Bolnica Srbija:Šeranić i Kusturić parafirali nezakonitu isplatu plata

Istražujemo

Bolnica Srbija: Šeranić i Kusturić parafirali nezakonitu isplatu plata

Osim što je isplatom samo neto plata u bolnici „Srbija“ posrijedi ponovno grubo kršenje Zakona o radu RS, direktor u milionske dugove posrnulog Fonda zdravstva Dejan Kusturić i novoimenovani ministar zdravlja Alen Šeranić, slučajno ili namjerno, zaboravili su da FZO RS novac zdravstvenim ustanovama isplaćuje isključivo po osnovu obavljenih usluga. Kusturić tražio da se u dokumentu ne navodi njegovo prisustvo.

Šeranić i Kusturić parafirali nezakonitu isplatu plata
Foto: BN TV

Što ja počeh - ti produži! Još smo dužni - ti oduži!

Novi ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić Zmajeve stihove shvatio je kao profesionalni moto pa krenuo stopama prethodnika Dragana Bogdanića. U bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu 26. decembra stavio je potpis na novu nezakonitost. Ljekarima će novembarsku i decembarsku platu, bez poreza i doprinosa, isplatiti niko drugi do Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Uz Šeranićev, na dokumentu koji je u posjedu Žurnala, stoji i potpis direktora Fonda Dejana Kusturića i direktora „Srbije“ tada u ostavci Gorana Todorovića. FZO se obavezuje da će najkasnije do 4. januara naredne godine isplati tranšu od oko 800.000 KM, a menadžment bolnice da će ovaj novac isplati na račune medicinara.

Štrajk je tako ponovo odgođen, a najkasnije do 15. februara trebalo bi da otpočnu pregovori sa novom Vladom RS u vezi sa problemima u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Izvori Žurnala tvrde da je Kusturić, svjestan da čini još jednu u nizu nelegalnih radnji, molio da se u zapisniku sa sastanka za mirno rješavanje spora ne navodi njegovo ime, ali ni činjenica da je tranša namijenjena za isplatu plata, što su štrajkači odbili.

U čemu je problem?

Osim što je isplatom samo neto plata posrijedi ponovno grubo kršenje Zakona o radu RS, direktor u milionske dugove posrnulog Fonda zdravstva i novoimenovani ministar, slučajno ili namjerno, zaboravili su da FZO RS novac zdravstvenim ustanovama isplaćuje isključivo po osnovu obavljenih usluga.

„Koliko će koja bolnica dobiti sredstava od Fonda zavisi od broja pruženih usluga“, kategorično je prošle godine, kada su iste probleme imali radnici dobojske bolnice, tvrdio Kusturić.

Međutim, ovog puta se pokazalo da, u republici u kojoj i same institucije zaobilaze zakone i utvrđene procedure, samo štrajkovi i pobune imaju efekta. Rješenje se, zakonito ili nezakonito, uvijek nađe. Tako će medicinari iz “Srbije” prvi među svim ljekarima u RS dobiti decembarske plate jer su zaprijetili kolektivnim godišnjim odmorom.

 

Dobro upućen izvor naše redakcije ističe da su bili spremni da zbrinu pacijente iz “Srbije” i stave ključ u bravu. Predstavnike institucija koji vode računa o devastiranom zdravstvenom sistemu u RS trebalo bi da zebrine i činjenica da čak 57 specijalista iz “Srbije” u svakom momentu može da napusti ovu zdravstvenu ustanovu jer su im zaposlenja i plate veće za čak 1.500 KM ponuđene u bolnicama i domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Da li su o tome razgovarali ministar Šeranić i novoimenovani vršilac dužnosti direktora bolnice Nebojša Šešlija, inače kadar vladajućeg SNSD-a, ostala je tajna. U saopštenju je navedeno da je tema sastanka bila “unapređenje rada ‘Srbije’ i preseljenje u novi objekat” koji građane RS košta 54,5 miliona KM.

Bogdanić obećao pa pobjegao u direktorsku fotelju “Banje Vrućice”

Prethodni ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić još početkom decembra zaposlenima u “Srbiji” obećao je isplatu zaostalih plata, ali bez uplate poreza i doprinosa. Izvukao se napomenuvši da sve obaveze neće biti riješene do kraja godine, već naredne, kada bi problemima medicinara, ako bude raspoložena, trebalo da se bavi nova Vlada.

„Dogovoreno je da do sredine februara naredne godine počnu razgovori o načinu rješavanja problema poreza i doprinosa. To je prioritet Vlade Republike Srpske“, kazao je tada, a onda se vratio na mjesto direktora “Banje Vrućice”.

Njegova fotelja u banji bila je u statusu mirovanja dok je oko pet godina obavljao funkciju ministra. Izabran je na period od pet godina i naslijedio je Aleksandra Radoševića.

Za nelegalnosti u “Srbiji” i loše rukovođenje zdravstvenim sistemom zasad ga niko ne tereti.