Potvrdio glavni tužilac Kajganić:Srbija ne želi da dostavi dokumentaciju o slučaju Dodikove vile
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Potvrdio glavni tužilac Kajganić: Srbija ne želi da dostavi dokumentaciju o slučaju Dodikove vile

U konkretnom predmetu još nismo dobili odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, niti su nam naveli razlog iz kojeg nam ne šalju dokumentaciju koju smo tražili, kazao je novinarima novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić

Srbija ne želi da dostavi dokumentaciju o slučaju Dodikove vile
Dodikova vila na Dedinju

Iako su iz Tužilaštva BiH u nekoliko navrata isticali da imaju dobru saradnju sa Tužilaštvom Srbije, posebno kada se radi o predmetima organiziranog kriminala, ipak su ostali uskraćeni za dokumentaciju koja se odnosi na predmet Pavlović banka u kojem je osumnjičen lider SNSD-a Milorad Dodik. 

Novoimenovani glavni tužilac Milanko Kajganić potvrdio je za medije da Tužilaštvo Srbije odbija da im dostavu ovu dokumentaciju iako su im uputili nekoliko zamolnica i urgencija: „U konkretnom predmetu još nismo dobili odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, niti su nam naveli razlog iz kojeg nam ne šalju dokumentaciju koju smo tražili“. Posljednja urgencija iz Tužilaštva BiH prema Tužilaštvu u Srbiji otišla je prije mjesec. 

Kajganić je još ljetos u Domu naroda Parlamenta BiH, kada se raspravljalo o radu Tužilaštva BiH za 2021., izjavio da „na predmetu pranja novca u vezi sa Dodikovom kupovinom vile rade dva tužioca“ i da se oni u svom radu na tom predmetu suočavaju sa određenim poteškoćama. 

Navodno se te teškoće odnose na odbijanje Tužilaštva Srbije da dostave dokumentaciju. 

Istraga protiv Milorada Dodika, zbog ove afere, pokrenuta je još krajem 2015. i to nakon što je izjavu protiv njega dao vlasnik bijeljinske „Pavlović banke“ Slobodan Pavlović. 
U vrijeme pokretanja istrage na čelu Tužilaštva BiH bio je Goran Salihović, kojem su mediji spočitavali da je istragu otvorio samo formalnosti radi, a ustvari je sve radio da ona ne napreduje. 
Salihović je kasnije i smijenjen, a naslijedila ga je, također, sad već smijenjena Gordana Tadić. 

Činjenica je da je ovaj predmet godinama kupio prašinu u tužilačkim ladicama. I Gordani Tadić se zamjeralo što ne radi ništa na ovoj istrazi, a mediji su pisali da je na sve dosta uticao i današnji Dodikov pravni savjetnik, a bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. 

Dodik je zbog ove istrage u Tužilaštvu BiH saslušavan dva puta – posljednji put u martu ove godine. On je, podsjetimo, vilu na Dedinju kupio 2007., a tvrdio je da je platio novcem od kredita u Pavlović banci. Ispostavilo se da je kredit podigao tek godinu kasnije - 27. juna 2008. Zahtjev za kredit ovjerio je pečatom Vlade RS i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Žurnal je ranije pisao da je dosadašnja istraga pokazala da je Dodik uplaćivao rate u gotovom novcu, za koji se ne zna porijeklo, a ne preko računa, što je uobičajena procedura kod svih kreditnih plaćanja.  

Sumnjiv kredit, zloupotreba pečata, gotovinsko plaćanje, smrt ključnog svjedokaČinjenice o slučaju Dodikove vileSumnjiv kredit, zloupotreba pečata, gotovinsko plaćanje, smrt ključnog svjedoka

Zbog sumnje u pranje novca još 2016. hapšen je i Slobodan Pavlović sa još nekoliko bivših funkcionera. On je bio jedan od ključnih svjedoka protiv Dodika, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Čikagu u decembru prošle godine. 

Žurnal je još 2015. objavio tekst „Dossier vila“ u kojem je detaljno naveden tok prevare u ovom slučaju. Tekst možete pročitati na sljedećem linku.

DOSSIER "VILA": Svi detalji i dokumenti o istrazi protiv Milorada Dodika!KorupcijaDOSSIER "VILA": Svi detalji i dokumenti o istrazi protiv Milorada Dodika!