dokumentovan organizirani kriminal:SIPA prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja novca

Istražujemo

dokumentovan organizirani kriminal: SIPA prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja novca

Izvještaj koji je SIPA, u aprilu 2016. godine, podnijela protiv 14 osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca nalazi se u Tužilaštvu BiH, kod tužitelja Olega Čavke. Hodović, Harbinja, Memija i direktor Comtrade Distribution Adnan Subašić prijavljeni da su na osnovu fiktivnih faktura utajili direktne i indirektne poreze, te oprali najmanje 4 miliona maraka. Gordan Memija priznao da je imao veze sa članovima narko kartela “Tito i Dino”

SIPA prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja novca

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je Gordana Memiju, Alema Hodovića, Adnana Harbinju, Nedeljka Eleka i još deset osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca. Izvještaj SIPA-e podnesen je 13. aprila 2016. godine Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, ali je spis nakon toga preuzelo Tužilaštvo BiH i dokumenti se nalaze se kod državnog tužioca Olega Čavke.

Brojne fiktivne firme

Žurnal je, podsjećamo, nekoliko puta objavljivao da su Memija, Hodović i Harbinja umiješani u organizovani kriminal i pranje novca, te da su povezani sa jednim od najvećih narko kartela na svijetu kojim iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin. Memija i Hodović su demantovali navode Žurnala, ali su u svojim reakcijama priznali da su imali kontakte sa članovima kartela “Tito i Dino” koji, prema dokumentima holandskog tužilaštva iz Brede, u Evropu iz Južne Amerike uvoze tone kokaina. Međutim, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kojeg je SIPA dostavila nadležnim tužilaštvima dokazuje da su se Memija i Hodović godinama bavili pranjem novca. Osim toga, dokaze o pranju novca pravosudnim je institucijama dostavila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja je izvršila kontrolu poslovanja Memijinih i Hodovićevih firmi, te pronašla desetine fiktivnih faktura putem kojih su oprani milioni maraka.

Osim Alema Hodovića, Gordana Memije, Adnana Harbinje i Nedeljka Eleka, SIPA je zbog organizvanog kriminala i pranja novca prijavila Emiru Husić, direktora Comtade Disztribution Adnana Subašića, zatim Dinu Kršlaka, Sanina Avdića, Milenka Eleka, Dragana Gluhovića, Đorđa Antonića, Marka Purkovića, Dragana Kojića te Arijanu Čengić Karalić. Istragu protiv ove organizovane kriminalne grupe prvo je, kako smo naveli, provodilo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

"Alem Hodović u svojstvu vlasnika odgovornog lica IN Media doo Sarajevo, u periodu od 27.11. 2013. godine i Office media service doo Sarajevo u periodu od 2014. godine sačinio je lažne račune za usluge koje nisu stvarno izvršene za privredna društva Megasun doo Pale, Vimera doo Pale, Nedomex doo Pale, Daž doo Zvornik i druge, a zatim u svojstvu vlasnika i odgovornog lica preduzeća Regus doo Sarajevo, za lažno prikazane usluge koje nisu izvršene, sačinio račune Regus doo Sarajevo za svoja vlastita privredna društva In Media, Office media service, kao i za Com Trade Distribution d.o.o., FOTO Art d.o.o. Sarajevo, Tehnoprom, Innovatio, Office com, Udruženje MI, Univerzitet SSST, Sloga S doo Žepče, Ladis doo, Ednil doo, Communis media, Fonex doo, Gender Centar nakon čijih plaćanja je istog dana cijele ili skoro cijle uplaćene iznose podizao u gotovini sa računa više banaka, pa ih prebacivao na svoje račune, račun svoje supruge Lehle Čamdžić Hodović, rođene sestre Lejle Hodović, drugoprijavljenog Adnana Harbinje, Dine Kršlaka i drugih, te je ostvario dohodak po osnovu kojih mu je Poreska uprava Federacije BiH utvrdila dodatne obaveze za dohodak u ukupnom iznosu od 4,1 milion maraka", navedeno naredbi o istrage protiv Alema Hodovića, Memije i drugih.

Desetine miliona prometa

Porezna uprava FBiH je tako utvrdila utaju direktnih poreza za oko 4,1 milion maraka, što znači da je ova grupa imala promet veći od 40 miliona maraka. Osim direktnih poreza, Hodović, Memija i drugi su, prema zapisnicima Uprave za indirektno oporezivanje, na osnovu lažnih faktura utajili i PDV. Kao dio ove grupe prijavljen je i biznismen Nedeljko Elek, koji je blizak Miloradu Dodiku.

"Činjenica je da se u konkretnom slučaju radi o korištenju lažnih faktura o navodno pruženim uslugama, u povezanom lancu prometa u kome učestvuju, s jedne strane, subjekti koji su nedostupni kontrolnim organima UIO tzv. fantom preduzeća i, s druge strane "regularni" subjekti - krajnji korisnici u lancu - COmtrade Distribution, Foto Art, OMS, Communis-Media S, Club Aparthotel Vučko Pale, Innovattio Glass Sarajevo, Vimera d.o.o, Banja Luka, Nedomex Pale, Megasun Pale, Daž Zvornik, Regus d.o.o., Tehnoprom, Office com Sarajevo, SPanich Market Sarajevo, Fortuna Digital Sarajevo, Udruženje Plan B, SSST Sarajevo, Udruženje MI Sarajevo, Undruženje Bonaventura Sarajevo", navedeno je u izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Najveći dio posla u okviru ove kriminalne skupne obavljao je "biznismen" Alem Hodović koji je, prema dokumentaciji koju je Žurnal ranije objavljivao, imao direktne poslovne veze sa Mirzom Gačaninom, članom narko kartela “Tito i Dino”, kojeg zbog trgovine kokainom i pranja novca potražuje holandsko pravosuđe. Također, vlasik firme “Foto Art” Gordan Memija u svom prvom demantiju objavljenom na svom facebook profilu potvrdio da je blizak prijatelj majke Edina Gačanina, vođe narko kartela “Tito i Dino” kojeg istražuje i američka DEA zbog trgovine tona kokaina iz Južne Amerike.

(zurnal.info)