ACCOUNT u Bijeljini:Šta sve zovemo korupcijom: Posao za kćerku, instrukcije za prijatelja, fakulteti na pijacama

Istražujemo

Šta sve zovemo korupcijom: Posao za kćerku, instrukcije za prijatelja, fakulteti na pijacama

Izvor korupcije vrlo često su roditelji - smatraju neki od sagovornika. Đoko Aničić iz OŠ Stevan Nemanja tvrdi kako roditelji nikako ne bi smejli tražiti dodatnu instruktivnu nastavu za dijete nakon redovnih časova

Šta sve zovemo korupcijom: Posao za kćerku, instrukcije za prijatelja, fakulteti na pijacama
Javna debata o korupciji u obrazovanju; FOTO: zurnal.info

Na javnoj debati o korupciji u obrazovanju u organizaciji mreže ACCOUNT u Bijeljini četrdesetak učesnika govorilo je o vrlo konkretnim primjerima korupcije u obrazovanju u Bijeljini i BiH.

Njihovi komentari pokazali su kako je korupcija prisutna u najrazličitijim oblicima ali i kako je veliki broj njih, nažalost, itekako skeptičan da se može svesti na minimum. Nepotizam, zapošljavanje podobnog kadra, plaćanje ispita, instruktivna nastava... samo su neki od oblika koruptivnog ponašanja koje su prisutni istakli.

Dragan Maksimović je direktor Osnovne škole Sveti Sava u Bijeljini i tvrdi kako je novac ponekad važniji od znanja. Samo u Bijeljini, kaže, ima više univerziteta nego u cijeloj BiH prije rata:

- Univerziteti se otvaraju čak i na pijaci! Studenti nekih fakulteta samo treba da znaju gdje je pošta da mama i tata mogu uplatiti. Ali nije tako samo u Bijeljini. Naprimjer, u Brčkom se na jednom univerzitetu može postati profesor matematike za samo nekoliko mjeseci – cirkus!

Dodatna nastava izvor korupcije

Izvor korupcije vrlo često su roditelji  - smatraju neki od sagovornika.

Đoko Aničić iz OŠ Stevan Nemanja tvrdi kako roditelji nikako ne bi smjeli tražiti dodatnu instruktivnu nastavu za dijete nakon redovnih časova.

Učitelj je, smatra on, tu da dijete nauči svemu što treba znati ali u okviru nastave:

- A onda dijete još ide na dodatne časove, pa na tenis, na engleski... ima toliko obaveza da ono više ne zna ni gdje je. Počinje otimačina za nastavnicima koji će davati instrukcije a često su u prijateljskim ili rodbinskim odnosima sa predmetnim nastavnikom pa on onda osjeća obavezu da djetetu da veću ocjenu.

Na taj način, tvrdi Aničić, djeca od malih nogu shvataju kako je za uspjeh potrebna veza i novac:

- Propast će nam djeca jer shvataju da se sve stiče vezama i podmićivanjem i stvara se začarani krug iz kojeg nema izlaza.

Zanimljivo je da debati nisu prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija, jer da jesu zasigurno bi došli do materijala za itekako ozbiljan rad. Slijedi nekoliko primjera pojavnih oblika korupcije koje su naveli učesnici debate:

- Predstavnici Centra za omladinski razvoj PRONI kažu kako nije rijetkost da su profesori na univezitetima u Bijeljini vrlo često nezainteresovani za održavanje predavanja. Većina studenata, kažu, ne ide na predavanja, profesori jako često žure jer rade na više fakulteta i nemaju vremena za studente. U vrijeme predviđeno za konsultacije uopće ih nema u kabinetima. 

- Predstavnici mladih Srpske demokratske stanke bili su jedini predstavnici neke političke partije: Veliki je problem što nemamo kome da se obratimo u slučjau korupcije, naveli su i konkretan primjer: - u jednoj srednjoj školi u Bijeljini direktor je zaposlio vlastitu kćerku, za sve je saznala javnost, sindikat, ministar obrazovanja... ali se ništa nije promijenilo, pa ovaj očiti primjer nepotizma nije ni sankcionisan. 

- Neinformisanost mladih kao problem je prepoznala Bojana Krunić iz Omladinskog savjeta Bijeljina: - Mladi apsolutno nisu informisani - koliko ih je pročitalo Zakon o visokom obrazovanju? Ko ga razumije? Nema sankcija a na čelu studentiskih organizacija su ljudi koji ne žele da se mladi informišu jer se njihovi predstavnici biraju na političkoj osnovi. Kao primjer korupcije na visokoškolskim ustanovama navela je poklone za različite komisije: - Ljudima je to toliko prešlo u naviku da sam ja ispala nepristojna jer to ne odobravam. Pitam zbog toga šta je uopšte prihvatljiva korupcija, postoji li tako nešto? Da li su viski, kafa i bombonijera prihvatljivi za nas? Ili je to koverta ispod stola?

Debatu, kojoj je prisustvovalo oko 40 učesnika, vodio je Saša Marković iz Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka, ujedno i predsjedavajući Sektorske radne grupe Obrazovanje Mreže ACCOUNT. Pozvavši prisutne na otvorenu diskusiju o svim problemi sa kojima se suočavaju kao izuzetno važno naglasio je kako sa borbom protiv korupcije treba krenuti što ranije.

Kako je na početku i najavljeno, učesnici su nastojali definisati prioritete u sistemskoj borbi protiv korupcije, pa su se nakon dvosatne rasprave iskristalisala dva osnovna zaključka, tačnije preporuke za daljnje djelovanje:

- Potrebno je razviti sistem ranog informisanja i edukacije roditelja, učenika, profesora i akademskog osoblja o pojavnim oblicima korupcije i borbe protiv nje.

- Potrebno je donijeti nedostajuće i zatim dosljedno provoditi zakonske i podzakonske akte u sektoru obrazovanja.

Ove preporuke bit će integrisane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije Sektorske radne grupe Obrazovanje, te predstavljene javnosti i odgovornima iz oblasti obrazovanja.

Osim ovih osnovnih preporuka učesnici su upozorili na niz nepravilnosti u sistemu obrazovanja. Prema stavu prisutnih bilo bi poželjno u osnovnim i srednjim školima uvesti princip vrednovanja profesora i nastavnika, kako bi rukovodioci škola mogli kvalitetnije procijeniti njihov angažman, a sve za dobrobit učenika. Zajednički je zaključeno kako bi donošenje zakona o zaštiti uzbunjivača uveliko doprinijelo zaštiti građana pa samim tim i višem stepenu prijavljivanja korupcije i drugih devijantnih oblika ponašanja u obrazovanju.

(zurnal.info)