NEŠIĆ NAKON NEŠIĆA:Putevi RS sa novim direktorom dodatno zaduženi za 15 miliona maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NEŠIĆ NAKON NEŠIĆA: Putevi RS sa novim direktorom dodatno zaduženi za 15 miliona maraka!

Nenad Nešić je otišao sa čela „Puteva RS“, ali je plan o malom kreditu, koji će omogućiti novo zaduživanje ovog preduzeća od skoro 100 miliona, realizovao njegov nasljednik Davor Kostrešević

Putevi RS sa novim direktorom dodatno zaduženi za 15 miliona maraka!
FOTO: Facebook Nenad Nešić

Nenad Nešić je 14. oktobra napustio poziciju v.d. direktora JP „Putevi Srpske“, jer ga je na to prisilio lider SNSD-a Milorad Dodik. Odnosi između Dodika i Nešića su eskalirali do mjere da su jedan drugog „počastili“ najgorim uvredama. Dodik je Nešića nazvao reketašem, dok je Nešić Dodika javno nazvao „fukarom, licemjerom, ljigavcem…“.

Međusobni problem je nastao zbog novca izvučenog iz „Puteva RS“, namjenjenog za asfaltiranje raznoraznih puteva. Kada je Dodik saznao da Nešić novac„Puteva RS“ koristi za asfaltiranje kako bi samo njegova stranka pridobila glasove birača, a zanemaruje destinacije gdje su potencijalni glasači SNSD-a, među njima je nastao pravi haos.

Dodik je naredio Nešićevu smjenu, a potom je MUP RS podigao krivičnu prijava protiv predsjednika DNS-a, koja ga tereti da je preduzeću „Prijedorputevi“ nezakonito pribavio imovinsku korist od 17 miliona KM.

Nadzorni odbor "Puteva Republike Srpske" imenovao je Davora Kostreševića za vršioca dužnosti direktora u ovom preduzeću. Sa stanovišta finansijske situacije u kojoj se nalaze „Putevi RS“ sasvim je svejedno da li je na čelu te javne kompanije Nešić ili Kostrešević. Notorno je da je ovo preduzeće u finansijskoj dubiozi i da mjesecima pokušava da dobije mali kredit, koji bi omogućio dobijanje velikog kredita.

Kako je Žurnal ranije pisao, da bi dobio kredit od 95 miliona maraka, koliko bi dodatno trebalo da se zaduže „Putevi Srpske“, Nešiću je bio potreban kredit od 15.150.000 KM, kako bi mogao da plati troškove velikog kredita za ukupan period otplate, što znači da se JP „Putevi Srpske“ namjeravaju zadužiti 110 milina maraka. U ranijem tenderu navedeno je sa „Putevi Srpske“ namjeravaju zadužiti za finansiranje investicionih ulaganja.

Nešić je otišao sa čela „Puteva RS“, ali je plan o malom kreditu, koji će omogućiti novo zaduživanje ovog preduzeća od skoro 100 miliona, realizovao njegov nasljednik Davor Kostrešević. Preposlednjeg dana oktobra „Putevi RS“ potpisali su ugovor o kreditnom zaduženju od 14.868.963,97 KM, bez PDV-a, i to sa šest banaka u Republici Srpskoj. Kako je Žurnal ranije konstatovao, bilo je skoro nemoguće da bilo koja banka sama odobri kredit „Putevima RS“ od 15 miliona maraka, zbog veoma loše ekonomske i finansijske situacije u RS.

 

 

Nisu samo „Putevi RS“ bez novca, već i ostala javna preduzeća u RS. Prema provjerenim informacijama, stvarni budžetski deficit u RS iznosi 1,1 milijardu KM, mada ministarka finansija RS Zora Vidović tvrdi da će “deficit budžeta iznositi 394 miliona KM”, kao i da je smanjen za 18,5 miliona KM u odnosu na deficit koji je bio predviđen prvim rebalansom usvojenim u maju ove godine. 

Milorad Dodik je još prije lokalnih izbora tražio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 75 miliona evra kako bi se zakrpile rupe u budžetu RS. Vučić mu taj novac nije htio dati prije izbora, pa vlasti RS očekuju da bi mogle da dobiju te pare do kraja godine. Osim toga, sve nade polažu u aranžman sa MMF-om, jer ako propadne i ta opcija, Republici Srpskoj prijeti potpuni finansijski kolaps.

(zurnal.info)