Portal Pratimo tendere iznio katastrofalne podatke:Skoro 90% javnih nabavki u BiH je rizično, korupcija je sistemski razvijena!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Portal Pratimo tendere iznio katastrofalne podatke: Skoro 90% javnih nabavki u BiH je rizično, korupcija je sistemski razvijena!

Skoro 90% praćenih javnih nabavki označeno je kao rizično, istaknuto je danas na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen monitoring izvještaj o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala PratimoTendere. Istraživanja pokazuju da je svaki tender za nabavku automobila namješten!

Skoro 90% javnih nabavki u BiH je rizično, korupcija je sistemski razvijena!
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen monitoring izvještaj o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala PratimoTendere (www.pratimotendere.ba)

Kako je istaknuto, u izvještaju su predstavljeni rezultati praćenja 5.426 postupaka javnih nabavki, u periodu od 1. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. godine, u ukupnoj vrijednosti od preko 138 miliona maraka. Rezultati pokazuju zabrinjavajuće, negativne trendove koruptivnosti, diskriminacije i netransparentnosti u provođenju javnih nabavki.

„Cilj ovog projekta jeste da se građani direktno uključe u borbu protiv korupcije, jer se korupcija u Bosni i Hercegovini najviše osjeti na njihovoj koži. Građani BiH su žrtve korupcije. Javne nabavke su jedan od glavnih izvora, generatora korupcije u BiH, što je sasvim i logično jer je tu novac, tu su sredstva. Mi smo ukazali na one javne nabavke koje su rizične, tj. koje su podložne korupciji“, rekao je Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize (CRMA).

 

 

On je istakao i kako podaci nisu ohrabrujući, tačnije katastrofalni su. Konkretno, od ukupnog broja praćenih javnih nabavki (5.426 postupaka), 88,68% je označeno kao rizično! Ovaj izrazito visok procenat rizičnih javnih nabavki ukazuje na trend kontinuiranog kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH i dobrih praksi transparentnosti.

 

 

Karić je dodao i da je jasno da je korupcija u BiH sistemski razvijena i da političke elite ne žele da to riješe: „Te izmišljene priče, izmišljeni problemi koje političari svaki dan nameću neće im još dugo moći prolaziti. To su nametnuti problemi, a pravi problemi su ovo o čemu mi danas govorimo.“

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere spomenuo je i određene konkretne primjere: 

„Trendovi govore da oko 30% ugovornih organa koje smo pratili ima problem s nezakonitim planiranjem javnih nabavki. Na primjer, Visoko sudsko i tužilačko vijeće je tek krajem godine objavilo plan nabavki. Prvo su potrošili sredstva, pa su objavili plan“, istakao je on dodavši kako se zloupotrebe bilježe i kod cijepanja nabavki na manje transparentne postupke, pogodovanja određenim ponuđačima, te je istakao da istraživanja pokazuju da je svaki tender za nabavku automobila namješten!

 

 

Na konferenciji su istaknuti i pozitivni primjeri, a uručena su i priznanja „Zelena zastavica“ određenim ugovornim organima. Na ovaj način simbolično se odalo priznanje javnim ustanovama, institucijama i preduzećima koja su iskazala dobru praksu u provođenju javnih nabavki.

Priznanje „Zelena zastavica“ za zakonitu i dobru praksu planiranja javnih nabavki uručeno je ugovornom organu JP „Mostar bus“, priznanje za pripremanje tenderske dokumentacije dodijeljeno je JP „Putevi“ Brčko, a priznanje za uredno praćenje realizacije ugovora uručeno je JU „Gerontološki centar“ Banja Luka.

 

 

Podsjetimo, PratimoTendere je portal za praćenje i otkrivanje rizičnih javnih nabavki, odnosno netransparentnih, nezakonitih, diskriminatornih, koruptivnih javnih nabavki. Portal je razvijen na posebnoj metodologiji i softverskom algoritmu, kao inovativan alat za otkrivanje elemenata korupcije u javnim nabavkama, te omogućava identifikovanje rizičnih javnih nabavki, prezentaciju uočenih neregularnosti, prijavu sumnjivih javnih nabavki i komunikaciju sa korisnicima. Portal putem zelenih, žutih i crvenih zastavica identifikuje i signalizira koje javne nabavke su rizične.  

Udruženje CRMA i portal PratimoTendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a koji realizuju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(zurnal.info)