GLAVNI TUŽILAC O HAPŠENJU MEHMEDAGIĆA I DEBEVCA:Nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH

Aktuelno

GLAVNI TUŽILAC O HAPŠENJU MEHMEDAGIĆA I DEBEVCA: Nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH

Osnov sumnje je već potvrđen, izjavio je glavni tužilac Milanko Kajganić. Radi se o predmetu na kojem je radilo samo Tužilaštvo BiH, dok je SIPA o svemu upoznata samo sat vremena prije donošenja naredbe o hapšenju. Advokatica Vasvija Vidović osumnjičena za sprečavanje dokazivanja jer je iz prostorija SIPA pokušala iznijeti skriveni mobitel osumnjičenog Ranka Debevca

Nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH
Milanko Kajganić

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja. Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić objasnio je da dosad prikupljeni dokazi ukazuju na to da su Debevec i Mehmedagić nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH koji su radili na određenim istragama.

Zbog zloupotrebe položaja uhapšeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagićpredsjednik Suda BiH i bivši direktor OSA-eZbog zloupotrebe položaja uhapšeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagić

Upitan da li se to odnosi i na predmet „Respiratori“ odgovorio je da u ovoj fazi ne može govoriti o konkretnim predmetima, ali da su osnovi sumnje već potvrđeni i da se navedeno dešavalo u periodu od 2020. godine. Ova istraga je pokrenuta na osnovu informacija iz više izvora, a jedan od tih izvora je i informacija State Departmenta. Podsjetimo, Mehmedagić  se od ranije nalazi na američkoj crnoj listi, a jedan od razloga jeste nezakonito prisluškivanje.

Pretpostavlja se da će postupajući tužilac za obojicu osumnjičenih zatražiti određivanje jednomjesečnog pritvora.

„Radi se o predmetu Tužilaštva BiH i sa predistražnim radnjama nije bila upoznata nijedna druga agencija. SIPA je bila upoznata sat prije nego je donesena naredba za hapšenje“, istakao je Kajganić.

Što se tiče advokatice Vasvije Vidović, ona je osumnjičena za krivično djelo sprječavanje dokazivanja. Ona je, naime, u prostorije SIPA došla kao advokatica Debevca. On je navodno imao jedan skriveni mobitel koji je advokatica pokušala iznijeti iz zgrade, ali je on pronađen kod nje, te je i ona zadržana.

Da li će i za nju biti zatražen pritvor glavni tužilac danas nije mogao precizirati, navodeći da će odluku o tome donijeti postupajući tužilac.

Vasvija Vidović

 

Milanko Kajganić je naglasio da informacije o predmetima Tužilaštva BiH može jedino davati ta pravosudna institucija.

„Sve druge informacije predstavljaju netačne informacije, spekulacije i dovode do dezinformisanja javnosti što nam nije cilj. Ako neko van Tužilaštva BiH iznosi informacije, znači da je do informacija došao neovlašteno i da ih neovlašteno distribuira. Mi ćemo ispitati takve navode“, kazao je Kajganić.

Iako nije precizirao na koga misli, navedeno se odnosi na informaciju koju je medijima dao ministar sigurnosti Nenad Nešić o privođenju advokatice Senke Nožice, a što je dezinformacija.

Kajganić je negirao insinuacije da ova hapšenja imaju veze sa slučajem Milorada Dodika kojem je za sutra u Sudu BiH zakazan nastavak suđenja zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. S njim je na optuženičkoj klupi i Miloš Lukić, v.d. direktor Službenog glasnika.

Odgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policijuPRIMITIVIZAM U SUDNICI I IZVAN NJEOdgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policiju

Podsjetimo, da je Sud BiH odbio zahtjev Dodikove odbrane da mu se sudi u Banjoj Luci.

Suđenje Miloradu Dodiku pokazaće u kojem pravcu ide BiHVladavina prava ili anarhijaSuđenje Miloradu Dodiku pokazaće u kojem pravcu ide BiH

(zurnal.info)