Žurnal u 2017. godini:Sekretari robijaši, lažljivi premijeri, ministri prevaranti...

Istražujemo

Žurnal u 2017. godini: Sekretari robijaši, lažljivi premijeri, ministri prevaranti...

Novinari Žurnala imali su napornu ali uspješnu 2017. godini. Zahvaljujući radu naše redakcije podignuto je nekoliko optužnica, zaustavljeno niz štetnih procesa, milioni maraka vraćeno budžet...

Sekretari robijaši, lažljivi premijeri, ministri prevaranti...

Zahvaljujući pisanju Žurnala suspendovan je i smijenjen glavni državni tužilac Goran Salihović, a suspendovan je državni tužilac Božo Mijalović. Podignute su optužnice protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića, Eseda Džananovića. Otkriven je i osuđen ministar falsifikator iz Goražda Nudžeim Džihanić. Ministar iz Livna Darinko Mihaljević vratio je stipendije koje su njegova djeca dobila u Hrvatskoj na osnovu lažnog socijalnog statusa. U budžet KS vraćeno je pola miliona maraka poticaja Vlade KS. Arslanagići više ne zarađuju na iznajmljivanju vile već 11.000 maraka mjesečne rente ide na račun federalne agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom.

Novinari Žurnala otkrili su brojne nepravilnosti na izgradnji poddionice Počitelj-Zvirovići. Reagovala je Evropska investicijska banka. Žurnalov tekst o hapšenju teroriste Mirsada Kandića prenijeli su najutjecajniji svjetski mediji. Novinari Žurnala osvojili su dvije EU nagrade za istraživačko novinarstvo.

Ovo su samo neki od uspjeha Žurnala u 2017. godini.

Suspendovan glavni državni tužilac Goran Salihović

Disciplinska komisija VSTV-a suspendovala je glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića. Osumnjičen je da je mjesecima pokušavao zataškati slučajeve koji su u direktnoj vezi sa čelnim ljudima Republike Srpske. Na kraju je Salihović i razriješen dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. 

Državni tužilac Božo Mihajlović suspendovan je sa mjesta šefa Posebnog odjela za privredni i organizovani kriminal Tužilaštva BiH zbog slučaja Milaković, odnosno zbog nestanka 55 hiljada maraka iz ovog predmeta.


Podignuta optužnica protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića, dvojice potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potom člana Glavnog odbora te stranke Eseda Džananovića i dr. Esed Džananović optužen je zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u vremenu dok je obavljao funkciju izvršnog direktora Elektroprivrede BiH, dok su Asim Sarajlić i Mirsad Kukić optuženi zbog krivičnog djela trgovina uticajem. Veći dio činjenica koje smo objavili, obuhvaćen je optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo


Ministar koji je falsifikovao diplomu podnio ostavku


Ministar Nudžeim Džihanić iz Goražda u početku je negirao da je falsifikovao diplomu. Potom je na sudu priznao krivicu a u konačnici slučaja koji je otkrio Žurnal Džihanić je podnio ostavku na mjesto ministra finansija. Sud je utvrdio da je ministar finansija BPK Nudžeim Džihanić kriv zbog falsifikovanja diplome. No, to nije problem. SDA je odlučila – o kantonalnim finansijama i ubuduće će se brinuti lažni ekonomista. Priznao je krivicu, postigao nagodbu sa postupajućim tužiocem i izrečena mu je uslovna osuda. To znači, ako se Nudžeim Džihanić usudi da još jednom falsifikuje diplomu, ići će u zatvor. A do tada može biti kantonalni ministar finansija.


Arslanagići više ne mogu iznajmljivati svoju sarajevsku vilu


Luksuzna rezidencija u strogom centru Sarajeva, vlasništvo porodice Arslanagić, blokirana je odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu. Bez obzira na sudsku odluku Arslanagići kuću iznajmljuju Švedskoj ambasadi i ubiru kiriju od 15 hiljada maraka! Nakon pisanja Žurnala o nezakonitom iznajmljivanju blokirane luksuzne vile u centru Sarajeva Tužiteljstvo KS uputilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu zahtjev da se po ugovoru o zakupu donese privremena mjera kojom bi se ta imovina povjerila federalnoj agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom. Kantonalni sud uvažio je prijedlog Tužiteljstva te će mjesečna renta od 11.000 maraka mjesečno ići će na račun federalne agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom.


Ministarstvo obrazovanja Hrvatske oduzelo stipendije djeci ministra Mihaljevića

Nakon Žurnalovih tekstova o tome kako su djeca  BH ministra HDZ-ovca Darinka Mihaljevića na osnovu prevare dobili stipendije u Hrvatskoj, cjelokupan iznos isplaćenih stipendija vraćen u državni budžet. Čitav slučaj prijavljen je MUP-u Republike Hrvatske. Kako je Žurnal ranije pisao, uprkos velikim primanjima roditelja u BiH Ivica Mihaljević, Nikolina Mihaljević i Zvonimir Mihaljević dobili su stipendije lažno navodeći da su slabijeg socijalnog statusa. Žurnal je otkrio da su djeca ministra Mihaljevića na isti način sebi su obezbijedili i mjesta u studentskom domu. Umjesto osude HDZ dao je podršku ministru Darinku Mihaljeviću. Prevarant je ostao ministar ali je  podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ Livno.


Vlada Kantona Sarajevo suspendovala odluku o dodjeli sredstava Nedžadu Brankoviću

Nakon što je Žurnal objavio priču da je kantonalni premijer Elmedin Konaković dodijelio  40 hiljada maraka poticaja firmi Nedžada Brankovića i drugih SDA kadrovika Vlada Kantona Sarajevo suspendovala je odluku o dodjeli 500.000 maraka poticaja za razvoj male privrede. Tako  je u kantonalni budžet vraćeno pola miliona maraka sa računa firmi Nedžada Brankovića, premijerovih savjetnika i stranačkih kolega. Međutim, suspenzija Odluke još uvijek nije objavljena u službenom listu.


Sve nepravilnosti dionice Počitelj-Zvirovići


Nakon što je Žurnal objavio više tekstova o brojnim nepravilnostima u izgradnji poddionice Počitelj-Zvirovići reagovala je Evropska investicijska banka. Autoceste Federacije konačno su priznale da će morati ponoviti tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Evropska investicijska banka nije prihvatila sugestiju uprave Autocesta da prihvati skuplju ponudu za gradnju poddionice. Najpovoljniju ponudu dao je konzorcij koji čine firme iz Azerbejdžana i Kine. No, umjesto njih, iz uprave Autocesta Evropskoj investicijskoj banci za izvođača radova predložili su drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt. Žurnal je već pisao kako uprava Autocesta na čelu sa direktorom Adnanom Terzićem radi posve samovoljno, ne obavještavajući Nadzorni odbor. Dok pri izboru izvođača trajao apsolutni zastoj na izgradnji autoputa kroz Hercegovinu, Autoceste su plaćale 1000 KM dnevno navodne stručnjake iz Slovenije za mišljenje o tenderskoj dokumentaciji za koridor Vc. Uprava Autocesta svojim potezima onemogućila je nastavak gradnje južnih dionica koridora Vc. Početkom godine Evropska investicijska banka oštro je kritikovala Autoceste Federacije zbog političkih pritisaka na članove tenderske komisije i miješanje u izbor najpovoljnije kompanije za posao vrijedan 200 miliona maraka.

New York Times, Washington Post, Le Figaro


Žurnalov tekst o hapšenju teroriste Mirsada Kandića obišao je svijet. Nakon pisanja Žurnala o tome da je jedan od najtraženijih saradnika ISIL-a na svijetu, Mirsad Kandić, deportovan iz BiH u SAD, naš tekst prenijeli su vodeći svjetski mediji New York Times, Washington Post, Le Figaro
Žurnal je objavio priču o Mirsadu Kandiću, čovjeku sa nekoliko identiteta koji se pola godine krio u sarajevskom naselju Grbavica a kojeg su američke vlasti potraživale zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama.



U 2017. godini novinari Žurnala osvojili su dvije EU nagrade za istraživačko novinarstvo. Žurnalov istraživački film “Vladar iz podzemlja”, autora Avde Avdića i Davora Obrdalja proglašen je najboljom istraživačkom pričom u 2016. godini. Žurnalov istraživački film “Terma”, autora Amarilda Gutića i koautora Milanke Kovačević i Slobodana Golubovića, novinara portala Moja Hercegovina, proglašen je istraživačkom pričom izuzetnog kvaliteta u 2016. godini.


(zurnal.info)