ŽURNAL PRENOSI UKRAJINSKE NEZAVISNE MEDIJE:Rusko ratovanje dezinformacijama

Pošta sa okupirane strane

ŽURNAL PRENOSI UKRAJINSKE NEZAVISNE MEDIJE: Rusko ratovanje dezinformacijama

UkraineWorld je multimedijski projekt na engleskom jeziku o Ukrajini koji vodi Internews Ukraine. Razvili su mrežu od preko 300 međunarodnih novinara i stručnjaka koji se fokusiraju na Ukrajinu. Objavljujemo dio njihovog redovnog izvještaja o propagandi koju u trenutku agresije na Ukrajinu vode ruski mediji.

Rusko ratovanje dezinformacijama
UkraineWorld

 

Zajedno sa svojim narativima o "denacifikaciji" Ukrajine, ruska propaganda je u više navrata govorila da Ukrajinci od početka invazije ruske trupe dočekuju kao "osloboditelje". Primjer je post Olega Tsareva, bivšeg ukrajinskog zastupnika iz „Stranke regija“ koji je pobjegao u Rusiju 2014., a koji glasi da "nas (Ruse) se očekivalo osam godina."

 

 

U nekim slučajevima to je istina. Na primjer, gradonačelnik Kupjanska, oblast Harkov, surađivao je s ruskom vojskom. Međutim, većina Ukrajinaca aktivno se opire ruskim osvajačima oružjem ili građanskim protestima. Hiljade civila koji nikada prije nisu držali oružje pridružili su se jedinicama teritorijalne odbrane. Drugi se suočavaju s ruskim vojnicima verbalno. Na primjer, mještani Berdjanska, južna Ukrajina (regija u kojoj su proruski utjecaji nekada bili jaki) protestovali su protiv ruskih vojnika sve dok oni nisu otišli kamionima.

U međuvremenu, Margarita Simonyan, glavna urednica RT-a (bivši Russia Today) objavljuje komentare o navodnim ljudima u Europi koji podržavaju RT, govoreći da bi sada RT za Europljane bio jedini izvor istinitih vijesti kao što je RFE/RL bio za Sovjetski Savez. 

 

 

"Državni medij, Russia Today i Sputnik, i njihove podružnice, više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdale Putinov rat. Razvijamo alate za zabranu njihovih otrovnih i štetnih dezinformacija u Europi", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Zauzvrat, Rusija će vjerojatno zabraniti cjelokupno emitiranje evropskih medija.

Roskomnadzor, ruski regulator telekomunikacija, izrekao je zabranu za 10 medija jer rusku invaziju na Ukrajinu nazivaju onim što jeste - ratom. Rusija stalno insistira da je rat protiv Ukrajine «specijalna vojna operacija» i poriče bilo kakve žrtve.

 

 

U međuvremenu, ruske oružane snage konstantno tvrde da ruske trupe u Ukrajini "ne trpe gubitke", što je protivno čak i najskromnijim procjenama ukrajinske vojske.

 

 

Mediji pod kontrolom Kremlja također poriču da ruska vojska napada civilno stanovništvo. Na primjer, državni medij "Ria Novosti", pozivajući se na "izvor" tvrdi da je stambena zgrada u Kijevu pogođena ruskom raketom ujutro 26. februara "u stvari pogođena ukrajinskim projektilom zemlja-zrak". 

 

 

Ruski propagandisti također tvrde da ukrajinska vojska postavlja artiljeriju u stambena naselja kako bi "privukla paljbu" ruskih trupa. Zapravo, to je taktika koju su ruski pobunjenici koristili u Donbasu još od 2014. godine.

 

(zurnal.info)