Poslovna komunikacija na SDA način:Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Poslovna komunikacija na SDA način: Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...

Ovo je poruka koju je Hodžić uputio Novaliću 29. marta što je početak pregovaranja o nabavku respiratora. Osim toga, prezentirane su i poruke Hodžića i Kristijana Marića, predstavnika firme EXOTRADE iz Rijeke, koja je bila posrednik u nabavci respiratora. U jednoj od tih poruka Hodžić piše Mariću: "Ma brate nestručni ljudi. Gore nego ja, a kupuju opremu".

Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...

 

U nastavku suđenja premijeru Fadilu Novaliću i suoptuženima u aferi “Respiratori” tužioci Tužilaštva BiH nastavili su sa prezentiranjem materijalnih dokaza.

 

Dobio ponudu iz Kine

 

Tužilac Mirza Hukeljić prezentirao je, kao i dan ranije, niz telefonskih komunikacija, a jedna od njih je i prva zabilježena od 29. marta između optuženih Novalića i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića. Kako je tužilac pojasnio, ova komunikacija je početak postupka pregovaranja u procesu nabavke respiratora.

Hodžić: "Selam gospodine Novaliću. Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu".

Novalić: Ok.

Potom mu šalje svoju privatnu mail adresu.

Slijede poruke od 31. marta koje, tvrdi tužilac, dokazuju da su postojali direktni pregovori između ove dvojice optuženih. U jednoj od poruka koje je tog dana Hodžić poslao Novaliću stoji: “Samo da vas obavijestim da sam dobio ponudu iz Kine. Nažalost, potražnja raste. Nisam siguran koliko ću još moći garantovati isporuku od pet dana".

Tužilac Hukeljić prezentirao je i komunikaciju između Hodžića i Kristijana Marića, predstavnika firme EXOTRADE iz Rijeke, koja je bila posrednik u nabavci respiratora. Komunikacija se odnosi na 31. mart i 1. april, a stav Tužilaštva je da je upravo ovo momenat koji je bio ključan za određivanje jedinične cijene respiratora.

U prvom ugovoru o nabavci respiratora, a o čemu je ranije svjedočila i Novalićeva sekretarica Bahra Džaka, stajali su respiratori HC-VE003. Iz poruka koje su danas prezentirano vidljivo je da je cijena jednog respiratora iznosila 42.900 eura, ali oni nikada nisu dostavljeni.

U tim porukama, Marić pojašnjava Hodžiću razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora što Hodžić dalje prenosi Novalićevoj sekretarici Bahri Džaki, koja je svjedočila na jednom od ranijih ročišta.

Marić je napisao da su invazivni za teške kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka i nisu za teže bolesnike.

Podsjetimo da je specifikacije za respiratore HC VE003 Džaka, samoinicijativno, slala i svojoj prijateljici – anesteziologu iz Travnika Aidi Čorbeg, koja ih je ocijenila kao izvrsne. I ona je ranije saslušana.

 

Radimo posao od 10 miliona, samo da vidimo šta

 

U jednoj od poruka, koje su prezentirane u sudnici, Marić pita Hodžića da li je dobio odgovor iz Vlade, na šta mu on odgovara: “Brate čekam njih. Zovem te brzo. Radimo posao do 10 miliona samo da vidimo šta”.

Tužilac Hukeljić je naglasio da se s ovim dokazuje da je Hodžiću bio poznat iznos novca koji će biti isplaćen za nabavku respiratora.

Prezentirana je i poruka u kojoj Marić šalje jednu fotografiju (bila je zamagljena, ali se pretpostavlja da je na njoj prikazana slika Fadila Novalića sa TV-a) i ispod piše:”Gdje god pogledaš Fadil”.

Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega".

Marić: “Šta bi na kraju. Moji me ubiše”.

Hodžić: “Neka tuku, isplatiće se. Ma brate nestručni ljudi. Gore nego ja, a kupuju opremu”.

U nastavku komunikacije Hodžić piše: “Ići ćemo sa invazivnim. Sutra ako ne dobiješ pare dobit ćeš papir kao garanciju da nam to mogu čuvati. U petak će sigurno ići novac. Garanciju od države ćeš imati”.

Marić: Džaba to Kinezima. Jedino pismo od Ministarstva zdravstva.

Tužilac je prezentirao i komunikaciju Hodžića sa premijerovom sekretaricom Džakom, a na okolnosti nabavke respiratora HCVE003. O ovome je također svjedočila Džaka, kao i o danas prezentiranom pismu namjere. Podsjetimo, Hodžić je urnek za pismo namjere dobio od Marića, a dalje ga je proslijedio Novalićevoj sekretarici. Na osnovu tog urneka napisano je pismo namjere za nabavku 100 respiratora HCVE003, koje potpisuje Novalić, a koje je proslijeđeno Mariću. Do realizacije, kako smo ranije naveli, nije došlo.

Tužitelj je, također, iznio iniz prepiski kojima, kako tvrdi, dokazuje da je Federalni štab Civilne zšatite donio odluku o nabavci medicinske opreme, a da nisu znali koja oprema se nabavlja, a sve kako bi, dalje navodi tužilac, obezbijedili sredstva u cilju zaključivanja ugovora s prethodno izabranom “Srebrenom malinom”.

 

Odbrana traži zaštitu od iskazivanja drskosti

 

Nakon ovoga tužilac je, po ko zna koji put, upozoren da ne izvodi zaključke već dokaze. Na ovo je reagovao tužilac Đermin Pašić tvrdeći da se “ovdje govori o tome da se Vijeću ne sviđa način na koji tužioci iznose dokaze”. Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović na ovo je odgovorila tužitelju da “ne dopušta da priča nešto što nije tačno”.

Odbrane su i danas mnogo puta prekidale izlaganje tužilaca ulaganjem prigovora, a jedan od tih prigovora se odnosio na to da tužioci uz predstavljanje dokaza vrše i analizu tih dokaza, što prema njihovoj tvrdnji, nije u skladu sa ZKP-om.

Upravo zbog prigovora, za koje tužioci smatraju da se namjerno ulažu kako bi se prekinula hronologija izlaganja materijalnih dokaza, i danas je dolazilo do “verbalne prepirke” između Tužilaštva i odbrana.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović zamolila je Sudsko vijeće da “odbranu zaštite od iskazivanja drskosti u sudnici i van sudnice”.

Suđenje se, izlaganjem materijalnih dokaza, nastavlja sredinom maja.

(zurnal.info)