Nakon pisanja Žurnala o prevari sa zaštitnim maskama:SIPA podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nakon pisanja Žurnala o prevari sa zaštitnim maskama: SIPA podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima!

Pripadnici SIPA-e prijavili dvije osobe i dvije firme zbog malverzacija s medicinskom opremom i pranja 300.000 eura. Za taj iznos je oštećena firma iz jedne od zemalja Evropske unije. Žurnal je ranije istražio sve detalje ove prevare u vezi s nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme u Sloveniju, a iza koje stoji presuđivani biznismen iz Zenice Sead Žilo

SIPA podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima!

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranja novca u vezi s krivičnim djelima prevare u privrednom poslovanju i prevare.

Prethodno je provedena istraga zbog postojanja sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo pranja novca u iznosu od 300.000 eura, te da su za taj navedeni iznos oštetili firmu iz jedne od zemalja Evropske unije u vezi s nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Žurnal je ranije istražio sve detalje ove prevare iza koje stoji presuđivani biznismen iz Zenice Sead Žilo.

ŽILO OBEĆAO ISPORUČITI TRI MILIONA ZAŠTITNIH MASKI, PA NESTAO

Podsjetimo, prvo je ministar odbrane Slovenije Matej Tonin rekao kako je „kompanija čiji je direktor Emir Begović iz Bosne obećala isporučiti tri miliona maski“.

„To je bila klasična prevara. Policija će takve slučajeve rješavati ovih dana. Dobra stvar je što država nije platila ništa za ove maske“, rekao je tada Tonin.

Novinar Žurnala kontaktirao je Emira Begovića koji je rekao da je njega prevario Sead Žilo, te da je on trebao isporučiti te maske.

Kako je rekao Begović, njegova kompanija je sklopila ugovor sa slovenačkom firmom Labena d.o.o. o isporuci 3,8 miliona maski. Osim toga, s istom firmom Begovićeva kompanija Global Promet sklopila je i ugovor o isporuci 10 miliona maski.

Na osnovu tog, drugog ugovora, Begović je naplatio 300.000 eura od kompanije Labena iz Slovenije. Kao podizvođača odabrao je firmu Windsor Group iz Zavidovića čiji je direktor Sead Žilo iz Zenice.

Kako je Begović tvrdio, uplatio je 10.000 maraka avansa na osnovu predračuna, a od tada mu se Sead Žilo više nije javljao.

S druge strane, Žilo je novinaru Žurnala rekao kako se tu petljalo“ i da „nikad niko nije napravio nikakav ugovor“.

Emir Begović je Žurnalu ustupio predračun kojeg mu je 17. marta izdala firma Windsor Group d.o.o. Prema tom predračunu, Windsor je trebao firmi Global promet d.o.o. Miričina kod Gračanice isporučiti 3.688.000 komada zaštitnih maski. Cijena je bila 4,3 miliona maraka. Nešto ranije je izdata još jedna faktura o isporuci 354.000 komada maski

Sve je to, na kraju, trebalo završiti u Sloveniji, preko firme Labena čiji je direktor Borut Čeh.

Iako je prethodno negirao da išta ima s ovim poslom, Žilo je kasnije potvrdio da ga je Emir Begović obavijestio da mu je uplatio 405.000 maraka za maske. Novac, ipak, nije „legao“ na račun firme.

„Novac nije prošao, jer je bilo kasno. Jutros sam ga stornirao i hvala Bogu da mu nisu legle pare, jer je stvarno sada prevarant“, pojasnio je tada Begović.

Spomenimo i to da je SIPA aktivnosti na dokumentiranju prijavljenih krivičnih djela započela i provela na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom s nadležnim organima iz inozemstva te je u toku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizička i četiri pravna lica s područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

(zurnal.info)