Analiza:RADONČIĆEVO HAPŠENJE: Izetbegović bio upoznat sa akcijom, Čović nudio pomoć u odbrani!

Istražujemo

RADONČIĆEVO HAPŠENJE: Izetbegović bio upoznat sa akcijom, Čović nudio pomoć u odbrani!

Brojne su špekulacije o pozadini hapšenja Fahrudina Radončića i o tome koliko je Bakir Izetbegović znao ili ne o istrazi. Izvori Žurnala kažu da je bio tek dijelom upoznat, ali nije očekivao da će situacija izmaći (njegovoj) kontroli

RADONČIĆEVO HAPŠENJE: Izetbegović bio upoznat sa akcijom, Čović nudio pomoć u odbrani!
FOTO: SBB

Budite oprezni s tim,” rekao je Bakir Izetbegović nekolicini stranačkih funkcionera na njihovu ponudu da se putem već otvorene tužilačke istrage obračunaju sa Fahrudinom Radončićem. Izvori Žurnala kažu da se taj razgovor odvijao mjesec dana prije nego što će biti ozvaničena SDA-SBB, odnosno koalicija kojom su zakopane “ratne sjekire” između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

To očito nije spriječilo nezadovoljnike unutar stranke, prije svega onih kojih su bili stalna Radončićeva meta, da nastave započeto. Istovremeno, osjećali su se izdanim i od svog stranačkog predsjednika, koji je u prvim izjavama gotovo abolirao novog koalicionog partnera od bilo kakve krivice u istragama koje su vođene protiv njega.

Bakir Izetbegović mislio je da stranku drži pod kontrolom ali ne samo stranku. Zato je hapšenje Bakira Dautbašića na dan kada je trebao biti predložen za državnog ministra bio, možda više nego lideru SBB-a, pravi "politički šamar" Izetbegoviću, jer je bio svjestan da su protivnici koalicije sa Radončićem unutar SDA “pokazali zube” i samom predsjedniku.

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Priliku koja se ukazala nakon što je Azra Sarić prijavila dobijene prijetnje povodom njenog svjedočenja na procesu protiv Nasera Kelmendija nisu propustili. Bilo je samo pitanje dana kada će nakon Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, kadrova SBB-a biti uhapšen i sa Radončić. Bakir Izetbegović je ponovo bio zatečen.

U cijeloj priči nikome nije bilo bitno, osim pretpostavljamo tužilaštvu, da li protiv uhapšenih zaista postoje validni dokazi za krivična djela ometanja pravosuđa za koja su osumnjičeni. Ako je od SBB-a bilo za očekivati da sve nazovu politički montiranim hapšenjima, to se nije očekivalo od SDA, barem ne u ovom trenutku. No, njihovo saopštenje bilo je sve, samo ne kurtoazno.


SDA : koalicija će biti očuvana

Hapšenje Fahrudina Radončića predstavlja ozbiljan izazov za novouspostavljenu koaliciju, što BiH može odvesti u krizu funkcioniranja vlasti sa teškim posljedicama. Vjerujemo da su pravosudne institucije svjesne ovih okolnosti, te da će svoj posao obaviti u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava, zakona kao i vlastitih obaveza i odgovornosti, te o nalazima obavijestiti javnost., ovim je riječima SDA počela svoje saopštenje povodom hapšenja Fahrudina Radončića, uz zaključak da su opredijeljeni za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njenih građana.

Jedno se pitanje neumoljivo nameće. Zašto bi bilo koja pravosudna institucija u nekom krivičnom postupku trebala razmišljati o “izazovu za novouspostavljenu kolaciju”? Takvim je stavom SDA u stvari pokazala kako razmišlja o pravosuđu. Po njima bi tužilaštvo za bilo koju istragu trebalo tražiti političku saglasnost. Naravno, nerijetko im je to do sada uspijevalo, no problem nastaje, kada do tada vjerni tužioci, malo “zastrane”.

Mi nemamo pravnu državu, ali sve je bolje od anarhije,” rekao je istim povodom lidera HDZ BiH Dragan Čović. Čović je obznanio kako mu je Radončić nagovijestio da očekuje hapšenje. Izvori Žurnala kazuju da mu je lider HDZ-a ponudio svesrdnu pomoć u dokazivanju nevinosti, što znajući za njegove dobre relacije i uticaj na osobe iz pravosuđa, nije za odbaciti.

Izvori Žurnala bliski pravosudnim institucijama isto tako uvjeravaju da određivanje jednomjesečnog pritvora za Fahrudina Radončića opće nije upitno. Kako god, u tom slučaju, kao i u slučaju oslobađanja iz pritvora, Bakiru Iztebegoviću predstoji da Radončiću u četiri oka saopšti kako sa hapšenjem nema ništa. A to neće biti lako, jer bi to onda morao i dokazati, sankcionisanjem neposlušnika unutar SDA. I eto mu novog problema….

(zurnal.info)