UZALUDNI DOKAZI NADLEŽNIH INSTITUCIJA:SDA i HDZ štite nezakonite postupke SBB-ovog direktora

Istražujemo

UZALUDNI DOKAZI NADLEŽNIH INSTITUCIJA: SDA i HDZ štite nezakonite postupke SBB-ovog direktora

Ukoliko je i postojala dilema o prećutnoj podršci nezakonitosti u radu direktora Operatora za obnovljive izvore energije Boriše Misirače, nakon sjednice federalne vlade 22.8. je više nema. Benignim zaključcima još jednom su zanemareni svi dokumentovani razlozi za njegovu smjenu

SDA i HDZ štite nezakonite postupke SBB-ovog direktora

„Iscrpljene su sve mogućnosti za normalan rad i poslovanje Operatora za OIEiEK pod rukovodstvom direktora Boriše Misirače.“

Navedenu rečenicu, pored ostalog u dopisu federalnoj vladi, potpisuje Upravni odbor Operatora za obnovljive izvore i i efikasnu kogeneraciju (OIEEiEK). Bio bi to signal za hitnu reakciju u nekom normalnom, poslovnom okruženju, samo ne i za federalnu vladu.

Upravni odbor u istom dopisu navodi kako se neće smatrati odgovornim u slučaju negativnih posljedica po Operator za OIEiEK, koje mogu proizaći iz navedenog ponašanja direktora. Objavljujemo faksimil dijela tog dopisa.


Upravni odbor je samo jedan od kontrolnih organa čiji rad i nadležnosti direktor Operatora Boriša Misirača, kadar SBB-a, ignoriše. Tako je Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine dva puta. u decembru prošle i martu ove godine  pokušao obaviti financijsku reviziju Operatora i oba puta je prekinuta jer rukovodstvo nije dostavilo traženu dokumentaciju, odnosno direktor Misirača je potvrdio nemogućnost prezentacije dokumentacije.

Potom je naložena kontrola Finansijske policije. Izvještaj u kojem su detaljno navedene sve pronađene nezakonitosti i nepravilnosti u radu, federalna je vlada u potpunosti zanemarila! Umjesto reakcije na izvještaj, sve je zataškano tobožnjim  nalogom Upravnom odboru i Upravi da resornom federalnom ministarstvu hitno dostave izvještaj o radu i poslovanju Operatora za 2018. godinu!?


Izvještaj Finansijske policije u koji je Žurnal imao uvid, na 150 stranica daje materijala ne samo za smjenu, nego i dodatnu istragu o uzrocima gubitka zbog neneplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, od troškova goriva do kupovine mobitela, korištenja pečata, sve do zapošljavanja, gdje je direktor Misirača postavio svjetski rekord zaposlivši 400% iznad broja predviđenog sisteatizacijom, tako da je umjesto 10, Operator plaćao nekada i 46 zaposlenih, po troje na istom radnom mjestu!?


 detalj iz izvještaja Finansijske policije FBiH

Suština je da bi SBB, čitaj Fahrudin Radončić dao saglasnost za Misiračinu smjenu, ali treba pronaći osobu od povjerenja koja će dosadašnje poslovanje „baciti“ u zaborav. Od toga se odustalo do imenovanja nove federalne vlade. 

U međuvremenu, kako bi „namirili“ stranačke apetite, pokrenuta je spram vlade inicijativa da su uvedu još dvije direktorske pozicije, tehnički i finansijski kao dio uprave Operatora, o čemu je Žurnal nedavno pisao, kao što je pisao i o gubicima Operatora, šutnji federalne vlade, javnim nabavkama i drugim dešavanjima unutar Operatora. Premijer FBiH Fadil Novalić ne reaguje, ne želeći se umiješati u „zonu odgovornosti“ SBB-a.

Podsjetimo, Operator se finansira putem naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije koju svi plaćamo kao potrošači električne energije.

(zurnal.info)