Na rubu propasti:Sporazum sa rudarima je samo još jedna farsa Vlade FBiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Na rubu propasti: Sporazum sa rudarima je samo još jedna farsa Vlade FBiH

Iako je postignut dogovor i potpisan sporazum, rudari i sindikat su morali vršiti dodatni pritisak da bi došlo do njegove realizacije, odnosno isplate plaća i toplog obroka

Sporazum sa rudarima je samo još jedna farsa Vlade FBiH

 

Vijest da je Porezna uprava FBiH, nakon sporazuma potpisanog između Sindikata radnika u rudnicima i Vlade FBiH, odnosno Elektroprivrede BiH, odblokirala račune i da su rudarima RMU Zenica i Breza isplaćene januarske plaće i topli obrok, prije desetak dana je odjeknula u medijima.  

No, da je sve tako bajno i nije. Saznajemo da su rudari i sindikat, uprkos sporazumu, morali vršiti dodatni pritisak kako bi se ove stavke i realizirale.

 

Vrijeme je za ozbiljne mjere

 

“Ako smo se usaglasili i potpisali sporazum ne vidim razlog zbog kojeg mi naredna dva dana moramo vršiti dodatni pritisak da bi se realizovalo nešto što se već usaglasilo kroz socijalni dijalog, i što je javnost ispratila. Ako će se na ovaj način rješavati određena pitanja, onda se postavlja pitanje koju svrhu ima socijalni dijalog”, izjavio je nedavno za Žurnal predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Neke od tačaka sporazuma odnosile su se i na procese reorganizacije i restruktuiranja u rudnicima i one su već u toku.

“Elektroprivreda se obavezala za izradu kompletnog dopunskog plana rada za oba rudnika do kraja 2021. godine”, dodao je Husić.

 

Da li su s ovim problem rudara riješeni?

 

“Problemi nisu riješeni. Ma kakvi, ispred nas je opet svakodnevna borba i rad. U šta ovo više prerasta mi ne možemo definisati. Koliko smo samo energije uložili da se sve realizuje. Vrijeme je za ozbiljne mjere. Prvo treba ispitati opredjeljenje i odlučnost svih aktera po pitanju reorganizacije i restrukturiranja i da li mi imamo finansijske kapacitete za takav jedan ozbiljan proces”, navodi Husić. Dodao je da je ova situacija najbolji pokazatelj da je sistem u teškom sukobu sam sa sobom.

Rudari RMU Zenica i Breza su, podsjetimo, stupili u generalni štrajk prije dvije sedmice što je samo još jedan u nizu dokaza višegodišnjeg nemara nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u Federaciji BiH. Pravo stanje na vidjelo je izašlo nakon što je Porezna uprava FBiH u decembru prošle godine, zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, blokirala račune RMU Zenica i Breza. Osim što su im životi svakodnevno ugroženi od momenta kada siđu u jame rudari su se suočili i sa situacijom da ne mogu dobiti ono što su pošteno zaradili. Za njih su glavni krivci za ovakvo stanje, a kako su i sami izjavili, ministar Nermin Džindić, premijer Fadil Novalić i direktor Elektroprivrede Admir Andelija, ali i svi ostali koji su te funkcije obavljali od 2009.

Porezna uprava je zeničkom i brezanskom rudniku račune odblokirala 22. januara na samo jedan dan kako bi se isplatile decembarske plate. Nakon toga, računi su opet blokirani. Obećanje da će se “nešto” riješiti do 1. februara nije ispunjeno. Niko od nadležnih nije imao sluha za njihove probleme i jedino što im je bilo preostalo jeste – štrajk.

Prvo je 20 zeničkih rudara počelo sa štrajkom glađu nakon čega je uslijedio generalni štrajk, a sve je zaustavljeno sporazumom potpisanim 15. februara.

Na pitanje da li se može ponoviti scenarij od 22. januara, Husić navodi da će računi ostati deblokirani, te da će imati uslove na terenu da se obezbijedi minimum potreba po pitanju repromaterijala i opreme za izvođenje rudarskih radova u oba rudnika.

Oba rudnika, također, trebaju potpisati ugovor o reprogramu dugovanja na 10 godina i tek nakon toga znat će se kolika će im biti mjesečna rata koju trebaju uplaćivati na račun Porezne uprave FBiH.

 

Zatvaranje rudnika

 

Nekadašnji predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica Mehmed Oruč smatra da je do potpisanog sporazuma došlo samo kako bi se smirile uzburkane strasti u Federaciji.  

Smiri malo rudare, daj im plaću…, čisto sumnjam da su napravili reprogram za narednih 10 godina. Nemaju oni toliko sredstava da bi u tome uspjeli, jer treba im milion mjesečno da daju reprograma, dva miliona za plate, a gdje je ostalo. To je ipak samo bila jedna farsa od Vlade, a idu na zatvaranje rudnika”, navodi Oruč, dodavši da je postojalo rješenje.

Prema njegovim riječima prije njegovog penzionisanja bio je sporazum sa Vladom FBiH, gdje je dogovoren obnovljivi izvor jedan fening po domaćinstvu, po kilovatu.

“Nažalost, aktuelni Sindikat je nasjeo na priču Novalićeve vlade i taj segment su pretvorili u pravcu vjetroelektrana i mini hidrocentrala, koje koriste taj fond koji je ogroman, a bio je idealan za rudare da se rješavaju problemi uplate ili za ne daj Bože nesreća, kada zataji ta proizvodnja. To je bio idealan potez koji je Vlada uradila sa nekadašnjim ministrom Eldarom Trhuljem i tih godina 2014., 2015. i 2016. bilo je pomaka”, navodi Oruč.

Da je za trenutno stanje u rudnicima kriva Vlada Federacije BiH u to nema dileme. Oni su ti koji su rudnike, uostalom kao i sva druga javna preduzeća u FBiH, i doveli na rub propasti s kojeg teško da ima povratka.

 

(zurnal.info)