Osveta ili novi početak:Provodi se istraga o razrješenju članova upravnih odbora u Visokom

Istražujemo

Osveta ili novi početak: Provodi se istraga o razrješenju članova upravnih odbora u Visokom

Rješenje o razrješenju Upravnog odbora JU „Zavičajni muzej“ Visoko, koje potpisuje gradonačelnik Mirza Ganić, ne sadrži datuma stupanja na snagu, obrazloženje, ali ni pravnu pouku

Provodi se istraga o razrješenju članova upravnih odbora u Visokom

 

Odlukom Gradskog vijeća Visoko svim članovima upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća u Visokom oduzeti su mandati nekoliko mjeseci prije isteka. I prije nego su dobili rješenje o razrješenju, gradonačelnik Visokog Mirza Ganić imenovao je nove članove upravnih odbora, bez provedene pravne i konkursne procedure.  

 

Osveta Amri Babić

 

Razriješeni članovi upravnih odbora nisu dobili obrazloženje za ovakvu odluku Gradskog vijeća, ali smatraju da to ima veze jer se kadar SDA u Visokom na ovaj način sveti svim članovima upravnih i nadzornih odbora imenovanih u vrijeme mandata bivše gradonačelnice Amre Babić.

Među onima kojima su mandati oduzeti nalazi se i predsjednik Upravnog odbora JU „Zavičajni muzej“ Visoko Senad Hodović. Rješenje o razrješenju, kao i drugima, nije mu lično uručeno već je upućeno na JU „Zavičajni muzej“ 21. aprila ove godine, iako je datirano na 13. april.

Hodović se upravo na to osvrnuo u žalbi koju je uputio Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH.

„Kako se navedeno rješenje, pored ostalog, odnosi na mene kao predsjednika Upravnog odbora ovim putem ukazujem da navedeno rješenje nisam primio ad nomen, a iz popratnog dopisa upućenog Ustanovi proizilazi da mi nije ni dostavljeno. Budući da se radi o rješenju koje se odnosi na moja prava i obaveze to isto ne može proizvoditi nikakve pravne posljedice prije nego što bude zvanično uručeno licu na koje se odnosi“, piše u žalbi koje je Hodović uputio Instituciji ombudsmena. 

Isti dopis uputio je i aktuelnom gradonačelniku Visokog Mirzi Ganiću sa zahtjevom da mu se dostavi rješenje o razrješenju kako bi preduzeo radnje u skladu sa odredbama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH. Istovremeno se obratio i sa zahtjevom da mu se dostavi i zaključak Gradskog vijeća Visoko od 29. januara ove godine kojim pozivaju sve predsjednike i članove upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća da svoje mandate stave na raspolaganje, a koji mu nije lično uručen, kao ni članovima Upravnog odbora. 

Ono što smo primijetili na razrješenju Upravnog odbora JU “Zavičajni muzej” Visoko, koji potpisuje gradonačelnik Mirza Ganić i koji smo dobili na uvid, jeste da ne sadrži odredbu kada stupa na snagu, nema obrazloženja, ali ni pravne pouke.

 

Rjesenje o razrjesenju, Senad Hodovic1

 

Žalbe Ombudsmenima

 

Osim UO JU Zavičajni muzej Visoko, razriješeni su i upravni i nadzorni odbori DZ Visoko, Centra za socijalni rad, Gradske biblioteke, JU za predškolski odgoj i obrazovanje, te Centra za kulturu, sport i informisanje.

Iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH potvrdili su da su 30. aprila zaprimili žalbu Senada Hodovića u vezi sa privremenim razrješenjem Upravnog odbora JU „Zavičajni muzej“ Visoko, ali i žalbu Jasmine Lemeš u vezi sa razrješenjem UO JU „Centar za kulturu sport i informisanje“.

„Predmeti se nalaze u radu kod postupajućih pravnika. U skladu sa Zakonom o Ombudsmenu za ljudska prava BiH i pravilima postupanja, ombudsmeni će provesti istragu i o nalazima istrage obavijestiti podnosioce žalbe, kako je to praksa i u drugim predmetima, a ukoliko utvrde eventualna kršenja ljudskih prava postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju njihovog otklanjanja“, odgovorili su nam iz Institucije Ombudsmena.

(zurnal.info)