SLUČAJ BINELA KOMERC (Video):Spremi 250 hiljada maraka i sve će biti sređeno!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SLUČAJ BINELA KOMERC (Video): Spremi 250 hiljada maraka i sve će biti sređeno!

Slučaj firme “Binela Komerc” iz Viteza sadrži sve elemente aktuelne slike Bosne i Hercegovine, od pranja novca i utaje poreza, preko moguće korupcije državnih službenika do fiktivnih firmi, prijetnji, ucjena, i u konačnici dugogodišnje istrage bez epiloga

Spremi 250 hiljada maraka i sve će biti sređeno!

 

 

Prije šest godina inspektori Uprave za indirektno oporezivanje kontrolisali su poslovanje firme “Binela Komerc Vitez” te utvrdili porezni dug u vrijednosti od 422.000 KM. Vlasnik Azrudin Sarajlić tvrdi da je nakon radnog vremena dolazio jedan inspektor UIO koji nije obavljao kontrolu, te nakon više razgovora sa direktorom Mirnesom Mrkonjićem na papiru napisao: “250.000 KM spremi i sve će biti sređeno”!

Navodi da je potom na stolu primjetio neke njemu nepoznate fakture kao i pečate raznih firmi. Nakon toga ga je direktor obavijestio kako je u dogovoru sa inspektorom već uplatio 80.000 maraka na račun jedne firme vlasnika Dragana Blaža, a da bi ostatak do 250.000 trebala sutra donijeti jedna osoba kao pozajmicu da isplate inspektora. Uporedo je dio novca, prema tvrdnji direktora, oko 30.000 maraka, dat u gotovini.

Prema Sarajlićevoj izjavi on je odmah sve prijavio SIPA-i. Nakon što je o svemu upoznao njihove inspektore, oni po nalogu državnog tužioca Olega Čavke izuzimaju dokumentaciju i snimke nadzornih kamera. Potom daje izjavu u tužilaštvu kojoj prisustvuje i inspektor iz odjela za istrage UIO. Navodno je tom prilikom dobio obećanje o imunitetu.

 

pismo Gordani crno

 

Sarajlić tvrdi da je godinama potom dug firme dosegao 2 miliona maraka, da je morao zatvoriti pojedine objekte poput benzinske stanice, otpustiti radnike, te da je banka zbog nemogućnosti otplate kredita dio imovine zaplijenila i prodala. Sve što je mogao učiniti kaže, jeste da piše nadležnom tužiocu, glavnoj tužiteljici Gordani Tadić te VSTV-u tražeći da se okonča rad na ovom predmetu, tvrdeći da je žrtva urote i ucjene  jer je odbio platiti mito.

 

benzinska

 

“Moj direktor Mirnes Mrkonjić, za kojeg sumnjam da je saučesnik u svemu, u međuvremenu prelazi raditi kod Dragana Blaža. Dragan pak priča da od slučaja nema ništa, da je sve sredio jednim apartmanom na moru,” kategoričan je Isaković.

“Kakvi apartmani, kakvo mito. Moj je otac izgradio nekoliko apartmana u Trogiru još 1999. godine, koje je odavno prodao. Prava je istina da Sarajlić meni duguje i da je sve izmislio, a ja sam njega prijavio zbog prijetnji. Ja zapošljavam oko 500 radnika kojima sve redovno plaćam. Mrkonjića sam zaposlio da ne ostane na ulici nakon Binele”, tvrdi za Žurnal Dragan Blaž, vlasnik ili suvlasnik nekoliko firmi na području Viteza i Zenice.

 

dragan blaz 4

Dragan Blaž

Istina, Blaž ne spori da je u jednom periodu prethodnih godina bio u novčanim problemima, ali da je sve prevazišao. Zbog Sarajlićeve prijave tužilaštvu jedno vrijeme nije spavao kući, “da djeca ne gledaju ako me dođu hapsiti”, kaže. Podsjeća da su jedno vrijeme dobro sarađivali, da je čak ponekad pomagao da Binela pronađe dobavljače starog željeza što je njena osnovna djelatnost, poput firme Navigator iz Posušja, čije su fakture pristizale u Binelu iz jedne od firmi Blaža.

“To su gluposti, kakvo traženje mita, u to sam vrijeme bio na bolovanju i liječenju izvan Viteza. Nikakve veze s tim nemam, to je lažljivac, može pričati šta hoće, taj je za mene kriminalac,” reći će za Žurnal inspektor UIO kojeg Sarajlić u prijavi optužuje za traženje mita.

Nema sumnje da u poslovanju Binele ima sumnjivih radnji, prije svega u poslovanju sa firmama koje postoje samo formalno, odnosno one koje se žargonski nazivaju fiktivnim. Vlasnik tvrdi da je vođenje posla prepustio direktoru i da on nije kontrolisao te tokove poslovanja. Nije nepoznanica da se otkup starog željeza dobrim dijelom vrši od fizičkih lica, kojima se isplaćuje u gotovom novcu.

“Kada takva firma otkupi staro željezo od fizičkog lica, onda bi morala platiti i 17% PDV-a. Ako je željezo otkupljeno od neke firme, onda ne plaća ulazni PDV, tj plaća samo razliku ulaznog i izlaznog PDV-a. Tada se angažuju firme koje vam dostave fakturu, ne plate PDV, a potom im je teško ući u trag jer su prijavljene na fiktivnim adresama,” objašnjavaju za Žurnal u neformalnom razgovoru djelatnici UIO.  

Činjenica jeste da je Binela poslovala i sa takvim firmama. Žurnal je posjetio lokacije nekoliko onih sa liste koji su navedeni u izvještaju UIO kojeg  posjeduje i Tužilaštvo BiH - Navigator, Egrupa, Eurodrvo, Tamaris, “Global opus”, Klik, Point, Bosnaputevi. Očekivano, na adresama nema ni naznake postojanja navedenih firmi. Jedna od njih, firma Klik, registrovana je na adresi Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu!?

 

fiktive

lažne adrese

Ista firma se navodi kao fiktivna u više kontrola UIO, a jedna od njih se odnosila na utaju PDV-a prilikom trgovine naftnim derivatima, o čemu je Žurnal svojevremeno pisao, ali unatoč tome godinama radi. Naravno, i Binela kao i druge firme kao argument su navodili to što oni ne mogu kontrolisati da li je ta firma platila PDV...

“Predmet je itekako aktuelan i  i obuhvata još četiri povezana slučaja, ogroman je spis, to je sve što mogu reći“, kaže za Žurnal državni tužilac Oleg Čavka na upit zašto godinama nema istrage o slučaju “Binela Komerc”.

Žurnal je u posjedu nekoliko snimaka razgovora aktera ove priče. Jedan od njih objavljujemo kao ilustraciju navedenih detalja, u kojem sudjeluju direktor jedne firme i jedan inspektor UIO, čija su imena poznata redakciji. Razgovor sadrži mnoge elemente aktuelne slike Bosne i Hercegovine, od pranja novca i utaje poreza, preko moguće korupcije državnih službenika do fiktivnih firmi, prijetnji, ucjena, i u konačnici dugogodišnje istrage bez epiloga.

 

">

(zurnal.info)