođa narko kartela; ili

-          da objavljene članke izmjenite i stavite u kontekst na način da se moj klijent neosnovano ne kvalifikuje kao član, odnosno vođa narko kartela, tj. da se u istima moj klijent i njegova slika ne pojavljuju;

-          da javno objavite izvinjenje mom klijentu, te prestanete dalje neosnovano objavljivati neistinite navode o mom klijentu kao članu i vođi narko kartela.

Ukoliko i ovaj posljednji put zanemarite naše molbe, pozive i argumente, istinu i interese svog klijenta ću zaštiti svim pravnim sredstvima!

Ovaj dopis shvatite kao posljednju opomenu pred tužbu!

S poštovanjem,

Muamer Suljić, LL.M. (Vienna)

SARAJEVO BUSINESS LAWYER.