Dok se policajcima drastično smanjuje budžet:Republiku Srpsku čuvaju privatne vojske sa arsenalom naoružanja

Istražujemo

Republiku Srpsku čuvaju privatne vojske sa arsenalom naoružanja

Republiku Srpsku čuvaju privatne vojske sa arsenalom naoružanja

 

U Republici Srpskoj djeluje 21 privatna bezbjednosna agencija, čije je sjedište u ovom entitetu. Među njima je i ona Slobodana Stankovića, koja nema ime, ali ima deset komada vatrenog oružja. Neke od njih finansiraju se iz budžeta, dok se MUP-u RS uskraćuje novac za materijalne troškove.

TAJNI IZVJEŠTAJ

Nakon što je Žurnal krajem prošle godine pisao o finansijskoj injekciji koju je Vlada Republike Srpske, pod izgovorom podsticaja za zapošljavanje, ubrizgala privatnoj agenciji za obezbjeđenje lica i imovine Alpha security, reagovao je Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske. Alpha security, sa sjedištem u Zvorniku, u oktobru 2011. je iz budžetskih sredstava dobila dvije stotine hiljada maraka. Upućeni su tada Žurnalu tvrdili da pomoć ovoj agenciji ni u jednom slučaju nije iznenađujuća. Alpha security osnovali su najbliži saradnici predsjednika Republike Srpske i prvog čovjeka vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Opozicioni poslanici, članovi Odbora za bezbjednost, tražili su od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske detaljan izvještaj o radu, finansiranju i djelovanju privatnih bezbjednosnih struktura na teritoriji Republike Srpske. MUP je izvještaj dostavio, veoma štur, a nakon dodatnog insistiranja članova Odbora tek nešto detaljniji. Izvještaje je potpisao ministar policije Stanislav Čađo, a članovima Odbora je sugerisano da bi sadržaj izvještaja trebalo da ostane tajan. (Žurnal je ipak u posjedu izvještaja ministarstva unutrašnjih poslova.)

Obavljanje poslova na teritoriji RS dozvoljeno je i jednoj agenciji koja sjedište ima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ukupan broj zaposlenih radnika u svim agencijama je 1359. Najveći broj zaposlenih ima Sector security Banja Luka - 628. Alpha Security, zbog čijeg finansiranja iz budžeta je i počela čitava priča, zapošljava 240 radnika, mnogo više od broja o kojem se špekulisalo. Agencija AWG Banja Luka na platnom spisku ima 178, Security Wolf Pale 83, Mega Security Doboj 58 radnika, dok u ostalim agencijama radi znatno manji broj ljudi.

Ukupno je kod svih privatnih agencija za osiguranje lica i imovine registrovano 486 komada vatrenog oružja; najviše oružja imaju one agencije koje zapošljavaju i najveći broj radnika. Sector security 244, Alpha security 69. U izvještaju se navodi da sa 240 radnika i 69 komada vatrenog oružja, agencija Alpha security obezbjeđuje 122 firme u Republici Srpskoj. Njihovi radnici čuvaju Glas Srpske, Rafineriju nafte Brod, Rafineriju ulja Modriča, Nestro petrol, Fabriku glinice Birač.

Zvanični izvještaj MUP RS otkriva da svoju privatnu bezbjednosnu agenciju ima i vlasnik Integra inženjeringa Slobodan Stanković, mada se kao vlasnik agencije u izvještaju spominje Stankovićeva supruga Slavica, koja je ujedno i direktor Integra inženjeringa. Njihova agencija raspolaže sa “skromnim” arsenalom naoružanja od deset komada. Svi podaci o naoružanju odnose se na legalno registrovano oružje.

ZABRANJENE NA PODRUČJU DISTRIKTA

Elite security iz Nove Topole, čiji posao je isključivo obezbjeđenje firme Farmland (koja je nakon privatizacije od Investiciono razvojne banke dobila kredit od tri miliona maraka), zapošljava deset radnika, a prema zvaničnom izvještaju MUP-a nemaju registrovanog naoružanja.

Neke od privatnih agencija koje se spominju u izvještaju ministarstva unutrašnjih poslova našle su se i u izvještajima međunarodne zajednice i pojedinih stranih obavještajnih agencija. Između ostalog, agencije Alpha security, Centurion (Bijeljina), Wolf (Pale) i Mega (Doboj) okarakterisane su kao privatna vojska vladajućeg režima i njihov rad je odlukom supervizora za Brčko, 2009. godine, zabranjen na teritoriji distrikta.

Izvještaj ministarstva unutrašnjih poslova ni jednom rečenicom se nije dotakao načina na koji se private bezbjednosne agencije u RS finansiraju. O tome će biti više govora kada Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, krajem januara, bude raspravljao o izvještaju ministarstva. Istovremeno, uporedo sa pružanjem finansijske pomoći pojedinim privatnim agencijama za osiguranje lica i imovine, Vlada RS uskraćuje sredstva Ministarstvu unutrašnjih poslova za nabavku nove opreme. Ove godine MUP će za te potrebe imati četrdeset posto manje sredstava.

(zurnal.info)