Solidarnost:RADNIČKA POBJEDA: Čestitamo, fabrika DITA nastavlja proizvodnju!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

RADNIČKA POBJEDA: Čestitamo, fabrika DITA nastavlja proizvodnju!

Na sastanku Skupštine povjerilaca je izabrano sedmočlano vijeće koje će donositi sve buduće odluke. U vijeću povjerilaca su se, pored predstavnika banaka i jedne inostrane firme, našli i Emina Busuladžić, Dževad Mehmedović i Ejub Nuhanović, radnici tvornice deterdženata Dita

RADNIČKA POBJEDA: Čestitamo, fabrika DITA nastavlja proizvodnju!
FOTO: tuzlarije.net

Skupština povjerilaca fabrike deterdženata Dita iz Tuzle podržala je nastavak proizvodnje u ovoj fabrici.

- To je jedna velika pobjeda radnika, ali ne samo radnika Dite. Ovo je pobjeda nad nakaznim Zakonom o stečaju prema kojem su u posljednjih 20 godina, u 90 posto slučajeva, firme završavale u likvidaciji, gdje su radnici ostajali bez posla, bez uvezanog radnog staža, bez isplaćenih plata, rekao je za Žurnal predsjednik Sindikata radnika Dite, Dževad Mehmedović.

- Ovo što smo mi, radnici Dite napravili, to je pouka svim radnicima širom BiH da nikad ne napuštaju svoja radna mjesta, bez obzira kakvu odluku donosile uprave, da čuvaju, da se bore i doći će dan kada će neko morati da donese ovakvu odluku. Mi se borimo već četiri godine. Tu smo od 2012, znate i sami u kakvim uslovima – bez plata, bez zdravstvenog osiguranja, bez toplog obroka, bez ičeg. Danas smo doživjeli da je Skupština povjerilaca, gdje su bile sve banke i svi povjerioci i dobavljači, svi donijeli odluku da Dita neće ići u likvidaciju, da Dita nastavlja sa proizvodnjom. To je strahovito velika pobjeda nas radnika, kaže Mehmedović.

Na sastanku Skupštine povjerilaca je izabrano sedmočlano vijeće koje će donositi sve buduće odluke. U vijeću povjerilaca su se, pored predstavnika banaka i jedne inostrane firme, našli i Emina Busuladžić, Dževad Mehmedović i Ejub Nuhanović, radnici tvornice deterdženata Dita.

- Danas su donesene izuzetno važne odluke. Mi smo, zajedno sa advokatima koji nas zastupaju, imali sastanke na kojima smo razmotrili sve zakonske akte o stečaju i šta je to za nas radnike Dite najvažnije u ovom momentu, kaže Mehmedović za Žurnal i dodaje da im je najvažnije bilo da Dita nastavi da proizvodi i da nema prodaje Ditine imovine.

- Dita se može prodati samo u cjelini. Također je zaključeno da svi povjerioci, i banke i svi ostali treba da se angažuju da Dita što prije dobije pravog strateškog partnera i da Dita više ne radi sa 70 radnika već, ako bog da, do nove godine radi sa 200 radnika, kaže Mehmedović.

Predsjednik Sindikata radnika Dite vjeruje da će to biti odskočna daska za sva preduzeća i sve sindikaliste sa kojima su bili u ovoj borbi.

- Ja nikada neću napustiti i uvijek ću podržavati Konjuh, Gredelja, Aidu, Livnicu, Feroelektro, sva preduzeća koja imaju sačuvanu imovinu, ali radnici moraju biti svjesni da se oni moraju ujediniti, a ne da se, ako što se u pojedinim preduzećima radi, razjedinjuju, prave bezveze neke sindikate. Tu dolazi do poraza radnika i nestanka preduzeća, smatra Dževad Mehmedović.

Iako imaju podršku građana BiH, Mehmedović smatra da kod naših ljudi tek treba da proradi svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

- Sada je nama jako važno da napokon proradi svijest kod našeg naroda da mi, domaći proizvođači, možemo 100 posto proizvesti kvalitetan proizvod i da ako želimo da naša djeca imaju posao, da penzioneri imaju penzije, da se možemo liječiti i da živimo normalno kao svi Evropljani, moramo se opredijeliti za kupovinu domaćih proizvoda i tako očuvati svoju državu. Ja ne razumijem da naš narod ne može da shvati da ako kupi vrećicu praška iz uvoza koja košta 10 maraka, osam maraka ide toj državi, a samo dvije marke ostaju u BiH. Ako kupi Ditin proizvod, svih deset maraka ostaje u BiH. Normalno je da to omogućava razvoj države, kaže Mehmedović za Žurnal.

Iako se u medijima plasiraju informacije da se proizvodnja odvija u prostorijama koje prokišnjavaju, Mehmedović kaže da to nije istina. Prema njegovim riječima, radnici Dite su od 13. januara radili na sanaciji prostora, te da krov više ne prokišnjava.

- Mi smo imali problem, jer je vlasnik vodio spor protiv nas 2013. godine zbog zauzimanja privatnog posjeda. Na sastanku Izvršnog odbora Sindikata smo donijeli odluku da nećeme ulaziti u te objekte, ali da ćemo te objekte čuvati sa vanjskih strana, da niko drugi ne bi mogao ući. Naravno da je nakon četiri godine moralo doći do urušavanja plafona i prokišnjavanja, tvrdi Mehmedović.

Sada su u Diti mašine u funkciji na dva pogona, a do kraja ove sedmice bi proizvodnja trebala krenuti punom parom.

- Danas smo zvanično isprobali hladnu probu praškastog deterdženta . Sutra očekujemo da ćemo pustiti i grijače, tako da očekujemo da ćemo do kraja ove sedmice ili početkom iduće pustiti prvu turu praškastih deterdženata. To će biti još jedna pobjeda, kaže Mehmedović, napominjući da je izvan kruga tvornice parovod koji nisu mogli čuvati.

- Taj parovod nam je isječen u dužini od 400 metara i prodat u staro željezo. Mi, htjeli ne htjeli, moramo osposobiti do kraja septembra, jer Dita u zimu ne može ući bez parovoda, naglašava Mehmedović.

Radnici Dite su ovog mjeseca samoinicijativno pokrenuli proizvodnju tečnih deterdženata, a do danas su proizveli, i skoro u potpunosti prodali, oko 43 hiljade litara deterdženta za suđe D3.

(zurnal.info)