Strah od kritike:SNSD PROTIV DRUŠTVENIH MREŽA: Twitter i Facebook moraju pasti!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

SNSD PROTIV DRUŠTVENIH MREŽA: Twitter i Facebook moraju pasti!

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić najavio da će, ako zakon bude usvojen, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti zakona, s obzirom da Ustav RS garantuje slobodu izražavanja mišljenja

SNSD PROTIV DRUŠTVENIH MREŽA: Twitter i Facebook moraju pasti!

Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske nije danas podržao prijedlog predsjedavajućeg ovog Odbora Branislava Borenovića iz Partije demokratskog progresa (PDP) da novi Zakon o javnom redu i miru bude povučen sa sutrašnje sjednice entitetskog parlamenta.
 
“Zakon o javnom redu i miru, sa pratećim izjavama, prošao Odbor za EU integracije glasovima vladajućih poslanika. Dobro došli u Sjevernu Koreju”, objavio je na svom Twitter profilu Borenović.

On je naveo da su protiv prijedloga o povlačenju zakona, kojim se pojam “javno mjesto” proširuje i na društvene mreže, glasala četiri člana Odbora iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), među kojima i Igor Radojičić, da su tri člana iz opozicije podržala njegov predlog, dok se Adam Šukalo iz Napredne Srpske, koja je takođe članica vladajuće koalicije, suzdržao od glasanja.

ZAKON MORA PROĆI

Tokom sjednice, koja je na traženje Kluba novinara Banjaluka bila otvorena za javnost, Radojičić je optužio Borenovića da je doveo javnost u zabludu, ustvrdivši da prijedlog Zakona o javnom redu i miru uopšte nije na dnevnom redu Odbora za evropske integracije.

Odbijanje Borenovićevog prijedloga opravdao je i tvrdnjom kako Odbor za evropske integracije ne razmatra sam zakon, već izjavu o njegovoj usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom.

Na stranu procedure i tehnička pitanja: da li je šija ili je vrat, da li je sporan zakon, njegovo obrazloženje ili izjava o usklađenosti za evropskim standardima, notorno je da su predstavnici vladajuće koalcije u skupštinskom Odboru postupili po naređenju “odozgo” da zakon mora proći tu zapreku, kako bi se našao u parlamentu i bio usvojen. Po svaku cijenu i pored upozorenja novinarskih udruženja, dobrog dijela javnosti i OESC-a.

U javnosti se prethodnih dana mnogo polemisalo o novom Zakonu o javnom redu i miru, a novinarska udruženja iz BiH i RS su konstatovala da je cilj donošenja ovakvog zakona  ograničavanje slobode putem interneta, kao i kažnjavanje korisnika društvenih mreža i posjetilaca visokim novčanim i zatvorskim kaznama.

Uz predloženi zakon, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS je dostavilo izjavu o stepenu usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom, u kojoj se navodi da je taj zakon “neprimjenjiv”, odnosno da ne postoje izvor prava za donošenje ovog zakona u evropskom zakonodavstvu, zbog čega nacionalna zakonodavstva mogu samostalno da regulišu tu oblast.

Borenović, međutim, tvrdi da to nije istina i da će usvajanjem ovog zakona biti prekršene četiri evropske konvencije i deklaracije, među kojima je i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić najavio da će, ako zakon bude usvojen, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti zakona, s obzirom da Ustav RS garantuje slobodu izražavanja mišljenja. Opozicija je najavila da će napusti skupštinsku salu tokom glasanja o ovom zakonu.

STRAH OD DRUŠTVENIH MREŽA

Zalud sva upozorenja, primjedbe, reakcije…, vladajuća garniture u Republici Srpskoj ne odustaje od donošenja rigidnog zakona. Izvan svake razumne sumnje, cilj vlasti je da donošenjem ovog zakona ugrozi slobodu izražavanja i da ograniči iznošenje kritičkih stavova, posebno o pripadnicima vladajuće elite i najvišim funkcionerima Republike Srpske.

Namjera vlasti je da donošenjem zakona zastraši, ne samo novinare i medije koji nisu pod kontrolom režimskih komesara, već i korisnike interneta, uključujući i one na društvenim mrežama Twiter i Facebook, i  upozori ih da vode računa o onome što na tim mrežama objavljuju. Jer bi, u suprotnom, mogli biti izloženi kaznama, novčanim, ali i zatvorskim.

Posebno pitanje je zbog čega vlast ne odustaje od ovog zakona, koji je antidemokratski, anticivilzacijski i koji će, ako bude donesen, Republiku Srpsku u širim, regionalnim i međunarodnim okvirima, kompromitovati i svrstati u red totalitarnih sistema?!!

Odgovor leži, ne u snazi i samouvjernosti vladajućeg establišmenta, već, naprotiv, u njihovoj ranjivosti, slabosti i spoznaji da je rejting vladajuće partije svakim danom sve niži, kao što je svakim danom sve veće nezadovoljstvo puka, suočenog sa nemogućnošću da podmiri i osnovne životne potrebe.

Nema dileme, vodilja vlasti u ovom slučaju je strah, jer se vlast u Republici Srpskoj plaši socijalnog bunta, a cijeni da bi nukleus otpora režimu mogao biti uspostavljen, a potom i proširen, upravo sa društvenih mreža. Koje do sada, za razliku od većine medija u RS, nisu mogli kontrolisati.

(zurnal.info)