Reakcije:REFERENDUM U RS: Međunarodna zajednica upozorava na stravične posljedice ove provokacije!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

REFERENDUM U RS: Međunarodna zajednica upozorava na stravične posljedice ove provokacije!

Angažovali smo relevantne odjele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju. Blisko sarađujemo sa Misijom EU i OHR u vezi sa poduzimanjem narednih koraka

REFERENDUM U RS: Međunarodna zajednica upozorava na stravične posljedice ove provokacije!

Narodna skupština Republike Srpske nakon dvodnevnog zasjedanja usvojila je odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Za odluku je glasalo 45 zastupnika dok je 31 zastupnik bio suzdržan. Prema dnevnom redu, referendum bi trebao biti održan u periodu od šest mjeseci.

Međunarodna zajednica oštro je reagirala na ovu odluku.

- Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH. Angažovali smo relevantne odjele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju. Blisko sarađujemo sa Misijom EU i OHR u vezi sa poduzimanjem narednih koraka, saopštili su iz Ambasade SAD.

Visoki predstavnik izražava žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini RS usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS.

Tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati RS i BiH još dublje u krizu, navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR).

Iz OHR-a ponovo podsjećaju na važne detalje.

Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila je Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji, kaže se u saopćenju.

(zurnal.info)