Pregovaranja načelnika Ljubiše Ćosića:Sportska dvorana u Istočnom Sarajevu poskupjela na 4,7 miliona KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Pregovaranja načelnika Ljubiše Ćosića: Sportska dvorana u Istočnom Sarajevu poskupjela na 4,7 miliona KM!

Na osnovu izvještaja nadzornog organa, načelnik je shvatio da ranije namijenjeni budžetski milioni ovoj firmi nisu dovoljni pa je, javnosti neobjašnjene, “dodatne radove” spreman da doplati 750.500 KM.

Sportska dvorana u Istočnom Sarajevu poskupjela na 4,7 miliona KM!

Sportska dvorana u Istočnom Novom Sarajevu, čija je gradnja 2018. godine procijenjena na 3.993.622 KM, u vremenu pandemije koronavirusa poskupjela je na 4.744.122 KM. Tačno toliko Ljubiša Ćosić, SNSD-ov načelnik opštine, iz budžeta će dati “Jokić-investu” iz Zvornika.

Na osnovu izvještaja nadzornog organa, načelnik je shvatio da ranije namijenjeni budžetski milioni ovoj firmi nisu dovoljni pa je, javnosti neobjašnjene, “dodatne radove” spreman da doplati 750.500 KM.

U korona vremenu glavni način da se ruka zavuče u džep naroda svakako je takozvani pregovarački postupak bez objave obavještenja, što je Ćosić obilato iskoristio. Tender dil sa Ivom Jokićem sklopio je u jeku pandemije, 28. aprila. Prema načelnikovoj komisiji, Jokić je dostavio sve na vrijeme i po zakonu.

TRANSPARENTNOST PO ĆOSIĆU

Ćosić sve radi transparentno pa čak i onda kada na taj način prikriva očit kriminal. Tako je i kod gradnje sportske dvorane odlučio da sve bude javno. Na tender iz septembra 2018. godine pristigle su tri ponude, dvije su bile prihvatljive.

Skuplja je bila 4.496.186 KM, dok je Jokićeva iznosila 3.993.622 KM. Po kriterijumu najniže cijene, ova skuplja za 502.564 KM ne prolazi, već posao dobija Jokić. On će, ispostavilo se, naknadno na osnovu “dodatnih radova” dobiti još 750.500 KM.

Tako sada Jokićeva “povoljnija ponuda” iznosi 4.744.122 KM i skuplja je za 247.936 KM! Zadovoljen je princip transparentnosti, kriterijum najniže cijene, ali i očigledni direktni graditeljski dogovori Ćosića i Jokića.

STRANAČKE VEZE I ODLIV MILIONA

Ako se s poslovnog vidikovca pogleda, jasno su utabane stranački podobne staze. Firma “Jokić-invest” odavno sarađuje s vlašću, a izvori Žurnala navode da je njen vlasnik izuzetno blizak SNSD-ovom gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću.

Kod refernci objavljenih na njenom zvaničnom sajtu priča postaje još jasnija – Jokić je završavao brojne graditeljske projekte za zvorničku “Aluminu”, koja je danas pod istragom zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom. Nakon što se u javnosti saznalo za izvoz prašine od glinice za potrebe nuklearnog programa, Milorad Dodik, lider SNSD-a, je u panici kontaktirao čelnike fabrike i naredio da posao bude obustavljen.   

Osim toga, Jokić je gradio ambulante što je finansiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Informacioni centar Kozara čiju je gradnju platilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, stambene zgrade za ugrožene kategorije stanovništva što je plaćalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS… Njegovi građevinci bili su angažovani i u Rudniku i Termolektrani Ugljevik, angažovao ih je i sam Stevanović za gradnju stanova, “Šume RS”, “Pošte RS” i preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS”.

Među posljednjim neimarskim radovima svakako je i 40 stanova za socijalno ugrožene i raseljene u Višegradu, za šta je Vlada RS dala dva miliona KM.

Nadalje, sistem firmi bliskih SNSD-u savršeno funkcioniše i na posljednjem Ćosićevom tenderu. Osim Jokića, za oko 7.000 KM angažovan je i banjalučki “Projekt”. Upravo nadzorni organ ove firme odlučio je da su dodatni radovi na sportskoj dvorani neophodni.

Većinski vlasnici ovog akcionarskog društva su Miroslav Vujatović, inače bivši direktor Urbanističkog zavoda RS, Borko Đurić, vlasnik preduzeća “GP Krajina” o kojem je Žurnal opširno pisao i bivši predsjednik Privredne komore RS, i Milenko Čičić, nekadašnji vlasnik “Kaldere” i blizak prijatelj Milorada Dodika. “Kalderu” je krajem prošle godine preuzeo “Prointer”, firma u kojoj je “saradnik” Igor Dodik, sin Miloradov.

LJUBIŠI SE SVE MOŽE

Inače, samovolja načelnika Ljubiše Ćosića i bahato trošenje javnog novca odavno je poznato. Pred kamerom Žurnala u aprilu 2019. godine priznao je da će od budžetskog novca za sopstvene potrebe kupiti “Škodu”, koja mu se “pokazala kao odlično auto”.

Kada je Žurnal priču objavio, prijetio je tužbama jer je “dobronamjerno priznao” šta će s novcem naroda. Nikada ih nije podnio, “Škodu” je, dakako, kupio.

Nakon toga, u oktobru prošle godine odlučio je da, takođe, novcem građana sredi dvorište crkve svete Angeline u Topliku. Posao je dodijelio firmi “Iskop”, čiji je vlasnik Petar Maunaga, koji je u crkvene knjige upisan kao kum hrama. Poslovne veze Ćosića i Maunage utabane su kroz gradnju Dečanske ulice u Istočnom Novom Sarajevu, za šta je iz budžeta dato 1,1 milion KM.

Načelnik Ćosić čvrsto sarađuje i sa Nenadom Nešićem, liderom DNS-a i direktorom “Puteva RS” na privremenom radu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Nešić je poznat kao graditelj stambenih zgrada u ovoj opštini, koje prvo niknu pa tek onda budu upisane u Regulacioni plan.

(zurnal.info)