SBB-OV UZBUNJIVAČ U AKCIJI:Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić osuđivan zbog nasilja u porodici

Istražujemo

SBB-OV UZBUNJIVAČ U AKCIJI: Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić osuđivan zbog nasilja u porodici

Redžep Salić 2016. osuđen je zbog nasilja u porodici nad tadašnjom suprugom. Dvije godine kasnije kazna mu je brisana iz kaznene evidencije, nakon čega je imenovan za direktora Zavoda Pazarić

Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić osuđivan zbog nasilja u porodici
FOTO: Privatni fb arhiv


Bivši direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić 2016. godine osuđen je zbog nasilja u porodici. Salića je Općinski sud u Gračanici proglasio krivim jer je zlostavljao tadašnju suprugu i izrekao mu uvjetnu osudu od tri mjeseca zatvora, istovremeno utvrdivši da kazna neće biti izvršena ako optuženi u roku od godinu dana po pravosnažnosti presude ne izvrši novo krivično djelo. 

Saliću će kazna biti brisana iz kaznene evidencije, samo dvadesetak dana nakon što je raspisan konkurs za izbor direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Nakon brisanja, smatra se – neosuđivanim. 

Konkurs za izbor direktora objavljen je 6. novembra 2018. Sud u Gračanici rješenje o brisanju uvjetne osude Redžepu Saliću donio je 30. novembra 2018. Brisanje je provedeno u kaznenoj evidenciji Policijske uprave Sarajevo:

-Prema odredbi člana 125. stav 7. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine propisano da se brisanjem osude iz kaznene evidencije počinitelj krivičnog djela smatra neosuđivanim – kažu u Općinskom sudu Gračanica. 

Kako se Salić sada smatra neosuđivanim, u ovom sudu Žurnalu nisu željeli ustupiti presudu na uvid, čak ni pod uslovima potpune anonimizacije žrtve i njenog identiteta, kojeg ni u kom slučaju ne bismo ni objavili. Ne smatraju ovaj slučaj “javnim interesom”. 

Redžep Salić u razgovoru sa novinarima Žurnala u jeku “afere Pazarić” potvrdio je da je slučaj vođen, ali i naveo kako je oslobođen, te da je bila riječ tek o sitnim finansijskim iznosima sudskih troškova koje je trebao namiriti. U vrijeme nastajanja teksta odbio je dati detalje iz presude, rekavši kako i ne zna gdje se ona nalazi. 

Federalna vlada Redžepa Salića imenovala je na poziciju direktora Zavoda 18. aprila 2019. Nakon što je smijenjen sa pozicije direktora Zavoda, Salić se, tvrde izvori Žurnala, vratio u Fond za zaštitu okoliša FBiH u kojem je radio prije obavljanja čelne funkcije u Pazariću. Direktor Fonda Fuad Čibukčić član je iste stranke kao i Salić – SBB-a.
(zurnal.info)