Bitka unutar SNSD-a:RAJKO VASIĆ TRAŽI DODIKOVU SMJENU: Zbog feudalaca u stranci izgubićemo opšte izbore!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

RAJKO VASIĆ TRAŽI DODIKOVU SMJENU: Zbog feudalaca u stranci izgubićemo opšte izbore!

Potpuno svjesno i savjesno iznosim zahtjev da se Milorad Dodik povuče sa mjesta Predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i preuzme mjesto Počasnog Predsjednika, napisao je Vasić

RAJKO VASIĆ TRAŽI DODIKOVU SMJENU: Zbog feudalaca u stranci izgubićemo opšte izbore!
FOTO: press rs

Sve u Republici Srpskoj iznenadio je zahtjev Rajka Vasića da se Milorad Dodik povuče sa mjesta predsjednika SNSD-a.

On je 18. januara na svom blogu napisao:

Potpuno svjesno i savjesno iznosim zahtjev da se Milorad Dodik povuče sa mjesta Predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i preuzme mjesto Počasnog Predsjednika, napisao je Vasić u analizi kojoj je dao naslov: “Dodik više ne treba da bude predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata”.

Zapanjujuće je da je upravo Rajko Vasić iznio taj zahtjev, s obzirom na činjenicu da je upravo on još od 1998. godine jedan od najgorljivijih branilaca "lika i djela" Milorada Dodika. Vasić je i osoba koja je bezrezervno branila i opravdavala sve poteze lidera SNSD-a, ma kakvi oni bili.

Bio je i udarna Dodikova pesnica u obračunu i pokušaju diskreditovanja svakoga ko je iznosio kritike na račun njegovog stranačkog vođe. Uživao je i u funkciji izvršnog sekretara stranke, sve dok studente koji su organizovali proteste nije nazvao “kopiladima”, zbog čega je po Dodikovom naređenju morao da odstupi sa te funkcije.

POTPUNI PORAZ NA OPŠTIM IZBORIMA

Vasić je u analizi iznio strateške razloge zbog kojih Dodik treba da odstupi i prepusti lidersku poziciju u stranci nekom drugom, što ukazuje da je unutar SNSD-a došlo do konceptualnog raskola i do spoznaje da se mora prestati sa izjednačavanjem Dodika sa SNSD.

Taj zahtjev je utemeljen potrebom da se Dodik mora odvojiti od Organizacije i od Kadrovske politike.

Savez nezavisnih socijaldemokrata je liderska stranka koja je nadrasla taj oblik organizovanja i nadrasla ulogu svog Predsjednika.

Dodik je zbog toga počeo da depresira Stranku, njenu organizaciju, primjenjujući metode stare deset godina, kao što su raspuštanje opštinskih odbora, čak i u godini izbora, potpunim voluntarizmom u kandidatskom procesu i u sklapanju ministarskog mozaika, čime je Stranka i Organizacija onemogućena da konzumira plodove svog rada i izbornog rezultata, naveo je Vasić.

Rajko Vasić je jednostavno konstatovao da je Dodik postao nepremostiva prepreka za SNSD i dalji politički život ove  partije.

U 2014-oj SNSD je pao ispod 46% imenovanih i konkursnih mjesta koja drži u Vladi i vladinoj administraciji.

Dodika smo kandidovali za Predsjednika Republike, u prvom mandatu, nastojeći da ga odvojimo od praktičnih poslova Vlade i Stranke. Nismo u tome uspjeli. Sad je to moguće učiniti jedino na ovaj način, a Dodika već sada projektovati kao Člana Predsjedništva BiH od 2018. jer pretpostavljam da će Ivanić dotle značajno devastirati tu poziciju i oslabiti poziciju Republike Srpske u tom zajedničkom organu na nivou BiH.

Dodik je omogućio nepodnošljiv nivo Eksterne Moći i Eksternog Uticaja u Stranci, na svim nivoima i procesima.

U kandidatski i izborni mozaik, kao i u stranačku organizaciju uveo je feudalno-menadžerske profile ličnosti koji nisu došli iz organizacije i koji nisu osposoboljeni da organizaciono djeluju.

Feudalno-menadžerski sindrom doveo je do toga da Esenesde ne drži ni jedan od tri velika gradska biračka aglomerata – Prijedor, Doboj i Bijeljinu.
I da će, prema sadašnjem stanju imati dalje gubitke na lokalnim izborima uz potpunu mogućnost poraza na Opštim izborima 2018e
, napisao je Vasić.

Riječju, on je konstatovao ono što su mnogi Dodikovi oponenti i kritičari odavno obznanili: da je SNSD njenom lideru samo sredstvo za upravljanje svim političkim, ekonomskim i finansijskim poslovima.

Međutim, Rajko Vasić je prvi visoki funkcioner koji je to javno konstatovao, zbog čega je njegova analiza izazvala snažan odjek u javnosti.

Interesantan je i datum kada je Vasić objavio svoj poziv Dodiku da odstupi. Desilo se to tačno na dan kada je Milorad Dodik prije 17 godina po prvi put izabran za premijera Republike Srpske.

U tih 17 godina Dodik drži vlast u ovom entitetu 12 godina.

Također, od 1998. godine je SNSD od dva poslanika, koliko su imali tada, narasli do 37 poslanika u parlamentu RS (2010. godine, kada je bio najjača stranka u BiH), da bi na potonjim izborima, u oktobru prošle godine, pao na 28 poslanika.

Dvije godine ranije, SNSD je na lokalnim izborima izgubio vlast u mnogim opštinama. Sve to potvrđuje da postoji tendencija pada rejtinga stranke, a Vasić predviđa totalni potop stranke, ako Dodik ostane na čelu SNSD-a.

Dodik je onemogućio organizacionu konsolidaciju Stranke, ne uvažavajući ni moja prethodna upozorenja da neki kandidati za načelnike ne mogu proći na izborima gdje smo već držali vlast. Set zaključaka koji je usvojio Izvršni odbor, poslije tih Lokalnih izbora, nikad nije primijenjen a zamijenjen je neartikulisanim organizacionim Predsjedničkim Voluntarizmom.

Savez nezavisnih socijaldemokrata je postao poligon za individualno političko okorištavanje bez organizacionog pokrića i soliter sa sobama punim promaje.

Sve organizacione odluke Predsjednika Stranke u posljednje tri godine bile su pogrešne.

SNSD je sada prazan skup članstva i invalidnih opštinskih odbora koji nemaju validnost u izborima.

Već dvije godine SNSD je u javnoj defanzivi. Stavovi Dodika ne mogu zamijeniti stavove Stranke.
Svi ovi i drugi trendovi nastali su godinama unazad
, konstatovao je Vasić.

ZAHTJEV PODRŽAO I RADOJIČIĆ

Poziv na Dodikov odlazak na godišnjicu njegovog dolaska na vlast nije slučajan, već veoma ciljan, kako bi se i na taj način dalo na značaju Vasićevom zahtjevu.

Iako Vasić piše u prvom licu i ističe da je zahtjev samo njegov, to definitivno nije tako. Vasić je to, nema sumnje, uradio sa grupacijom koja pripada osnivačima Stranke nezavnosnih socijaldemokrata (koja je dio SNSD).

Interesantno je da je Vasićevu analizu na svom Tviter profilu promtno podržao Igor Radojičić, koji se odmah nakon oktobarskih izbora destancirao od Dodika i gotovo se “povukao u ilegalu”.

Ovo je najbolja, sistematična analiza stanja u SNSD ikad napisana, ocijenio je Radojičić.

Notorno je da u SNSD vri kao u pretis loncu. Ko će da bude skuvan, teško je procijeniti. Prve naznake raspleta situacije desiće se nakon Dodikove reakcije.
 
(zurnal.info)