Socijalni bunt:RADNICI NA ULICAMA: Kako je opljačkana tuzlanska industrija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

RADNICI NA ULICAMA: Kako je opljačkana tuzlanska industrija

Pogubne privatizacije i loše upravljanje hiljade radnika dovele su na ivicu gladi pa nemiri koji se dešavaju ne bi trebali biti nikakvo iznenađenje

RADNICI NA ULICAMA: Kako je opljačkana tuzlanska industrija
FOTO: Oslobođenje

Proteste u Tuzli koji su vrlo brzo prerasli u nemire započeli su radnici privatiziranih firmi Tuzlanskog kantona – Dite, Konjuha, Polihema, Guminga... koji nemaju više načina da ostvare svoja prava. Pogubne privatizacije i loše upravljanje hiljade radnika dovele su na ivicu gladi pa nemiri koji se dešavaju ne bi trebali biti nikakvo iznenađenje.

POLIHEM: Fabrika isječena u staro željeto

Kako je Žurnal i ranije pisao, mnogi su skloni vjerovati da je za propast Polihema kriva federalna vlast, jer se još prije 11 godina nije pokušalo naći rješenje za dugovanja Elektroprivredi BiH.

Nova nada za Polihem ukazala se krajem 2004. godine kada je poljska kompanija "Organic Trade" pokazala interes za Polihem. Platili su 10,7 miliona KM i obvezali se investirati 70 miliona KM. Obvezali su se uposliti i nove radnike.

Međutim, ubrzo počinju prva otpuštanja pa i gašenje proizvodnje uz obrazloženje da su uzroci nepovoljni trendovi na svjetskom tržištu.

Kompletni dijelovi fabrike bukvalno su isječeni i prodati kao "staro željezo". Bh firma- kćerka poljske Organike, BH Organika, navodno se kreditno zaduživala a kao garancija za kredite bila je imovina Polihema.

Kata Iveljić, predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH rekla je za Žurnal da je prije privatizacije trebalo razmišljati o zaštiti i ovih radnika, jer "crkavica" koju otpušteni radnici primaju od zavoda za zapošljavanje, pa i to pravo ostvaruju samo od 6 do 24 mjeseca nakon otkaza, nije dovoljna.

- Šta će taj radnik nakon 24 mjeseca? Taj radnik je socijalni slučaj. Nije se trebalo ići u privatizaciju dok se ne donese Zakon o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su ostali bez posla u procesu privatizacije, stečaja, likvidacije...

Danas nema preciznih pokazatelja o tome koliko zapravo vrijedi Polihem. Vlada Tuzlanskog kantona navodi kako je Polihem 2000. privatizovala Federalna agencija za privatizaciju a da je društvo od 2002. godine u stečaju. Radnici Polihema bezuspješno pokušavaju vratiti ono što im pripada. 2010. godine podnijeli su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA prijavu protiv osoba koje se dovode u vezu sa krininalnim oduzimanjem radničkog hotela Stela u Neumu.

DITA: Radnici prodali dionice 

Sav državni kapital fabrike deterdženata “Dita“ (59 % ukupnog kapitala) kupili su radnici „Dite“ u junu 2002. godine.

U oktobru 2005. Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike (radnici) ispunili ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne, i postale privatne. Kasnije su svoje dionice radnici prodali preduzeću „Lora“ iz Sarajeva, koje je krajem prošle godine pokrenulo predstečajni postupak – kaže se u saopštenju Vlade Tuzlanskog kantona.

Radnici Dite godinama upozoravaju vlast i nadležne izlaskom na proteste.

KONJUH: Poslovni centri umjesto pogona

U lošem su položaju i radnici „Konjuha“, koji su otkupili od države 51% kapitala, a javnim upisom dionica privatizovano je preostalih 49 % kapitala.

Od 2011. traju pregovori Vlade Federacije i radnika Konjuha, da se pomogne ovoj tvornici:

Mi znamo da je ovdje jak lobi načelnika Hasana Muratovića da se Konjuh rasproda. On lobira da Konjuh ne ide naprijed jer su tamo planirani neki objekti, zgrade, poslovni centri i ko zna šta sve ne. Mi nismo načelniku važni. Ja mislim da bi se više brinuli o jatu ptica i napuštenim psima nego o nama ljudima“, rekao je radnik Mujo Gavranović na protestima prošle godine.

RESOD - GUMING: Presuđeno 200 sporova 

“Resod – Guming“, preduzeće nastalo integracijom državnog preduzeća „Guming“ i privatnog preduzeća „Resod Derventa“, od 1999. godine je prestalo sa radom. Od tada do danas vodi se istovremeno nekoliko sudskih sporova o vlasničkim udjelima. Radnici su jula 2010. godine pokrenuli stečajni postupak, koji još traje, navodi se iz Vlade.

Stečajni upravnik d.d. „Polihem“ pokrenuo je projekat izdvajanja i obnove dijela proizvodnih postrojenja „Polihema“ u funkcionalnu proizvodnu cjelinu. Vlada Kantona podržala je ovaj projekat sa milion i 60.000 KM nepovratnih sredstava.

Pogon je 2006. godine prodat firmi „Organika – Trade“ SA iz Poljske i registrovan kao D.o.o. „Poliolchem“, Tuzla, sa 250 radnika. Od 2008. godine radnici pokreću sudske sporove za zaštitu svojih prava, i od 200 sporova u njihovu korist presuđeno je u preko 150 predmeta, ali sudovi do sada nisu izvršili ni jednu svoju presudu.

MI IMAMO POLICIJSKU DRŽAVU

Radnici su jučer od Vlade TK-a tražili isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 500 KM, uvezivanje radnog staža i osiguranje prava na liječenje:

- Naši zahtjevi su da se spasu firme koje se još mogu spasiti, ove firme koje se ne mogu spasiti da se radnicima uveže radni staž, te da se ministrima u Vladi TK-a smanje plaće i da se penzije ne povećavaju linearno - poručila je diplomirana socijalna radnica Denisa Ćeramović.

Vlada ih ipak podsjeća da je rješavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade TK-a.

Kroz zaključke ovog tijela, Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti rješavanje onog dijela zahtjeva koje objektivno i zakonski može i smije riješiti, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Kantonalni odbor samostalnih sindikata BiH za Tuzlanski kanton ogradio se od jučerašnjih protesta.
Sakib Kopić, predsjednik sindikata Polihema izjavio je za Anadolu Agency (AA) da će se radnici odazvati današnjim protestima u Tuzli.

Kopić, koji je sinoć oko sat iza ponoći pušten iz MUP-a Tuzlanskog kantona, ogorčen je zbog jučerašnjih događaja u Tuzli.

- Mi imamo policijsku državu. Imamo premijera Seada Čauševića koji šalje specijalce na nedužni narod. Obični policajci su bili korektni, a specijalci puštali su na nas pse, kazao je Kopić.

Na pitanje da li su protesti bili politički izmanipulirani, kako tvrde predstavnici vlasti u TK, Kopić je odgovorio da to nije tačno.

- Iza ovih protesta stoje obespravljeni radnici, nikakva politika. Spreman sam u bilo kojoj emisiji da se suočim sa premijerom. Ali ovi napadi na radnike i narod će se nastaviti. Ovo je policijska država, tvrdi on.

Na informacije da je među povrijeđenima i dosta policajaca, Kopić kaže:

-Nisam vidio nijednog povrijeđenog policajca, a bio sam tu, no ima dosta povrijeđenih radnika. Vidite, uhapsili su i dijete od 14 godina. Čemu to? Morali su čekati socijalnog radnika. Jedan mladić je bio zatočen u autobusu specijalaca kod Doma zdravlja i nisu dozvolili da mu ljekari pruže pomoć. Aldinu Šarinoviću, također, nisu pružili pomoć. Ogorčen sam.

(zurnal.info)