TV Žurnal:PRVA SEZONA AFERE: Besplatno pogledajte filmove o najvećim korupcijskim aferama u BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

AFERA

PRVA SEZONA AFERE: Besplatno pogledajte filmove o najvećim korupcijskim aferama u BiH!

U deset filmova koje smo objavili istražili smo afere gradnje Andrićgrada, ekranizirali naše višegodišnje istraživanje afere Bosnalijek, aferu u Fabrici duhana Sarajevo i probleme povratnika. Posebnu pažnju posvetili smo borbi za Picin park u Banjoj Luci i kumovima Milorada Dodika

PRVA SEZONA AFERE: Besplatno pogledajte filmove o najvećim korupcijskim aferama u BiH!

Okončali smo prvu sezonu serijala AFERA Žurnal TV-a! U februaru 2014. godine najavili smo i počeli emitirati dokumentarne filmove. Danas se brojka ukupnih pregleda ovih filmova bliži cifri od 200.000!

“Žurnal s ponosom predstavlja video serijal “Afera”, koji niti jedna televizija u Bosni i Hercegovini nije smjela prikazati!”, napisali smo 18. februara prošle godine.

Najavili smo dokumentarne filmove o najvećim korupcijskim aferama u Bosni i Hercegovini, obradili slučajeve koji se nalaze pod dugogodišnjom zaštitom političkih i ekonomskih lobija, koje su istražitelji izbjegavali, tužitelji skrivali po ladicama a plaćeni mediji prikrivali ili prećutkivali.   

Za sva istraživanja obezbijedili smo dokumente, relevantne sagovornike, insajderske izvore i ekskluzivne snimke. Sve priloge pregledao je advokatski tim i utvrdio da su sve naše tvrdnje o kriminalnim radnjama, ma koliko one bile šokantne, na odgovarajući način dokazane i dokumentirane.

Filmove u početku nije željela prikazati niti jedna domaća televizijska stanica iako smo ih nudili potpuno besplatno. Nakon niza pregovora s rukovodstvima televizijskih kuća i njihovim urednicima (koji su pohvalno ocijenili pregledane filmove), odbijeni smo bez odgovarajućeg objašnjenja.

Zbog toga smo odlučili da “Aferu” prikažemo na internetu, bez ikakve cenzure, ograničenja i prilagođavanja programskim šemama i političkim interesima - kako smo i navikli na Žurnalu koji godinama s pravom nazivamo “jedinom slobodnom teritorijom”.    

Prvo u nizu istraživanja unutar prve sezone “Afere”, dokumentarni film “Na Drini Kusturica”, u kojem smo dokazali kako je reditelj Emir Kusturica za samo 5.100 maraka dobio čitav grad, i to ne bilo koji nego Andrićgrad, do danas je pogledalo 57.000 ljudi. Ukupan broj pregleda filmova na našem youtube kanalu bliži se cifri od 200.000!

U deset filmova koje smo objavili istražili smo afere gradnje Andrićgrada, ekranizirali naše višegodišnje istraživanje afere Bosnalijek, aferu u Fabrici duhana Sarajevo i probleme povratnika. Posebnu pažnju posvetili smo borbi za Picin park u Banjoj Luci čiji je “junak”, Mile Radišić, dobio tokom 2014. godine potvrdu presude od tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama Medicinske elektronike.

Serijalom od tri dijela Kuma, bavili smo se kumom Milorada Dodika Budimirom Stankovićem.

Sve filmove prve sezone serijala Afera možete pogledati na ovom linku.

(zurnal.info)