KORUPCIJA U ZDRAVSTVU:SARAJEVSKI LJEKARI O OPTUŽBAMA ZA KORUPCIJU: Nismo krali na receptima, spašavali smo živote

Istražujemo

SARAJEVSKI LJEKARI O OPTUŽBAMA ZA KORUPCIJU: Nismo krali na receptima, spašavali smo živote

Svi ti recepti su obezbijedili neophodnu terapiju našim pacijentima za taj mjesec i time je premošten problem koji je napravio ZZO. Prema tome ne radi se o korupciji nego o pomoći bolesnim građanima - kažu u Udruženju

SARAJEVSKI LJEKARI O OPTUŽBAMA ZA KORUPCIJU: Nismo krali na receptima, spašavali smo živote

Javni istupi direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Kenana Crnkića i navodi o ogromnom broju propisanih lijekova, borbi protiv sistemske korupcije i farmaceutske mafije, pokušaj su “samobrendiranja” u vrijeme dok ljekari časno obavljaju svoju profesiju, nezavisno od namjera i angažmana direktora Zavoda, ma o kome se radilo.

Ovako se ukratko mogu sažeti komentari menadžmenta JU Dom zdravlja KS i Udruženja ljekara porodične medicine F BiH, podružnice u Sarajevu na nakon što je novi direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić objavio tvrdnje o korupciji u domovima zdravlja.

Dom zdravlja KS: Tražit ćemo odgovornost za tvrdnje direktora Zavoda

Na sjednici koju je održalo stručno vijeće JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo zaključeno je kako ovakvi javni nastup, a bez prethodne provjere i saradnje s menadžmentom te ustanove, nisu način za rješavanje problema u zdravstvu. Zbog toga će, kažu, tražiti i odgovornost za “nedokazane” i “neargumentovane” tvrdnje:

- Podržavamo stručnost, rad, red i disciplinu, pa samim tim i borbu protiv korupcije, ali na način da se prethodno jasno i nedvosmisleno utvrde eventualne nedozvoljene radnje i pokrenu zakonom predviđene mjere protiv počionilaca takvih radnji. Istrajat ćemo u preduzimanju svih potrebnih radnji na utvrđivanju istine, ali isto tako i na utvrđivanju odgovornosti za nedokazane i neargumentovane tvrdnje koje su nanijele veliku štetu ugledu Ustanove kao i pojedinaca koji u njoj rade.

Dom zdravlja KS formirat će komisiju koja će provjeriti Crnkićeve navode, ali već nude objašnjenje za enorman broj izdatih recepata:

- Problem je vezan za datum 16. januar 2013. godine, a ova ustanova je već uradila detaljnu analizu razloga izdavanja većeg broja recepata s tim datumom. Zaključeno je da su svi ljekari pisali taj datum u cilju uštede recepata i bijelih kodova, a de facto nisu svi izdati u istom danu. Što je najvažnije, utvrđeno je da su svi recepti realizovani, što znači da su ih pacijenti iskoristili u cilju svoje zdravstvene zaštite.

Dakle, nisu utvrđene bilo kakve koruptivne radnje, niti zloupotreba radnih obaveza, kao ni medicinske etike.

Udruženje ljekara porodične medicine: Kvazianalitičke, jednostrane uvrede

Sličan stav imaju i u Udruženju ljekara porodične medicine FBiH. Crnkićeve navode nazvali su “paušalnim, kvazianalitičkim” i “jednostranim” a tvrde i kako je novi direktor iznio “uvrede” a ne činjenice:

- Povodom pomenutih izjava, harange i ''samobrendiranja'' čelnika ZZO Kantona Sarajevo izjavljujemo u ime 200 ljekara porodične medicine Kantona Sarajevo da je razlog ovako velikog broja propisanih recepata na dan 16.01.2013. godine zaštita pacijenata da ne bi ostali bez lijekova, zbog nelogične i ničim izazvane promjene bijelog bar koda u roza bar kod na receptu, odlukom ZZO KS - navodi se u saopćenju koje su izdali.

- Svi ti recepti su obezbijedili neophodnu terapiju našim pacijentima za taj mjesec i time je premošten problem koji je napravio ZZO. Prema tome ne radi se o korupciji nego o pomoći bolesnim građanima – tvrde, navodeći kako i sami pozivaju nadležne agencije da ispitaju moguću korupciju u zdravstvu, počevši od njih, ali od ZZO Kantona Sarajevo.

Udruženje je čak angažiralo i advokata koji će se baviti zaštitom digniteta ljekara:

- Udruženje porodičnih ljekara je odlučno u namjeri da zaštiti dignitet ljekara i bori se svim sredstvima za njihova prava koja su ugrožena upravo ovakvim i sličnim istupima.

U saopćenju za javnost ističe se da porodični ljekari Kantona Sarajevo svakodnevno pregledaju šest do sedam hiljada pacijenta, što je na godišnjem nivou 2,5 miliona pregleda.

- Spašavamo živote, ublažavamo bol i patnju i suosjećamo sa našim pacijentima. Naš glavni zadatak je bio i bit će, bez obzira na postojanje zavoda zdravstvenog osiguranja i njihovih direktora, briga za pacijente, očuvanje njihovog zdravlja, prevencija nastanka i kontrola bolesti.
Mi, porodični ljekari, smo uvijek na raspolaganju našim građanima.

Bez obzira na pritiske i ograničenja iz ZZO Kantona Sarajevo, pružat ćemo najbolju i najefikasniju zdravstvenu zaštitu našim pacijentima u skladu s mogućnostima i naučnim dokazima.

(zurnal.info)