Kantonalna tužilaštva mijenjaju praksu:Zašto zapošljavanje bez konkursa više nije krivično djelo?

Istražujemo

Kantonalna tužilaštva mijenjaju praksu: Zašto zapošljavanje bez konkursa više nije krivično djelo?

Sudeći prema izvještajima Ureda za reviziju FBiH kantonalna tužilaštva u većini slučajeva ne smatraju da je zapošljavanje bez konkursa krivično djelo, iako su ranije ta ista tužilaštva dizala optužnice protiv lica koja su na ovakav način zapošljavala radnike u javna preduzeća

Zašto zapošljavanje bez konkursa više nije krivično djelo?
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Nedavno je Kantonalno tužilaštvo USK objavilo da je bivša v.d. direktorica OŠ Kamenica u Bihaću Elvira Mušić pravosnažno osuđena na šest mjeseci zatvora i zabranu obavljanja djelatnosti u periodu tri godine zbog zloupotrebe službenog položaja. Mušić je zloupotrijebila svoj položaj jer je bez konkursa na određeno vrijeme zaposlila člana uže porodice.

Mušić je u periodu od 28.10.2019. godine do 24.04.2020. godine u Bihaću, kao odgovorna osoba – v.d. direktorice JU OŠ „Kamenica“ Bihać, svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja koja su joj povjerena u rukovođenju radom škole, te da time pribavlja korist trećem licu, a što je i htjela, bez prethodne obavijesti i odobrenja školskog odbora o potrebama angažmana novih nastavnika – uposlenika, i provođenja propisane procedure za popunu upražnjenog radnog mjesta, zaključila više ugovora o radu s jednim licem – članom uže porodice. Na taj način je nezakonito zaposlenom licu pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme u JU OŠ „Kamenica“ Bihać“, naveli su iz Tužilaštva USK.

Isto Tužilaštvo polovinom prošle godine podiglo je optužnicu protiv Muje Kekića, direktora ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa, zbog zloupotrebe položaja. Kekića Tužilaštvo tereti da je od 2016. do novembra 2020. godine nezakonito zaposlio 14 osoba.

Kantonalno tužilaštvo USK

Prijem u radni odnos za veći broj novozaposlenih nije vršen u skladu sa Zakonom o radu, koji nalaže obavezno provođenje procedure javnog oglašavanja, već su primjenjivana izuzeća za 171 zaposlenika, shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos. Na ovaj način nije ispoštovana transparentnost kod zapošljavanja, niti rok utvrđen Uredbom, jer je Društvo zaključivalo nove ugovore sa pojedinim zaposlenicima na određeno i na neodređeno“, utvrdili su, između ostalog,  federalni revizori u javnom preduzeću ŠPD Unsko sanske šume tokom revizije 2021. godine.

Izvještaj o urađenoj reviziji i utvrđenim nezakonitostima u decembru 2021. godine dostavljen je Tužilaštvu USK. Dvije godine kasnije u junu 2023. godine Tužilaštvo USK donijelo je obavijest o neprovođenju istrage  „jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo.“

Tužilaštvo KS

U maju prošle godine prvostepenom presudom Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Jasmina Ćerimagića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Bivši direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić tereti se da je tokom 2016. godine, obavljajući poslove direktora Zavoda, nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu na neodređeno vrijeme, bez da je provedena konkursna procedura za popunu upražnjenog radnog mjesta robno-finansijski knjigovođa. Prvostepenom presudom osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 20.000 KM.

Revizijom finansijskih izvještaja Tehničkog remontnog zavoda d.d. Hadžići za 2021. revizori su, između ostalog, utvrdili da je prijem šest osoba u radni odnos na određeno vrijeme provodio se bez javnog oglašavanja, što nije u skladu sa Zakonom o radu, Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH i Pravilnikom o radu Društva.

Prijava je poslata Tužilaštvu KS u oktobar 2022. godine. Godinu dana kasnije, u decembru 2023. godine Tužilaštvo KS obavijestilo je Ured za reviziju da je donijelo naredbu o neprovođenju istrage „jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo“.

U septembru prošle godine Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona 10 protiv bivšeg direktora ŠPD Hercegbosanske šume Branka Ivkovića zbog zloupotrebe položaja. Ivkovića Tužilaštvo tereti da je bez konkursa zaposlio 135 osoba.

U septembru 2022. godine Ured za reviziju poslao je izvještaj o reviziji Tužilaštvu Kantona 10 u kojem je između ostalog utvrđeno da je JP Komunalno Livno zapošljavanja novih radnika u 2021. godini vršilo bez javnog konkursa i mimo Zakona o radu.

Ugovori o radu na određeno vrijeme, koji se odnose na sve radnike primljene u radni odnos tokom 2021. godine (ukupno 15 radnika zaposlenih na period od dva do sedam mjeseci), zaključeni su bez provođenja javnog konkursa, što nije u skladu sa Zakonom o radu koji propisuje da se prijem u radni odnos vrši nakon provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, niti je ispoštovan princip transparentnosti i jednakog pristupa pri zapošljavanju“, naveli su revizori.

Godinu dana kasnije početkom oktobra prošle godine Tužilaštvo je obavijetsilo Ured da istraga neće provoditi „jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije kazneno djelo.“

(zurnal.info)