BEZ IKAKVE OPRAVDANOSTI:RMU Kakanj potrošio 17,3 miliona KM na privatne firme

Istražujemo

BEZ IKAKVE OPRAVDANOSTI: RMU Kakanj potrošio 17,3 miliona KM na privatne firme

Bez ikakve opravdanosti RMU Kakanj prošle godine potrošio je 17,3 miliona maraka na iznajmljivanje radne snage i mehanizacije od privatnih firmi. Bez obzira na to proizvedeno je tek oko 60 posto uglja od planiranog a kao opravdanje naveden je nedostatak radne snage i mehanizacije

RMU Kakanj potrošio 17,3 miliona KM na privatne firme
Foto:RMU Kakanj

 U prošloj godini RMU Kakanj imao je zaposleno 1.166 radnika. Realizovana proizvodnja uglja iznosila je oko 62 posto od planirane. Kao razlog neispunjenja planirane proizvodnje naveden je nedostatak radne snage i nepovoljni eksploatacioni uslovi na dva kopa. Zbog „nedostataka radne snage i nepouzdanosti vlastite mehanizacije“ RMU Kakanj prošle godine potrošio je 17. 359.333 KM na iznajmljivanje radne snage i mehanizacije od privatnih firmi. Bez obzira na utrošene milione opet nisu uspjeli ostvariti planiranu proizvodnju.

Na pogonu „Vrtlište“ osnovni razlozi za neostvarivanje planirane proizvodnje su zbog: nerazvijenog fronta rudarskih radova, nedostatka i nepovoljne strukture kvalifikovane radne snage, nedostatka utovarnih kapaciteta, niskog stepena pouzdanosti postojećih utovarnih jedinica, transportnih kapaciteta i pomoćne mehanizacije. S obzirom na navedeno, ostvarena su značajna odstupanja proizvodnje u odnosu na planirano za 2023. godinu i najvećim dijelom se odnose na: nedostatak i nepovoljnu strukturu kvalifikovane radne snage, kao i nedovoljan kapacitet i nepouzdanost vlastite mehanizacije“, pravdali su se u izvještajima iz RMU Kakanj.

PK Vrtlište

Početkom aprila prošle godine RMU Kakanj zaključio je ugovor o pružanju usluga otkrivke i eksploatacije uglja na pogonu PK Vrtlište sa firmama Trgošped i Junuzović-kopex. Ugovor vrijednosti  20.799.000 KM potpisan je na godinu dana. Od tog iznosa u toku 2023. godine potrošeno je 15,9 miliona. Zapisnikom o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu usluga/radova utvrđeno je da su radovi izvršeni u skladu sa odredbama ugovora, te da je zbog kašnjenja u kojem su kao razlog navedeni loši vremenski uslovi, obustava radova od strane mještana, praznici, došlo do neispunjenja planirane dinamike radova.

Osim toga 1,4 miliona maraka Rudnik je potrošio na iznajmljivanja građevinske radne mehanizacije bagera, buldožera, cisterne, dizalice, utovarivača. Rudnik Kakanj također ima više zaključenih ugovora za iznajmljivanje mehanizacije sa firmom „Trgošped“ d.o.o. ukupne vrijednosti 1,8 miliona maraka.

Revizijom je utvrđeno da Društvo angažuje treća lica na poslovima koji čine redovnu djelatnost Društva (otkopavanje i eksploatacija uglja i korištenje mehanizacije), a u tekućoj godini je ostvarilo značajne troškove primljenih usluga koje se odnose na usluge otkopavanja i eksploatacije uglja (15.948.406 KM) i angažovanje mehanizacije (1.410.927 KM). Ne možemo potvrditi opravdanost angažovanja trećih lica na poslovima koji čine redovnu djelatnost Društva s obzirom na broj zaposlenih i posjedovanje radnih mašina i mehanizacije“, navedeno je u Izvještaju o reviziji RMU Kakanj za 2023. godinu.

Posjeta rukovodstva Rudnika Kakanj Površinskom kopu Vrtlište

U odnosu na utvrđeno, RMU Kakanj nije ništa promijenio u svom načinu poslovanja te je i ove godine nastavio praksu angažovanja privatnih firmi da obavljaju redovne poslove rudnika. Polovinom marta ove godine, RMU Kakanj dodijelio je novi ugovor firmi Trgošped za usluge povremenog angažovanja rudarske mehanizacije sa rukovaocem. Vrijednost ugovora 755.850 KM bez PDV-a. Pet mjeseci kasnije, krajem avgusta, RMU Kakanj potpisuje novi ugovor sa ovom firmom za povremeno angažovanja rudarske mehanizacije sa rukovaocem. Vrijednost ugovora 789.930 KM bez PDV-a. Na oba tendera pristigla je samo jedna ponuda. U avgustu ove godine RMU Kakanj potpisao je još jedan ugovor sa firmom Trgošped. Za prijevoz rovnog uglja na pogonu PK „Vrtlište“ RMU Kakanj platit će 599.326 KM bez PDV-a firmi Trgošped.

Bez obzira na utrošene milione, početkom oktobra iz RMU Kakanj su saopštili da "zbog dotrajalosti opreme, svakodnevno dolazi do zastoja radova na otkrivci i eksploataciji uglja, a nabavka rezervnih dijelova je dugotrajan i skup proces. Zaposlenici svakodnevno nadljudskim naporima rješavaju kvarove i vrše popravke opreme".

PG Vrtlište

"Najveći izazov nam predstavlja zastarjela mehanizacija. Većina mašina od kojih zavisi proizvodnja starija je od trideset godina i za neke od njih je teško pronaći rezervne dijelove. Pored zastoja zbog dotrajalosti opreme, prisutan je i problem manjka radne snage. To je dijelom ublaženo prijemom proizvodnih radnika u prethodnih nekoliko mjeseci,” saopštili su iz Rudnika ne spominjući privatne firme i njihove milionske ugovore.

Nisu firme Junuzović-kopex i Trgošed jedine čije ponude nemaju konkurenciju u RMU Kakanj. Podsjetimo, Žurnal je ranije objavio da posljednjih godina u većini slučajeva na tendere za poslove zaštite javlja se samo jedna ponuđač - firma Condo,r iako u BiH djeluju brojne zaštitarske agencije. Ova agencija u vlasništvu je porodice aktuelnog federalnog ministra policije Rame Isaka.

Posao od 610 hiljada KM dobila zaštitarska kompanija u vlasništvu porodice ministra Rame IsakaRMU KAKANJ Posao od 610 hiljada KM dobila zaštitarska kompanija u vlasništvu porodice ministra Rame Isaka

Problemi sa likvidnošću nisu spriječili Rudnik da troši stotine hiljada pa čak i miliona na ugovore sa privatnim firmama. Podsjetimo, Finansijskom revizijom utvđeno je, kao i u ostalim rudnicima Koncerna, da su ogromni problemi sa likvidnošću Rudnika Kakanj. Gubitak u prošloj godini iznosio je 16,2 miliona KM dok je akumulirani gubitak davno prešao osnovni kapital i iznosi više od 91 milion maraka. Ovi podaci dovode u sumnju sposobnost Rudnika da nastavi poslovanje.

Mnogo obećanja za koje nema novca, izvjesna samo rasprodaja imovinezatvaranje zeničkog rudnika Mnogo obećanja za koje nema novca, izvjesna samo rasprodaja imovine

Poput ostalih rudnika u sastavu Koncerna i RMU Kakanj nije uplaćivao doprinose svojim radnicima. Dug za poreze i doprinose sada već iznosi preko 15,2 miliona maraka. Osim toga, rudnik ne plaća ni obaveze prema Zakonu o zaštiti od prirodnih nesreća i Zakonu o vodama.

(zurnal.info)