PREKO ZENICE DO KCUS-a:Sebija Izetbegović u zdravstveni sistem uvodi privatnu kliniku iz Turske
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PREKO ZENICE DO KCUS-a: Sebija Izetbegović u zdravstveni sistem uvodi privatnu kliniku iz Turske

Kantonalna bolnica Zenica započela je projekat javno-privatnog partnerstva. Sve je obrazloženo poznatim floskulama - uštede, povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite za pacijente, edukacija kadrova. No cilj je uvesti u ovdašnje zdravstvo na mala vrata kliniku iz Turske, sve po preferenciji stranačke šefice sa Koševa

Sebija Izetbegović u zdravstveni sistem uvodi privatnu kliniku iz Turske
FOTO: zurnal.info

Polako, ali sigurno direktorica sarajevskog Kliničkog centra Sebija Izetbegović ostvaruje naum da u zdravstveni sistem inkorporira jednu privatnu kliniku iz Turske. Kako bi se izbjeglo da to bude prvo preko Kliničkog centra, prethodno će pripremu „odraditi“ Kantonalna bolnica Zenica, odnosno njen direktor i poslanik SDA u Skupštini ZDK Rasim Skomorac

Ova je ustanova nedavno raspisala tender za konsultantske usluge u realizaciji javno-privatnog partnerstva  „Intervertna kardilogija“ i „Gama nož“.

„U KBZ ne postoje uslovi za pružanje usluge operativnog zahvata Gama nožem jer ne posjedujemo opremu ali zato posjedujemo prostor u kojem uz manju adaptaciju možemo ostvariti pružanje te savremene i jedinstvene zdravstvene usluge zbog koje pacijenti putuju u druge države, a Federalni fond zdravstva plaća skupe usluge u inostranstvu,“ navode iz KB Zenica.

Žurnal je konsultovao nekoliko iskusnih ljekara dobro upućenih u značenje i posljedice uvođenje javno-privatnog partnerstva u zdravstveni sistem.

„Jasno da je sve usmjereno da turska klinika bude taj partner i to je tek početak ulaska u naše prostore. Pričamo o Gama-nožu, a nemamo osnovnog materijala, čak ni analgetik za pacijente nakon operacije,“ kaže za Žurnal jedan dugogodišnji hirurg.

Ne sporeći stručnost te klinike iz Turske (ime poznato Žurnalu), pravo pitanje jeste zašto je potrebno ulaziti u javno-privatno partnerstvo, ako se uređaji kojima oni obavljaju liječenje mogu kupiti? 

Prije dvije godine Srbija je nabavila takav uređaj i prema izjavama tamošnjih stručnjaka plaćen je oko 10 miliona maraka. Iz zeničke bolnice tvrde Federalni zdravstveni fond godišnje plaća 4 miliona maraka za tretmane „Gama-nožem“, odnosno metodu radioterapije u području mozga. Ako je tako, uređaj bi se isplatio za 2-3 godine. Umjesto toga, postajemo tek pokusni kunići „reforme“ zdravstva. Izvori Žurnala ukazuju da je klinika iz Turske već potajno uvedena na Klinički centar.

„Tamo se već obavljaju operacije, ali samo za one pacijente koji imaju dovoljno novca, ali i vezu da dođu u kontakt sa tim doktorima. Kad se skupi određen broj pacijenata pozove se ekipa iz Turske da obavi operaciju. Također, vađenje nalaza koje prethodi operaciji plaća se njima, čak i oni za koje postoje uređaji u KCUS-u,“ tvrde ti izvori.

Tako postaje jasno zašto je Sebija Izetbegović dolaskom na čelnu funkciju KCUS-a bez valjane argumentacije protjerala jedna broj iskusnih specijalista. Time može opravdati upliv privatne klinike. Ako je već, kako se hvali, za samo jednu godinu rukovođenja ostvarila desetine miliona uštede (nažalost uglavnom na lijekovima i materijalu za operacije) mogla je i obezbjediti kupovinu primjerice uređaja za „Gama-nož“ tretman, zbog kojeg ovdašnji pacijenti odlaze u Tursku. Sve ukazuje da je poenta ipak u svojevrsnoj inicijalnoj privatizaciji zdravstva ili riječima direktorice KCUS-a, prelasku u drugo agregatno stanje...

(zurnal.info)