POSLOVI NASILNIKA HUSE (Video):SDA direktori dodijelili 1,3 miliona maraka Ćesirovim firmama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POSLOVI NASILNIKA HUSE (Video): SDA direktori dodijelili 1,3 miliona maraka Ćesirovim firmama

Od 2016. godine firme u vlasništvu Huse Ćesira dobile su poslove vrijedne više od 1,3 miliona maraka od javnih preduzeća i institucija. Na svim tenderima njegove firme bile su jedini ponuđači. Na čelu tih javnih preduzeća i institucija kadrovi SDA

SDA direktori dodijelili 1,3 miliona maraka Ćesirovim firmama

Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir vlasnik je firmi Femas i Bosnaplast u Sarajevu. Godinama njegove firme dobijaju poslove od javnih preduzeća i institucija.


Žurnal je već ranije pisao o poslovima nabavke plastenika, vrijednim preko 80.000 KM, koje je su firme Huse Ćesira dobile od Općine Novi Grad. Jedina prihvatljiva ponuda za načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića bile su ponude firmi u vlasništvu njegovog stranačkog šefa Huse Ćesira.

Da bi Ćesirova firma pobijedila na tenderu, iz Općine će  korigovati cijene u ponudi kako bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine Novi Grad jednostavno će raspisati novi tender na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka - Huse Ćesira.


Huso Ćesir bio je glavni dobavljač plastenika i za Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Od 2015. godine, kada je za ministra imenovan Edin Ramić (SDA) firme u vlasništvu Huse Ćesira dobile su poslove vrijedne više od 500.000 KM.

Samo za nabavku plastenika isplaćeno je više od 370.000 KM. Na tender za nabavku plastenika pristigla je samo jedna ponuda- firma Bosnaplast iz Sarajeva. Ministar Ramić nije imao izbora pa je posao dodjelio svom stranačkom kolegi Husi Ćesiru.


Od 2016. godine Kantonalno javno komunalno preduzeće Sarajevogas dodijelilo je poslove vrijedne više od pola miliona maraka firmi Bosnaplast.


Za nabavku polietilenskih cijevi za gas u 2018. godini 169.401,60 KM.
Za nabavku polietilenskih cijevi za gas u 2017. godini 156.294,50 KM.
Za nabavku polietilenskih cijevi za gas u 2016. godini 173.288,70 KM.


Jedine prihvatljive ponude, tri godine za redom, za direktoricu Sarajevogasa Nihadu Glamoč (SDA) bile su ponude firme u vlasništvu njenog stranačkog kolege Huse Ćesira.


Pred kraj 2018. godine firma Bosnaplast dobila je posao vrijedan 247.660 KM od Općine Trnovo. Na tenderu za nabavku cijevi za izgradnju gasovoda Bjelašnica-Prečko polje pristigla je samo jedna ponuda- firma Bosnaplast.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo (SDA) nije imao drugog izbora nego posao dodijeliti svom stranačkom kolegi Husi Ćesiru.


Firme Huse Ćesire poslove su dobijale i od KJKP Pokop, Fonda memorijala KS, Veterinarske stanice Novi Grad, KJP Sarajevo-šume, Elektroprivrede BiH, Općine Travnik, Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK.


(zurnal.info)