Pravda na godišnjem odmoru:Radončić na moru, Pavlović na slobodi, Špirić uživa u bečkom stanu

Istražujemo

Pravda na godišnjem odmoru: Radončić na moru, Pavlović na slobodi, Špirić uživa u bečkom stanu

Do kraja avgusta nema pravde na državnom nivou. Mada je nije bilo ni prije kolektivnog godišnjeg odmora

Radončić na moru, Pavlović na slobodi, Špirić uživa u bečkom stanu

Već sedam dana državni tužitelji su na odmoru. Kolektivnom. Što znači da do kraja avgusta nema pravde na državnom nivou. Mada je nije bilo ni prije kolektivnog godišnjeg odmora.  

OD KINE DO HOLANDIJE

U junu su državni tužioci bili na tradicionalnom kolektivnom seminaru u Neumu. U maju su bili u Pragu na savjetovanju, a u prvih pet mjeseci ove godine glavni državni tužitelj Goran Salihović  sa šefom kabineta u pokretu (Hasanom Plehom) skupljao je iskustvo od Kine do Holandije.

Za to vrijeme – uspjeli su okončati dva krivična postupka kojima su se hvalili  dvije godine. Prvi je bio protiv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Šteta – 17 hiljada maraka. Ministrica oslobođena.

Drugi spis je protiv bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. Šteta – 12 hiljada maraka. Presuda – oslobađajuća.

Istina, bavilo se, tokom godine,  državno tužilaštvo i drugim poslovima kojima bi se, u suštini, trebao baviti državni parlament. Vođena je istraga zbog neprovedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ali optužnica nikad nije podignuta.

Vođena je istraga protiv direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petra Kovačevića zbog „inspekcijskog nadzora u Tužilašvu BiH“, ali je obustavljena usljed nedostatka dokaza. Također, vođena je istraga protiv N.N. osoba u predmetu „popis stanovništva“, no,  ni ona nikad nije okončana. Istraživali su državni tužitelji bišeg ministra finansija BiH Nikolu Špirića zbog kupovine stana u Beču, ali su, nakon niza sastanaka Gorana Salihovića sa osumnjičenim Špirićem, obustavili istragu.

ODLUČNE I ODLUČNIJE AKCIJE

„U ranim jutarnjim satima realizirana je akcija kodnog imena Lavina. Ova odlučna akcija Tužilašva BiH i SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage kaznenih djela i  nezakonitosti vezanih za Bobar banku“, saopćeno je 31. marta ove godine iz Tužilaštva BiH.

Četiri mjeseca kasnije, optužnice u ovom predmetu nema, a svi koji su uhapšeni u „odlučnoj akciji“ su na slobodi.

U popodnevnim satima, 11. februara, u još odlučnijoj akciji Tužilaštva BiH uhapšen je Slobodan Pavlović u predmetu „Dodikov kredit“. Pet dana poslije hapšenja, Pavlović je odlučno pušten, a osoba koja je dobila nezakonit kredit – do danas nije saslušana. Ta osoba slučajno se zove Milorad Dodik. Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, ne može se podići optužnica protiv osobe koja nije saslušana u svojstvu osumnjičenog, što nam daje do znanja da Tužilaštvo BiH ni nakon „kolektivnog godišnjeg odmora“ neće podići optužnicu u predmetu „Pavlović banka“.

A pošto nisu stigli optužiti Srbe, zbog reciprociteta, državni tužitelji ne mogu optužiti ni Bošnjake. Predmet Kemal Čaušević već treću godinu je u istražnoj fazi. Istraga protiv Fahrudina Radončića u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele traje ravno –godinu. Istina, Radončić je optužen zbog ometanja pravde i utjecaja na svjedoke. Predmet je bio toliko kompleksan da su tužioci tražili i dobili „zabranu objavljivanja svjedočenja“ u medijima, ali unatoč tome  optuženi Radončić slobodno  može ići u drugu državu na godišnji odmor. I to u državu u kojoj je rođen.

Drugih istraga, kada je u pitanju „bošnjački kriminal“ i nema, jer Tužilaštvo BiH najmanje tri godine nije bilo u stanju ni uhapsiti niti optužiti nijednog visokopozicioniranog kadra SDA. Slučajno? Ne. Samo odlučno.

(zurnal.info)