Obilježavanje Alijinog rođendana:Spremite se za novu štafetu mladosti!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Obilježavanje Alijinog rođendana: Spremite se za novu štafetu mladosti!

Predlažem da štafetu mladosti kroz bosanskohercegovačke gradove pronose lokalni direktori BH Telecoma il Pošte, što im je u neku ruku i posao, ako se slažete. Špalire oduševljenih građana mogli bismo regrutirati iz redova uposlenika javnih preduzeća što bi svemu donijelo i ugođaj porodične topline

Spremite se za novu štafetu mladosti!

Dok Lucifer lagano popušta, Bosanci i Hercegovci sjetno obilježavaju rođendan svog prvog predsjednika.  
Ali, ako smijem da primjetim, rođendan je nekako pao u sjenu Sarajevo Film Festivala što se ubuduće ne bi smjelo dozvoliti.
...

Stoga predlažem da već naredne godine program obilježavanja bude mnogo ambiciozniji. Zašto ne bismo oživjeli divni, stari običaj štafete mladosti koji bismo, uz neznatne preinake, mogli primjeniti i u ovom slučaju?

Predlažem da štafetu mladosti kroz bosanskohercegovačke gradove pronose lokalni direktori BH Telecoma il Pošte, što im je u neku ruku i posao, ako se slažete. Špalire oduševljenih građana mogli bismo regrutirati iz redova uposlenika javnih preduzeća što bi svemu donijelo i ugođaj porodične topline.    

Na kraju svog puta štafeta bi naravno završila u Sarajevu. Centralna manifestacija obilježavanja rođendana mogla bi se locirati na plato ispred BBI centra. Organizaciju bi na tom mjestu preuzela Antidejton grupa koja bi mogla smisliti i kakav prigodan performans, ne mogu ni ja sve sam.  Al ne smije to bit ništa spektakularno, nikakve kosti i žice, možda skroman slet koji bi režirali Haris Pašović ili Avdo Huseinović i u kojem bi učestvovali omladinci i omladinke Patriotske lige i specijalci MUP-a.

Kroz splet patriotskih pjesama vodili bi nas, recimo, Zele Lipovača, Tifa i Tri Hafiza. Na vrhuncu egzaltacije  pročitao bi se sadržaj štafete - kišna dova i zakletva omladinskog ogranka SDA. Recitator bi mogao biti Haris Zahiragić zato što se godinama ističe u raznim vidovima kulturnopolitičkog života.

Za sam kraj programa planirao sam da Šaban Šaulić otpjeva Odu radosti, a ako on bude zauzet zbog prethodno preuzetih obaveza može i Dino Merlin.

Najvažnije je da sve bude dostojanstveno i skromno bošnjački kako je "najvolio", ako se sjećate, naš prvi predsjednik.

Nadam se da će premijer Novalić pronaći merhameta u srcu i prostora u budžetu da sve ovo podrži. Ako ne nađe, nije važno, organizovaćemo donatorsku večeru.

Eto toliko, nadam se da će zvanične institucije uočiti ovaj moj prijedlog i reagirati na vrijeme. Nema žurbe, ove godine smo zakasnili al možemo lagano planirat za narednu. Sad imamo SFF, nije dosadno, izdržaćemo.

Sve do sada napisano možda zvuči kao satira ali sam siguran da će naredne godine bar polovina ovih lupetanja biti realizirana. Nimalo ne sumnjam u to.

Zar već sasvim nadrealno ne izgleda ovogodišnji defile mladih članova SDA sa 78 ljiljana kroz Sarajevo? Zar u zemlji izgriženoj korupcijom, nepotizmom, prijetnjama raspada ne zvuči bizarno njihova izjava - “Najvažnije što nam je predsjednik ostavio su skromnost, državnička mudrost i moralnost”?

Zar Alija Izetbegović već nema svoj mauzolej koji turisti masovno posjećuju?

Zar bivši reis-ul-ulema Mustafa Cerić ne predlaže da se obilježavanje njegovog rođendana naziva “mevludom” iako i sam dodaje da je “riječ mevlud rezervisana samo za našeg Pejgambera Muhameda Alejhisselama”.

Zar nije smiješno što povodom rođendana mediji objavljuju opširan intervju sa Izetbegovićevom unukom koja sama priznaje da joj je žao “što nije imala priliku da bolje upozna dedu i da razgovara s njim o nekim ozbiljnijim i zrelijim temama”, pa uglavnom saznajemo kako je dedo na porodičnim ručkovima bio lijepo raspoložen.

I na kraju, pratite li najave snimanja televizijske serije o Izetbegovićevom životu?

Nakon pročitanog scenarija Bakir Izetbegović je izjavio kako ne sumnja da će serija probuditi emocije kod gledalaca. Svakako, ni ja ne sumnjam u to.

Lik Alije Izetbegovića oživjet će glumci Burak Poyraz (u mladosti) i Yurdaer Okur (starije godine), Alijinu suprugu Halidu glumit će Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića Berke Üzrek, snahu Sebiju Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Izetbegović Dilşad Çelebi. Ne piše ko će igrati Ćele, Cacu, Šaju, Orića, Murata, Halida i Hasana Čengića, Fikreta Muslimovića, silne švercere, tajkune i prevarante, svu tu živopisnu menažeriju koju je okupljao prvi predsjednik.

Da li ste to očekivali?  

Stoga, ništa se ne čudite. Bosna je zemlja čuda, prepatetična čak i za satiru. Spremite se za štafetu mladosti.

(zurnal.info)