PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE:Sankcije za Igora i Goricu Dodik
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE: Sankcije za Igora i Goricu Dodik

Igor Dodik i Gorica Dodik ključni su dio Dodikove mreže podrške i omogućavaju njegovu korupciju. Oni su uzimali javna sredstva RS i građana radi sopstvenog bogaćenja. Također su podržavali destabilizirajuće politike, djela i retoriku kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, navedeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Sankcije za Igora i Goricu Dodik
Gorica, Milorad i Igor Dodik

Ministarstvo finansija proširuje listu sankcionisanih u Bosni i Hercegovini. Nakon Milorada Dodika, na listu su dospjeli i njegov sin Igor te kćerka Gorica a s njima i vlasnički povezane firme. Porodica Dodik u Republici Srpskoj izuzetno zarađuje, prošle godine njihove firme obrnule više od 10 miliona KM. Osim toga, iz budžeta ih ne zaobilaze ni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju, o čemu je Žurnal više puta pisao.

Porodične firme iz vlasti Republike Srpske dobile milijarde budžetskih marakaBOGATSTVA NA RAČUN GRAĐANAPorodične firme iz vlasti Republike Srpske dobile milijarde budžetskih maraka

Svoj komentar dala je i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Evo i obrazloženja uvođenja sankcija Ministarstva finansija SAD:

Od 2021. godine, Milorad Dodik je povećao angažman svoga sina, Igora Dodika i kćerke Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH. Stepen korumpiranosti Dodikove porodice takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS.

Na nedavnim izborima u RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih dužnosnika, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima.

Dodikova kći, Gorica, uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom nalogu.

OFAC sankcioniše Igora u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

OFAC sankcioniše Goricu prema Izvršnoj uredbi 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

Kompanije sa sjedištem u RS Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro voće d.o.o. Laktaši (Agro voće), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Fruit Eco) predstavljaju skup subjekata koji posluju u BiH uključujući sektore ugostiteljstva i veleprodaje. Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

OFAC sankcioniše Global Liberty jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora i Gorice.

OFAC sankcioniše Agro voće i Agape zbog toga što su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Gorice.

OFAC sankcioniše Fruit Eco jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora.

Voćnjaci u vlasništvu porodice Dodik prioritet za spašavanje od mrazaRODOSLOV JE BITANVoćnjaci u vlasništvu porodice Dodik prioritet za spašavanje od mraza

Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i udjeli u imovini gore navedenih sankcionisanih lica koji su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom lica iz SAD blokirani su i moraju biti prijavljeni u OFAC. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili ukupno, 50 posto ili više, od strane jednog ili više blokiranih lica. Sve transakcije lica iz SAD unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini sankcionisanih ili na drugi način blokiranih lica zabranjene su, osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili su izuzete. Zabrane uključuju pružanje bilo kakvog doprinosa ili davanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo kojeg blokiranog lica, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili primanje sredstava, dobara ili usluga od bilo kojeg takvog lica.

Pogledajte film Crna listaTV ŽURNAL PRIKAZUJEPogledajte film Crna lista

(zurnal.info)